5 redenen waarom de E3 overbodig is en niet meer van deze tijd

  De E3 brengt de laatste jaren wat negatieve geluiden met zich mee. Ondanks het groeiende aantal bezoekers en de aanhoudende stroom aan aankondigingen lijkt de E3 niet altijd het primaire evenement voor de game-industrie te zijn. Hier word je geconfronteerd met 5 redenen waarom de E3 overbodig is.

  5. Pre-shows bederven essentie E3

  De E3 wordt gehouden van 12 tot en met 15 juni, en het is dan ook de bedoeling dat tijdens deze dagen de ontwikkelaars hun mooiste producten laten zien. Toch zijn een hoop uitgevers en ontwikkelaars enorm tegendraads en geven een paar dagen of zelfs uren voor de eerste persconferentie nog snel een aankondiging of show weg. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

  Om op te vallen is het inderdaad slimmer om nog even snel voor de E3 wat aankondigingen te doen en pre-E3 shows te houden. Of dit ten goede komt aan de E3 zelf is alleen een ander verhaal. Dat de E3 overbodig wordt, is mede te danken aan al die studio’s die nog even snel de spotlight willen stelen voordat anderen dat doen. Een voorbeeld hiervan is het EA Play evenement dat al op 9 juni van start gaat, dit is dus drie dagen voor de officiële start van de E3 2018.

  4. De opkomst van andere evenementen

  Steeds meer ontwikkelaars en uitgevers beslissen zelf een evenement te organiseren, die echt alleen maar om hen zelf draait. Dat er voor wordt gekozen om een eigen showcase neer te zetten, is eerlijk gezegd zo’n slecht idee nog niet. Je kan namelijk zelf de mensen uitkiezen en er zijn geen rivalen waarmee je het podium moet delen. Bovendien is het uiteraard het beste als je zelf kan bepalen waar en wanneer je evenement gehouden wordt, in plaats van dat dit voor je bepaald wordt.

  Een goed voorbeeld hiervan is Nintendo. Het bedrijf laat namelijk steeds minder zien op de E3 en heeft vorig jaar bijvoorbeeld al belangrijke aankondigingen tijdens de Tokyo Gameshow gedaan. Die bezoekers sluiten namelijk beter aan op Nintendo, dan het gros van de mensen dat op de E3 rondloopt. Localisering en personalisering speelt dus een grote rol in het gegeven dat de E3 overbodig is.

  3. Niet voor de game toerist

  Het nieuws vanuit de E3 kan gevolgd worden door iedereen, maar fysiek erbij zijn, is maar voor een select aantal liefhebbers weggelegd. Bovendien focust de expo zich vooral op zakelijke partijen en wordt er niet al te veel rekening gehouden met de doorsnee toerist die van games wil genieten. Een enorm deel van alle content wordt dan ook exclusief getoond aan journalisten.

  Waarom de E3 overbodig is, heeft dan ook te maken met het feit dat er zo veel meer conferenties zijn voor het ‘doorsnee’ publiek. Onder andere de PAX en gamescom bieden veel meer plezier voor de gamende toerist en zijn daarom ook veel toegankelijker. Toch komt E3 de doorsnee gamers dit jaar wel tegemoet met expo passen waarmee je toegang krijgt tot de beursvloer, panel discussies en andere events.

  2. Sjaak afhaak

  Steeds meer grote ontwikkelaars en uitgevers komen al helemaal niet meer naar de E3 toe. Denk hierbij aan Rockstar en Disney. Electronic Arts besluit daarnaast dat het bedrijf wel een persconferentie geeft, maar niet naar de beursvloer komt. Een goed begin is het halve werk, helaas blijft het dan ook bij maar half werk.

  Bedrijven kiezen er tegenwoordig graag voor om alles op hun eigen tempo te doen, en aankondigingen de wereld in te slingeren wanneer ze dat uitkomt. Daar is ook totaal geen centraal moment voor nodig, aangezien er dan de kans bestaat dat er noodgedwongen half afgemaakt werk getoond wordt. Het zou dan ook niet verrassend zijn als het totaal aantal bedrijven dat te zien is op de E3 alleen nog maar verder af zal nemen.

  1. Alleen voor de grote partijen

  Er mag dan wel een grote lijst aan bedrijven zijn, maar het is nu al te voorspellen dat het overgrote deel ondergesneeuwd gaat raken onder de titanen van de E3. Microsoft, Sony, Nintendo en nog een aantal partijen weten straks weer de hele game-industrie in rep en roer te krijgen. Kleinere ontwikkelaars zullen hun naam waarschijnlijk nergens terugzien. De stortvloed aan informatie wordt dan ook erg snel gefilterd, waardoor het gros, van alles wat er te zien is, niet de benodigde aandacht krijgt.

  Het is ook niet zo vreemd, want de media-aandacht gaat natuurlijk uit naar een nieuwe Star Wars Battlefront in plaats van een naar een onbekende titel ergens weggestouwd in een hoekje. Een beetje oneerlijk want deze onbekende titel kan minstens zo tof zijn en misschien wel veel unieker. Dit is toch echt wel de belangrijkste redenen van de 5 redenen waarom de E3 overbodig is!

  Toch wordt er niet alleen azijn gezeken op de E3 en zien we gelukkig ook een heel andere kant van de expo. Ben je in de positieve sfeer en vind je dat de E3 onmisbaar is, lees dan snel de grootste E3 2018 geruchten. Of bekijk ons alvast de tien games die zeker weten te zien zijn tijdens E3 2018.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.