5 redenen om de Xbox One te halen!

Article
dinsdag, 26 augustus 2014 om 15:23
xgn google image
Op 22 september 2013 verscheen de Xbox One al in de winkels van onder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Vanaf 5 september kunnen wij in Nederland ook eindelijk aan de slag met de nieuwe console van Microsoft - indien je die niet al hebt geïmporteerd uit Duitsland, Frankrijk of Engeland. XGN geeft je vijf redenen om de Xbox One aan te schaffen.

5. Halo, Fable en Forza op de next-gen

Er zijn drie legendarische franchises die exclusief voor de consoles van het Amerikaanse Microsoft verschijnen: Halo, Fable en Forza. Een hoogstaande sciencefiction shooter, een koddige light RPG en een realistische racegame. Met dit trio weten miljoenen Xbox-gamers zich al jaren prima te vermaken. Respectievelijk Bungie (en later 343 Industries), Lionhead Studios en Turn 10 Studios leverden met deze drie gameseries dan ook vrijwel altijd puik werk af op de Xbox en de Xbox 360.
Nu is het echter hoog tijd om vooruit te kijken. Halo krijgt op de Xbox One zijn vijfde deel, namelijk Guardians. Daarnaast wordt de franchise uitgebreid met een verregaande remake van de eerste vier delen: The Master Chief Collection.
Fable ontvangt van ontwikkelaar Lionhead de coöperatieve vierspelergame Legends. En Forza heeft sinds november al een launchgame voor het Microsoft-apparaat mogen verwelkomen, eveneens deel vijf in die franchise. Ook zit Horizon 2 op moment van schrijven al in de pijplijn.
Dat een heleboel gamers op nieuwe games in deze drie series zitten te wachten, is niet meer dan evident. Zo heeft de Halo-franchise inmiddels meer dan 50 miljoen exemplaren over de toonbank laten vliegen, en ook de Fable- en Forza-games worden steeds opnieuw miljoenen malen verkocht. Ook is het simpelweg zo dat deze series een doorstart op de next-gen verdienen: het zijn alle gevestigde namen, die miljoenen gamers aan het merk Xbox weten te binden.
12586

4. Titanfall, een puike nieuwe IP

Afgelopen maart verscheen voor de Xbox One (en Xbox 360 en PC) een volledig nieuwe first-person shooter: Titanfall. De game, gemaakt door Respawn Entertainment - de nieuwe studio van voormalig Infinity Ward-bazen Jason West en Vince Zampella die eerder aan Call of Duty werkten - haalde het redelijk vastgeroeste FPS-genre uit het slop.
Spelers kunnen met behulp van jetpacks de maps verticaal, snel en hectisch verkennen. Freerunnen is eerder regel dan uitzondering in Titanfall: moeiteloos spring, ren en schiet je jezelf over talloze daken, reclameborden, hekken en andere gebouwen.
Wat ook enigszins revolutionair is aan Titanfall, zijn de Titans: enorme, logge mechs die door spelers bestuurd én vernietigd kunnen worden. De Titans zijn in Titanfall in principe wat een felbegeerde straaljager is in Battlefield of het AC-130 gunship in de Call of Duty-reeks: qua vuurkracht en uitrusting winnen ze het met gemak van de doorsnee infanterist.
Tegelijkertijd zijn de metalen giganten tamelijk langzaam, wat de balans in de game weer terugbrengt. Vijandelijke spelers kunnen op het hoofd van de Titan landen, om een granaat in de romp van het gevaarte te laten vallen, met een spectaculaire ontploffing en ineenstorting als gevolg. Een welkome afwisseling in het genre, en een succesvolle nieuwe IP.
12587

3. Games with Gold begint op stoom te raken

In 2010 introduceerde concurrent Sony op de PlayStation 3 de Instant Game Collection. Gamers die een abonnement hebben op Sony's premiumdienst PlayStation Plus, hebben iedere maand de mogelijkheid om een paar games gratis te downloaden en te spelen. De service is sindsdien ook verkrijgbaar op de PlayStation 4 en de PS Vita. Deze maand kunnen PS3-bezitters met PS Plus bijvoorbeeld Dead Space 3 voor niets binnenhengelen.
Sinds vorig jaar heeft Microsoft een soortgelijk 'beloningssysteem' opgetuigd: Games with Gold. In juli 2013, toen Games with Gold de lucht inging, werd er aanvankelijk wat lacherig over gedaan. De eerste maand kregen spelers met een Xbox Live Gold-abonnement namelijk het toen vier jaar oude Assassin's Creed II. Zij voelden zich - niet geheel onterecht - achtergesteld bij PlayStation-gamers.
Gelukkig is Microsoft een jaar verder een stuk beter aan de slag gegaan met Games with Gold. Ter illustratie: deze maand kunnen Xbox 360-bezitters de geinige first-person shooter Gotham City Imposters en puzzelgame BattleBlock Theater downloaden. Mensen met een Xbox One hebben voor nop 2D-platformer Guacamelee! Super Turbo Championship Edition tot hun beschikking.
12588

2. Xbox Live is groots

Waar Sony zich met de PlayStation 4 volledig op gaming wil richten, acht Microsoft ook randzaken als films, series en tv-kijken, muziek beluisteren en een goede internetbrowser belangrijk voor zijn Xbox One. Het is dan ook logisch dat Microsofts onlinedienst Xbox Live een stuk uitgebreider is dan Sony's PlayStation Network (PSN).
Wat natuurlijk niet per se een voordeel hoeft zijn; de meeste mensen kopen een gameconsole waarschijnlijk puur om te gamen. Voor de multimediafanaat biedt Xbox Live echter een betere uitkomst dan PSN.
Xbox Live biedt de gebruiker - naast uiteraard de mogelijkheid om online te gamen, een hoop internettoepassingen te gebruiken en met je vrienden te communiceren - flink wat applicaties. Een greep uit die toepassingen hebben we hieronder voor je uiteengezet:
  • Privéchat
  • Partychat
  • Videochat
  • Netflix (abonnement vereist)
  • Sky Player (abonnement vereist)
  • Facebook
  • Twitter
  • Zune
  • Halo Waypoint
  • Skype
  • YouTube
  • Bing
  • Cloud storage
  • IPTV (tv-kijken via internet)
12589

1. Sterke launch line-up door jaar vertraging

Zoals gezegd komt de Xbox One in Nederland met bijna een jaar vertraging in de winkels te liggen. Volgens Microsoft zou dat voornamelijk liggen aan de moeizame lokalisatie van Kinect in onder meer Nederland. Hoe het ook zij, 'dankzij' die fikse vertraging worden Nederlandse gamers wel meteen getrakteerd op een inmiddels flink uitgebreide line-up.
De oorspronkelijke launch in onder meer de VS was niet heel spectaculair: de exclusives kwamen niet veel verder dan fighting game Killer Instinct, racer Forza Motorsport 5, zombieslachter Dead Rising 3, de matige gladiatorengame Ryse: Son of Rome en dierentuinsimulator Zoo Tycoon. Qua third-party titels moest het apparaat het hebben van Assassin's Creed IV: Black Flag, Call of Duty: Ghosts, Need for Speed: Rivals, FIFA 14 en Battlefield 4.
Nee, dat zijn voorlopig nog geen first-party titels waar je de Xbox One per se voor moet halen; zoals Super Smash Bros. voor de Wii U en Uncharted 4: A Thief's End voor de PlayStation 4 dat wel zijn. Al duurt het niet lang voor de eerste exclusive eraan komt, en wat voor één? Het knotsgekke Sunset Overdrive, van Insomniac Games, verschijnt al op 28 oktober.
En verder haal je met de Xbox One natuurlijk een solide, krachtige en betrouwbare console in huis, die de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid voorzien gaat worden van een zeer breed scala aan topgames. En, wie weet, keren Gears of War, Banjo-Kazooie en Viva Piñata op een dag ook weer terug...
Genoeg redenen dus om die Xbox One (alsnog?!) te kopen!

Populair Nieuws