5 filmklassiekers die iedereen gezien moet hebben

Article
zondag, 02 december 2018 om 16:02
5 filmklassiekers die iedereen gezien moet hebben 142838
Vergeet Infinity War en Bohemian Rhapsody. Laat alle special effects van vandaag de dag waaien. Soms zou je bijna vergeten dat de filmindustrie al lang meegaat en er vroeger ook goede films gemaakt werden! Dit zijn 5 filmklassiekers die iedere filmliefhebber eens gezien zou moeten hebben!
Sony Pictures heeft 20 films gelanceerd, de ‘Orginal Poster Collection’, met daarin 20 klassiekers uit vooral de jaren '60 en '70 die nog altijd bestaansrecht verdienen. Er zitten films tussen met jonge knappe koppen als Harisson Ford, Sean Connery en Jack Nicholson. Jongens die ooit groot werden. In deze special lichten we 5 films uit van de gehele collectie die je sowieso gezien moet hebben!

Easy Rider (1969: avontuur, drama)

De eerste klassieker die je gezien moet hebben is Easy Rider uit 1969 met Peter Fonda, Dennis Hopper en Jack Nicholson in de hoofdrol. Juist, drie grote namen. Het verhaal gaat over twee motorrijders die op zoek gaan naar Amerikaanse vrijheid. Lekker crossen op de motor door prachtige Amerikaanse landschappen. Dit alles is mogelijk dankzij een cocaïnedeal.
Jawel, het is de tijd van de hippies en drugs is een mooi goedje. Al maken de heren niet alleen maar leuke dingen mee, want er gaat een hoop verkeerd. De film heeft in de loop der tijd een grote cultstatus verweven en bracht wereldwijd miljoenen op. Dit terwijl de film zelf voor een schijntje is gemaakt. Iedereen die houdt van filmklassiekers en bikers die op zoek zijn naar vrijheid moeten deze film eens zien.
142839

Kramer vs Kramer (1979: drama)

Een jonge Meryl Streep en Dustin Hoffman zijn wie we aantreffen in de film Kramer vs Kramer. De film draait om Ted (Hoffman) die op een dag zomaar verlaten wordt door zijn vrouw Joanna (Streep). Wat moet hij doen? Het gaat hem niet in de koude kleren zitten, bovendien is hij vader van een jonge zoon. De zoon tussen vader en zoon wordt op den duur dan ook hechter. En Ted zit er alles behalve op te wachten als zijn ex later terugkomt om zoonlief op te eisen.
Kramer vs Kramer is een prachtige drama die je gezien moet hebben en een film die niet voor niets vijf Oscars in de wacht wist te slepen, namelijk voor Beste Film, Beste Acteur, Beste Vrouwelijke Bijrol én Beste Regisseur (Robert Benton). Dat zijn al vijf redenen om te kijken, nietwaar?
142840

Lawrence of Arabia (1962: avontuur, drama)

Op nummer drie vinden we een meesterwerk terug. Lawrence of Arabia is een van de beste films aller tijden. De film is geregisseerd door David Lean en gebaseerd op het boek van de Britse Thomas Edward Lawrence. Over hem gaat de gehele film dan ook. Deze man kreeg namelijk in de Eerste Wereldoorlog de opdracht om de Arabieren te steunen die in gevecht waren met Duitsgezinde Turken. De film duurt ontzettend lang: 218 minuten.
Iets wat absoluut zijn vruchten heeft afgeworpen, want de film won nog meer Oscars dan Kramer vs Kramer, namelijk zeven! Hier zitten onder andere Oscars bij voor Beste Film en Beste Regie. De film toont veel actiescènes en woestijnopnamen. Voor veel filmkenners vormt de film een hoogtepunt in de filmgeschiedenis. Opvallend is overigens dat er 3,5 uur lang geen enkele vrouw herkenbaar in beeld wordt gebracht.

Taxi Driver (1976: criminaliteit, drama)

Waar kennen we Robert De Niro van? Van heel veel films. Maar wat veel mensen niet zullen vergeten is de 'You Talkin To me' scène. De scène komt uit Taxi Driver en is geïmpoviseerd. Taxi Driver zette De Niro meteen op de kaart en maakte hem een wereldster. Het leverde hem zelfs een Oscarnominatie op voor Beste Acteur.
De film zelf is qua verhaal ook interessant om te volgen. De Niro speelt Travis Bickle, een gefrustreerde oorlogsveteraan. Hij is gestopt en heel wat anders gaan doen: taxi’s rijden in het nachtleven van New York. Ondertussen is hij er niet vies van om in zijn vrije tijd pornofilms te kijken. Samen met het gegeven dat Bicle lijdt aan slapeloosheid bevat Taxi Driver allerlei ingrediënten die ’t de moeite waard maken om te kijken. Een welverdiende tweede plek dus in dit overzicht.
142842

Monty Python and the Holy Grail (1975: avontuur, komedie)

Toch kan er maar één film dé beste tip zijn om te kijken en dat is Monty Python and the Holy Grail. De film speelt zich af in de Middeleeuwen en is geheel episodisch. De stijl van deze episodes is precies wat je van Monty Python mag verwachten, namelijk een serie sketches die je lachspieren overuren laten draaien. De enige verbindende factoren in deze sketches zijn de zoektocht naar de Heilige Graal en de vraag of zwaluwen kokosnoten kunnen dragen.

De onzin die alleen Monty Python kan verzinnen wordt naar een hoger niveau getild door legendarische komedie acteurs als John Cleese en Graham Chapman. Pythons vertolking van de queeste naar de Heilig Graal is tot op heden één van de meest iconische komediefilms. Monty Python heeft dan ook een Lifetime Achievement Award voor deze film in de wacht gesleept. Opvallend in deze film is dat geen enkel van de ridders op een paard rijdt, maar het geluid van de hoeven nagedaan wordt door kokosnoten tegen elkaar te slaan.