Met je gloednieuwe Switch 2 in huis wil je natuurlijk het allerliefst in een game duiken. Maar het is ook handig om het één en ander te weten over de console zelf. Deze 5 dingen over de Switch 2 zijn bijvoorbeeld heel makkelijk te missen.
Op veel vlakken is de Switch 2 een vertrouwd apparaat. Ook op firmware gebied zullen fans die een Switch 1 hadden niet snel verdwaald raken op de Switch 2. Menig gebruiker zal bijvoorbeeld direct naar de instellingen gaan om dark mode aan te zetten (en anders is dit de tip dat je dat kan doen). Maar de Switch 2 heeft ook een paar nieuwe features waarover je niet in detail wordt ingelicht. We lichten er een paar uit.
Quick Settings is je beste vriend
Als console-gamer ben je ongetwijfeld bekend met de Home-knop. Hij heet misschien niet altijd zo, maar vrijwel elke console heeft een knop waarmee je in één keer van je game naar het consolemenu kunt, zonder dat dat de game afsluit. Houd je de knop alleen lang ingedrukt op Switch 2, dan ga je niet naar het Home-scherm, maar krijg je een klein Quick Settings-menu aan de zijkant van je scherm.
Dat was al een functie op de Switch 1, maar we weten van sommige trouwe fans dat ze deze functie na zo’n 6 jaar Switch-gebruik nog nooit hadden ontdekt. Het bestaan van deze feature is dus zeker het vermelden waard. Bovendien is hij op Switch 2 flink uitgebreid ten opzichte van de vorige console.
Met Quick Settings kun je je console in slaapstand zetten en het volume en de helderheid regelen. Maar op de Switch 2 is het ook de plek om snel een bluetooth audioapparaat te koppelen (mits je het eerder hebt gepaird in het instellingen-menu). Ook kun je in het Quick Settings-menu instellen wat GL en GR, twee nieuwe knoppen op de handgrepen van de Switch 2 Pro Controller en Joy-Con 2 Charging Grip, precies doen in je game.
Wil je de functie van een andere knop op je controller aanpassen? Dat kan! Als je in System Settings naar Accessibility/Toegankelijkheid gaat, kun je een functie aanzetten waarmee je de volledige button mapping van een controller kan aanpassen via Quick Settings.
Gebruik je muis in menu’s (en pas hem aan)
Als je een Switch 2 hebt, heb je waarschijnlijk al gehoord dat je de nieuwe Joy-Con controllers als muis kan gebruiken. Er zijn games waarin dat prettig kan zijn, maar wist je dat het ook buiten games werkt? Als je je Joy-Con op zijn kant zet in één van de menu’s van de Switch 2 kun je ook daarin navigeren met de muis. Nintendo had dat laten weten via de Nintendo Today-app, maar daarbuiten is er weinig aandacht aan besteed.
Daarnaast kun je ook je muis aanpassen. In System Settings kun je onder Controllers & Accessoires de gevoeligheid van de muis hoger of lager zetten en je kunt zelfs de muis helemaal uitzetten. Let wel op dat dit vooral geldt voor het gebruik van de muis in console-menu’s. De game die je speelt kunnen het gebruik van de muis afdwingen, of een andere gevoeligheid opleggen dan je hebt ingesteld.
Nooit meer een downloadachterstand
Is het je weleens overkomen dat je een game op wilde starten, maar dat hij eerst moest updaten? Of dat de Switch zelf een update had gekregen sinds je hem voor het laatst had gebruikt? Het downloaden en installeren van updates duurde op de Switch gelukkig nooit zo heel lang, maar het is toch weer extra wachten voor je gewoon kan gaan spelen, helemaal als er meerdere updates staan te wachten.
Op de Switch 2 kun je daar wat aan doen, mits je een bekabelde internetverbinding gebruikt. Je ethernetverbinding kun je namelijk altijd aan laten staan, ook als je console in slaapstand zit. Als er dan iets te downloaden is, doet je Switch 2 dat meteen. Je kunt het aanzetten in System Settings onder Sleep Mode. Houd er wel rekening mee dat je console meer energie verbruikt in slaapstand als dit aan staat.
Spaar je batterij
Wist je dat het slecht is voor oplaadbare batterijen om helemaal tot 100 procent op te laden? Het zorgt voor slijtage, waardoor je batterij uiteindelijk minder lang mee gaat. Veel smartphones hebben tegenwoordig ook een instelling waarmee je kunt zorgen dat het opladen stopt bij een bepaald percentage.
Dat heeft de Switch 2 ook. Net als de optie om je muis in menu’s te gebruiken, is dit al eens getoond in de Nintendo Today-app, maar mocht je die niet gebruiken, dan weet je bij deze dat je het opladen van je Switch 2 kunt laten stoppen bij 90 procent. Je kunt dit inschakelen bij System Settings onder het tabje System.
Vergrendel je console
Er zijn allerlei redenen waarom je misschien niet wil dat een ander zomaar jouw console kan gebruiken. Misschien ben je bang dat een huisgenoot je save file wist in een game. Misschien staat er een game op je console die niet geschikt is voor de ogen van je kinderen. In dat geval zou het handig zijn als je console te vergrendelen was.
Normaal gesproken hoef je als je je console wakker maakt alleen maar drie keer dezelfde knop in te drukken om het hoofdmenu te openen. Maar dat houdt natuurlijk niemand buiten die een beetje kan lezen. In het tabje System van System Settings kun je Console Lock aanzetten en een pincode instellen die vervolgens nodig is om je Switch 2 te ontgrendelen.
Op de Switch 1 kon je zo’n pincode al instellen via ouderlijk toezicht, maar op Switch 2 kan het dus zonder dat je je met die instellingen hoeft te bemoeien. De code geldt trouwens voor de hele console, niet voor één gebruiker. Als er dus iemand is die altijd zonder het te vragen jouw Switch 2 mag gebruiken, zorg dan dat die de pincode van de console weet.