5 belangrijke veranderingen in de FIFA geschiedenis

  FIFA 15 is bijna uit en belooft boordevol nieuwe mogelijkheden te zitten. Zo worden de spelers een stuk intelligenter, gaat Ultimate Team een stapje vooruit en wordt ook de carrièremodus aangepast. Veel nieuws dus, maar welke veranderingen heeft de serie eigenlijk allemaal al gehad? Hier vijf belangrijke aanpassingen sinds het begin in 1993.

  3D graphics (FIFA Soccer 96)

  FIFA wordt steeds echter, maar het heeft er (net als alle oude games) ooit simpel, plat en pixelachtig uitgezien. De eerste twee delen waren zo plat als een dubbeltje en daarom is de verandering naar 3D beelden toch wel zo fijn. Doelnetten bewogen mee als er een bal in knalde en er kwam beweging in de gezichten.

  De kracht van de SEGA Saturn, de eerste PlayStation en de PC maakte het mogelijk om een nieuwe techniek te gebruiken, Virtual Stadium. Omdat alleen de Saturn, PSX en de PC genoeg rekenkracht had, kon dit slechts op deze platformen worden gerealiseerd. Overige versies, op onder andere de Super Nintendo, bleven gewoon plat.

  Graphics zijn altijd van belang bij FIFA, ookal draait het natuurlijk om het spel zelf. Door de stap naar 3D te maken kon FIFA gaan werken aan herkenbare spelers, realistische bewegingen en levensecht publiek. Deze veranderingen zie je nog steeds ieder jaar terug komen wanneer er een nieuwe game verschijnt. Het was dus niet vreemd dat EA de game bestempelde als ‘Next Generation Soccer’.

  Wereldbekers (World Cup 98)

  Een voetbalcompetitie winnen is leuk, maar een wereldbeker binnenslepen is leuker. Voor veel mensen is dit lastig, maar sinds World Cup 98 kan iedereen er eentje bemachtigen. Het is namelijk de eerste officiële FIFA game die helemaal draait om die gouden beker.

  In plaats van een toevoeging aan het spel, brengt EA de wereldcompetitie uit als volledige game. Hierin wordt gebruikgemaakt van de echte nationale teams, dus de t-shirtjes en namen klopte destijds allemaal. Ook de stadions waarin gespeeld werd, waren zo realistisch mogelijk nagemaakt.

  De WK-spelmodus zit tegenwoordig ook in de normale versies, maar veel voetbalkampioenschappen kregen daarnaast hun eigen speciale FIFA. De laatste is 2014 FIFA World Cup Brazil.

  World Cup 98 is overigens niet hetzelfde als FIFA '98: Road to the World Cup, beter bekend als FIFA 98.

  Power Bars (FIFA 2002)

  Er zijn veel aanpassingen geweest aan de besturing van de game en een van de belangrijkste is de toevoeging van Power Bars, de balkjes die vollopen wanneer je een schot lost. Het maakt het geheel een stuk tactischer, aangezien je nu moet inschatten hoe lang je de knop in moet houden om een perfect schot te realiseren.

  Deze functie is in de loop der jaren steeds meer geperfectioneerd en ook andere aanpassingen aan de besturing zijn doorgevoerd. Zo is er gesleuteld aan onder andere het dribbelsysteem, dat nu werkt door LT/L2 in te houden en je rechter analoge stick te bewegen.

  De aanpassing zorgt voor meer tactiek en diepgang in het spel. Het is even oefenen, maar wanneer je dit goed onder de knie hebt, zul je de tegenstander prachtig kunnen dollen met de gekste trucjes.

  Ultimate Team (FIFA 09)

  Deze nieuwe functie zorgt ervoor dat je jouw dream team kunt samenstellen, bestaande uit alle spelers uit de game. Met dit team, de zogenaamde All-Star teams, kun je het opnemen tegen anderen in de speciale Ultimate Team modus. Dit kan online tegen anderen, of offline tegen de computer.

  Het wordt op deze manier dus mogelijk om de gekste en beste spelers bij elkaar in een team te gooien en hiermee toernooien te spelen. De spelers krijg je door pakjes kaarten te kopen met daarin verschillende spelers, zoals dat ook met Pokèmonkaarten en dergelijke kan. Ook kun je spelers kopen en verkopen via internet.

  Liefhebbers van voetbalplaatjes krijgen op deze manier waar voor hun geld. Je bouwt een mooie collectie op en kan er ook nog eens mee spelen. De FIFA serie komt tegenwoordig ook als speciale editie uit, de Ultimate Team editie. Hierbij krijg je gedurende een aantal weken setjes kaarten voor deze spelfunctie. Wat wil je nog meer?

  Verbeterde intelligentie (FIFA 15)

  De aankomende FIFA belooft de intelligentie van de spelers aardig te verbeteren. Zo is er bekendgemaakt dat elk tikkie tegen de bal wordt geanalyseerd en wordt meegenomen in de berekeningen. Keepers zouden op deze manier nog realistischer te werk gaan, en hoe realistischer, hoe beter.

  Waarschijnlijk zal deze vernieuwing ook invloed gaan hebben op de scheidsrechter. Een keeper die je aanvalt terwijl je bent doorgebroken, wordt dan hopelijk gewoon bestraft met een gele kaart. Voor velen zal dit een boel frustraties weghalen.

  Het verbeteren van de intelligentie is uiteraard niet nieuw voor de serie, maar de rekenkracht van de next gen consoles maakt het mogelijk om het nu nóg beter te maken. Eind september zullen we zelf ervaren hoeveel er daadwerkelijk veranderd is.

  Er zijn natuurlijk nog véél meer dingen veranderd sinds de serie in 1993 begonnen is. Teams werden completer, shirtjes echter en er werd gesleuteld aan de besturing.

  Welke verandering(en) vond jij belangrijk of zie je graag in de toekomst?

  FIFA 15

  Verkijgbaar vanaf 25 september 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.