De beste 4K TV’s voor de next-gen consoles

  Nu de volgende generatie consoles voor de deur staat wil je je woonkamer natuurlijk voorbereiden op de grafische kracht die de PS5 en Xbox Series X los kunnen laten. Zo wordt 4K de standaard en is zelfs 8K een optie voor sommigen. Wij zetten de beste 4K TV’s op een rij die perfect zijn voor de volgende generatie consoles met onder andere Samsung en LG-schermen.

  LG

  LG OLED65C9

  We trappen af met het paradepaardje als het aankomt op de beste 4K TV’s waarmee je je goed voorbereidt op next-gen. Met de LG OLED 65C9 heb je een televisie in handen die op iedere vlakken hoge ogen scoort. Zo heeft de LG OLED C9-serie een onwijs lage latency input, beschikt de TV over de nieuwe HDMI 2.1 en is het OLED display simpelweg één van de mooiste schermen op de markt.

  Vooral die HDMI 2.1 is van belang, want daarmee ben je voorbereid op de Xbox Series X die zijn voordeel uit HDMI 2.1 zal halen. Dat de 4K TV nu een 55 inch variant heeft die in de aanbieding is, helpt natuurlijk ook goed mee.

  De 4K-resolutie wordt dan ook prachtig weergegeven met dit scherm van LG, waarbij de allermooiste beelden te vinden zijn zodra HDR (high dynamic range) een rol speelt. In combinatie met de processor die beelden extreem goed weet te verwerken, waardoor beelden erg vloeiend uit de digitale verf komen. Natuurlijk is het ook geen straf dat de tv de lagere resoluties van oude consoles op goede wijze opschaalt.

  Samsung Q90R

  Wie liever geen OLED-panelen van LG wil kan met de Q90R van Samsung een uitstekende keuze maken. Hiermee ben je zeker van een televisie die geen last zal hebben van burn-in en heb je juist een scherm in handen dat onwijs helder kan stralen. Bij HDR-beelden kan een piek van 1300 nits bereikt worden bijvoorbeeld. Tel daarbij een goede kijkhoek op en een goed begin is absoluut gemaakt.

  Ook deze tv bevat een HDMI 2.1-poort, maar in tegenstelling tot de C9 van LG heeft Samsung slechts 1 HDMI 2.1-poort. Dit betekent dat je een keuze zal moeten maken als je beide consoles in huis wil halen, wat niet optimaal is. Voor wie alleen voor de Xbox Series X of PS5 kiest, hoeft zich hierover gelukkig niet te bekommeren en kan gewoon genieten van de Q90R.

  Panasonic TX-50GX800B

  Wie een goede 4K TV wil inslaan voordat next-gen hier is, kan ook voor de Panasonic TX-50GX800B kiezen. Dit model staat bekend om haar lage latency input. Dat is alleen niet het enige wat laag is aan deze tv, want ook de prijs is vrij laag in vergelijking met de andere modellen.

  Het model komt wel maar in één uitvoering, maar dat heeft te maken met het feit dat de televisie niet grootschalig in Nederland op de markt is gekomen. Eigenlijk is dat bijzonder jammer, want de televisie ondersteunt ieder HDR-type en kost slechts de helft van de bovenstaande modellen.

  Samsung Q8F

  Naast eerdergenoemde modellen is de Q8F van Samsung ook het overwegen waard. Dit model maakt gebruik van QLED-panelen die worden geroemd om haar spetterende kleuren en het goede contrast, wat voor goede resultaten zal zorgen met de 4K HDR-gameplay die beide consoles zullen aanbieden. Deze televisie ondersteunt de resolutie namelijk met gemak.

  Dat de televisie ook nog eens een goed design heeft en variabele refresh rate (VRR) ondersteund dankzij AMD FreeSync is alleen maar mooi meegenomen. Waar de televisie in het buitenland tevens bekendstaat om de goede prijs/kwaliteitsverhouding is de prijs in Nederland iets hoger en beter te vergelijken met dat van de C9-serie van LG.

  Samsung RU8000

  Als laatste hebben we ook de Samsung RU8000 meegenomen in dit rijtje. Natuurlijk ondersteunt deze ook 4K-content, maar is dit vooral een indrukwekkend model door de fantastische input lag op zowel 1080p als 4K. Deze is verbluffend laag.

  Ook de variabele refresh rate is mooi meegenomen, iets waar de Xbox Series X gebruik van wil gaan maken. Je moet bij deze televisie alleen wel recht voor het scherm zitten om te genieten van de beste prestaties. Voor het prijskaartje nemen we dat minpuntje maar voor lief.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.