4K TV kopen? 5 Tips om rekening mee te houden!

  Met termen als HDR, 4K en Oled is het makkelijk om verdwaald te raken bij het aanschaffen van een nieuw beeldscherm. Maar wil je een nieuwe 4K TV kopen voor de verbeterde kwaliteit van bijvoorbeeld de Xbox One X, dan geven wij je een aantal goede tips mee!

  5. Size does matter

  Groter is beter, maar klein is fijn. Als het gaat om de grootte van een TV sta je al direct voor een dilemma. Want ga je voor de gigantische 60 inch (150 centimeter) die de hele huiskamer inneemt, of ga je toch voor iets compacts dat wel op een kast kan staan zonder aan weerszijden uit te steken?

  Het is wijs om vooraf te bedenken hoe ver je van een TV af gaat zitten en op te meten hoeveel ruimte je eigenlijk hebt om het apparaat neer te zetten. Ook moet je bedenken dat je met een aantal kabels zal moeten priegelen voordat je de consoles, TV en eventuele audiosets aan hebt gesloten. Groot is mooi, maar kleiner kan soms een stuk handiger zijn!

  4. Aansluitingen

  Niet alleen is het handig om wat ruimte over te houden om goed bij kabels te kunnen, om die kabels überhaupt kwijt te kunnen moet je daar wel de juiste aansluitingen voor hebben. Het is een beetje sneu als je direct aan de slag wil met de nieuwe Xbox One X om er vervolgens achter te komen dat jouw splinternieuwe TV enkel DisplayPorts heeft. Het kost weer extra tijd om daar een verloopstukje voor te bestellen.

  Ga je een 4K TV kopen, dan is het aan te raden om even op een rijtje te zetten hoeveel aansluitingen je minimaal nodig gaat hebben. Want om constant de HDMI-kabel uit de PlayStation te moeten plukken om in je Xbox te doen is ook zo onnodig. En voor de klassieke consoles is het handig om er zeker van te zijn dat de RCA-aansluiting op de TV aanwezig is.

  Maurizio Pesce

  3. Oled en LED

  Ondanks dat de letters LED in Oled zitten, zijn beide concepten totaal anders. Want waar een LED TV juist fel licht afgeeft, heeft een Oled beeldscherm een veel warmer beeld. Een van de andere voordelen is dat er ook geen grote lichtbak achter de TV nodig is om beeld te geven.

  Een indirect gevolg daarvan is dat een Oled-scherm behoorlijk dunner kan zijn ten opzichte van een normale LCD-TV. Hoewel dat veel mensen als muziek in de oren zal klinken, kleeft er ook een groot nadeel aan. Want een Oled-scherm vervaagt na verloop van tijd. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je het beeldscherm gebruikt, maar vooralsnog is dit een factor om rekening mee te houden.

  2. Pixels en resolutie

  Stel: je koopt een TV met een diameter van 150 centimeter. Je sluit snel jouw console erop aan en verwacht prachtige kwaliteit op je beeldscherm te zien, maar tot je verbazing lijkt het alsof je Call of Duty met Minecraft graphics speelt. Wat heb je nou weer gedaan?

  De grootte van een beeldscherm zegt niet alles, want in het hierboven beschreven geval is er duidelijk een probleempje met de resolutie. Hoe groter jouw TV, hoe hoger je de resolutie wil hebben om geen pixels te kunnen tellen.

  Binnen de term 4K valt ook nog onderscheid te maken tussen verschillende varianten. De meest gangbare versie met 4000 pixels heet 4K UHD, die in de meeste gevallen een resolutie van 3840 bij 2160 heeft. Om maximaal gebruik te maken van deze kwaliteit, zal je wel de speciale Ultra HD blu-ray versies aan moeten schaffen. Maar dan heb je ook wel de crème de là crème!

  1. Refreshrate en frames

  Eén van de vaakst gehoorde klaagzangen van PC-gamers is wanneer een spel een maximale FPS heeft van dertig. Simpelweg omdat met de techniek van tegenwoordig zowel schermen als videokaarten vrijwel altijd een hogere framerate aankunnen.

  Wil je een 4K TV kopen, dan doe je er goed aan om ook even te kijken naar de zogenaamde refreshrate. Moderne TV’s hebben vrijwel allemaal minstens 60Hz, waardoor je je niet druk hoeft te maken of je wel volop kan genieten van de 60 frames per seconde die een spel aanbiedt.

  4K TV kopen – Waar houden jullie rekening mee?

  Naast de grootte van een TV is ook het budget voor veel mensen ongetwijfeld een dingetje. Want voor een 4K UHD ben je flink wat flappen kwijt. Onze vraag aan jullie is dan ook waar jullie rekening mee houden als je een TV gaat kopen. Laat het ons weten in de comments!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.