2Dark release - Van crowdfunding campagne tot volwaardige game

Article
zondag, 04 september 2016 om 10:00
xgn google image
De survival-horrorgame 2Dark moet later dit jaar verschijnen na een aantal jaar in ontwikkeling te zijn geweest. Het project is gefinancierd via een Ulele campagne, een Europese crowdfunding website. Maar hoe is dit traject van idee tot aan de 2Dark release precies verlopen? Dat lees je hier.
2Dark is een stealthy, survival-horrorgame met een enorm duistere sfeer. De game is in het daglicht geroepen door Frederick Raynal, het creatieve brein achter de game Alone In The Dark. Hij dient als game designer en lead programmer voor 2Dark.
De beginscènes van de game zetten gelijk de toon voor de rest van de game; met een cutscene waarin hoofdpersonage Smith zijn vrouw onthoofd vindt en er achter komt dat zijn kinderen ontvoerd zijn. Vervolgens slaat de game 17 jaar over, en Smith is alleen en wordt nog steeds verscheurd door de tragedie die zijn familie kapot heeft gemaakt. Zijn doelstelling is duidelijk: hij wil zijn kinderen vinden, hij wil de moordenaar van zijn vrouw vinden en hij wil de wereld verlossen van seriemoordende psychopaten die kinderen ontvoeren.
Hij speurt dan ook elk van zijn tegenstanders op en komt op deze manier in de donkerste diepten van hun schuilplaatsen terecht, terwijl hij tegelijkertijd de kinderen probeert te redden. Geleidelijk aan, wanneer je jezelf van moordenaar naar moordenaar werkt, begin je erachter te komen wat de reden is waarom deze psychopaten kinderen ontvoeren...
2dark release

Crowdfunding voor 2Dark release via Ulele

Dat is, in het kort, het heftige verhaal van 2Dark en voor meer informatie over de game zelf kan je terecht in onze E3 preview van 2Dark. Voor dit project heeft de Franse ontwikkelaar Gloomywood een Ulele campagne opgezet. Mocht je het niet kennen: Ulele is in 2010 opgericht en is de eerste Europese crowdfunding website. Deze website heeft al bijna 15,000 succesvol gefinancierde projecten op zijn naam staan.
De campagne voor 2Dark ging eind oktober 2014 van start en op 21 november 2014 behaalde het doel van €30.000, ruimschoots zelfs want in totaal is €33.928 opgebracht. Vanwege het hogere bedrag heeft Gloomywood laten weten dat de uiteindelijke game twee extra levels zal bevatten. 2Dark zal spelers daarom dus door tien verschillende levels gaan leiden, met daarin tien verschillende seriemoordenaars.
Ontwikkelaar Gloomywood heeft gekozen voor deze vorm van crowfunding omdat de studio zo onafhankelijk en autonoom mogelijk wil blijven. Op de Ulele pagina heeft de ontwikkelaar het volgende te zeggen hierover: "In bijna dertig jaar van het ontwikkelen van videogames, zijn we allemaal betrokken geweest bij veel verschillende avonturen. Deze keer willen we het tot het einde doorzien, met jullie hulp! De financiering via Ulele zal het verschil maken en we nemen jullie met ons mee om de integriteit van het project te verdedigen."
97090

Verschillende soorten backers

Net als bij veel crowdfunding campagnes het geval is, konden backers bij 2Dark ook kiezen uit verschillende bedragen én beloningen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
  • Gloomywood Supporter: Voor €10,- worden backers beloond met een downloadversie van de game zodra deze uitkomt, plus een toegewijde ansichtkaart om de backer voor zijn support te bedanken.
  • Gloomywood Citizen: Voor €20,- krijgen backers de beloningen van de Gloomywood Supporter, plus toegang tot het Design Forum en de alpha en beta versies van de game. Ook zullen de namen van deze mensen te vinden zijn in de Acknowledgements van de game.
  • Gloomywood Artist: Voor €30,- krijgen backers de beloningen van Gloomywood Citizen, plus een beta en de uiteindelijke versie van de Gloomywood Voxel Editor waarmee de in-game sprites gemaakt worden, en een complete set van 2Dark stickers.
  • Gloomywood Ambassador: Voor €50,- krijgen backers het Gloomywood Artist pakket, plus een van de drie unieke badges die alleen via de Ulele campagne verkrijgbaar zullen zijn.
  • Gloomywood Freeman: Voor €75,- krijgen backers de beloningen van Gloomywood Ambassador, plus een exclusieve, gesigneerde en genummerde HD poster om te downloaden, die het prototype van de plattegrond van het eerste level in 2Dark laat zien.
  • Gloomywood Collector: Voor €100,- krijgen backers het Gloomywood Artist pakket, plus alle drie de unieke badges die alleen via de Ulele campagne beschikbaar zijn.
  • Gloomywood Nostalgic: Voor €100,- krijgen backers de beloningen uit Gloomywood Ambassador, samen met de 2Dark Collector's Edition: de uiteindelijke game op disc, in een gesigneerde en genummerde steelbook hoes.
  • Gloomywood Geek: Voor €200,- krijgen backers het Gloomywood Freeman pakket, plus een unieke versie van de uiteindelijke game om te downloaden, waarbij de naam van de backer op het welkomstscherm te zien zal zijn.
  • Gloomywood Shopkeeper: Voor €350,- krijgen backers het Gloomywood Geek pakket, plus een eigen object en de beschrijving hiervan in de game. Backers kunnen dit object zelf maken via de Gloomy Voxel Editor, of de ontwikkelaars kunnen ze hierbij helpen. Van dit pakket waren slechts 10 plaatsen beschikbaar.
  • Gloomywood Joker: Voor €500,- krijgen backers het Gloomywood Geek pakket, plus een eigen ontworpen kind met voornaam in de game. Hierbij zullen de ontwikkelaars hulp bieden tijdens het ontwerpen in de Gloomy Voxel Editor. Van dit pakket waren slechts 5 plaatsen beschikbaar.
  • Gloomywood Alderman: Voor €1000,- kijgen backers de beloningen uit Gloomywood Geek, het pakket dat een eigen unieke Collector's Edition bevat. In deze versie zal de protagonist echter naar afbeelding van de backer gemaakt worden en draagt deze bovendien de naam van de backer. Hier waren slechts 3 plaatsen voor beschikbaar.
  • Gloomywood Major: En uiteindelijk, voor €5000,- krijgt één backer het Gloomywood Alderman pakket en een reis naar Lyon, om daar twee dagen door te brengen om de release van de game te vieren en de steutels tot de stad Gloomywood in ontvangst te nemen.

2Dark release is later dit jaar

De 2Dark release zou origineel ergens in 2015 zijn, maar is inmiddels doorgeschoven naar eind 2016. Een exacte releasedatum is nog niet bekend, maar volgens Gloomywood zal de game ergens in de winter gaan verschijnen. Op dit moment bevindt de game zich in betafase, zowel voor backers als voor geïnteresseerden die betatoegang kopen.
2Dark verschijnt eind 2016 voor Xbox One, PS4 en PC.