20 video game franchises die nooit meer weg gaan

  Als het niet kapot is, hoef je het ook niet te maken toch? In de geschiedenis van gaming hebben we veel series zien komen en gaan, maar deze franchises zijn zó hardnekking dat ze ons nooit meer zullen verlaten. Dit zijn 20 video game franchises die nooit meer weg gaan!

  Final Fantasy

  Eerste game: Final Fantasy (1987)
  Laatste game: Final Fantasy XIII-2 (2014)

  Het woord Final in Final Fantasy moet je niet letterlijk nemen, want sinds het debuut van deze RPG serie in 1987 is de serie niet meer van consoles en handhelds weg te denken. Inmiddels zijn we alweer beland bij Final Fantasy deeltje vijftien en de kans dat de serie gaat stoppen is erg klein.

  Need for Speed

  Eerste game: The Need for Speed (1994)
  Laatste game: Need for Speed Rivals (2013)

  Need for speed werd geïntroduceerd in 1994 en sindsdien is er een bijna eindeloze stroom aan deze racinggames geweest. De kans dat er binnenkort een einde gaat komen aan deze serie is erg klein, Need for Speed sjeest met een rotgang voort!

  Super Mario Bros.

  Eerste game: Super Mario Bros. (1985)
  Laatste game: Super Mario 3D World (2013)

  De avonturen van de dikke italiaanse loodgieter zijn vanaf het begin af aan al mateloos populair, en Mario gaat waarschijnlijk ook nooit meer weg. Zelfs al besluit Nintendo ooit te stoppen met het maken van plaftormgames hebben we altijd nog de Mario Kart, Mario Party, Mario Sport games en andere spinoffs...

  FIFA

  Eerste game: FIFA International Soccer (1994)
  Laatste game: FIFA 15 (2014)

  Net als de sport zelf zijn de FIFA voetbal games ontzettend populair. Elk jaar staan fans in de rij om de nieuwste FIFA game te spelen en de kans dat EA plotseling besluit de stekker uit deze serie te trekken is nihil. Fan of niet, FIFA is al jaren een schot in de roos voor voetbalfans!

  LEGO Games

  Eerste game: LEGO Island (1997)
  Laatste game: LEGO Batman 3: Beyond Gotham (2014)

  Wie is er niet opgegroeid met de plastic bouwsteentjes uit Denemarken? Net als het speelgoed zijn ontwikkelaars altijd heel erg creatief met de LEGO games, maar pas sinds de release van LEGO Star Wars: The Videogame in 2005 wist Travelers Tales de jackpot te raken. Sindsdien is er een eindeloze stroom aan goede LEGO games en het einde is voorlopig nog lang niet in zicht!

  Street Fighter

  Eerste game: Street Fighter (1987)
  Laatste game: Ultra Street Fighter IV (2014)

  HADOUKEN! Elkaar virtueel de hersens in rammen is iets wat wij gamers maar al te graag doen en daarom is Street Fighter niet meer uit de arcadehallen en consoles weg te denken. Naast de hoofdspellen in de serie komt Capcom uit met verschillende verbeterde versies en spinoffs. Binnenkort komt Street Fighter V er alweer aan en dat zal zeker niet het einde van de franchise betekenen.

  Grand Theft Auto

  Eerste game: Grand Theft Auto (1997)
  Laatste game: Grand Theft Auto V (2014)

  Achtervolgd worden door de politie, hoeren afknallen en auto's stelen: een gouden formule, want de Grand Theft Auto serie heeft vanaf het begin al miljoenen euro's in het laatje van ontwikkelaar Rockstar gebracht. Het is al te merken aan het grote aantal GTA specials hier op XGN: Grand Theft Auto is hot, net zo hot als het centrum van een vulkaan!

  The Legend of Zelda

  Eerste game: The Legend of Zelda (1987)
  Laatste game: The Legend of Zelda: A Link Between Worlds (2013)

  De epische avonturen van Link zijn zeker wel legendarisch te noemen, want The Legend of Zelda is één van de bekendste frachises van Nintendo die zeker weten nooit meer weg gaat. Net zoals de verhalen in de Zelda games over de generaties doorverteld worden, zullen de Zelda games ook door de generaties heen overgedragen worden.

  Tetris

  Eerste game: Tetris (1984)
  Laatste game: Tetris Ultimate (2014)

  Tetris is de game die er voor zorgde dat je moeder vergat om je luier te verschonen; Tetris bleek in 1984 zo ontzettend verslavend dat de game miljoenen keren over de toonbank ging en je kan de klok erop gelijk zetten dat wanneer er een nieuwe console uitkomt, Tetris ook verschijnt.

  Pokémon

  Eerste game: Pokémon Red & Green (1996)
  Laatste game: Pokémon Omega Ruby & Alpha Sapphire (2014)

  Kleurrijke wezens vangen in een klein balletje en ze voor jou laten vechten, jong en oud vinden het leuk en daarom gaat Pokémon nooit meer weg. Inmiddels zijn er al meer dan 700 van deze scharminkels en het is nog maar een kwestie van tijd voordat de 1000 gepasseerd wordt. Gotta catch 'em all? Het wordt steeds lastiger!

  NBA 2K

  Eerste game: NBA 2K (1999)
  Laatste game: NBA 2K15 (2014)

  Net als bij FIFA is de release van NBA 2K sinds 1999 ieder jaar weer een feest voor basketbal fans. De nieuwste transfers en spelers... een nieuw jaar betekent zonder twijfel een nieuwe NBA 2K game.

  Tom Clancy's...

  Eerste game: Tom Clancy's Rainbox Six (1998)
  Laatste game: Tom Clancy's Ghost Recon Phantoms (2014)

  De arme man mag dan misschien al meer dan een jaar dood zijn, dat betekent niet dat er geen games met zijn naam erop kunnen uitkomen. Met 18 Rainbow Six, 13 Ghost Recon en 7 Splinter Cell games en meer aan de horizon is er één ding zeker: Tom Clancy leeft voort in de videogames!

  Tomb Raider

  Eerste game: Tomb Raider (1996)
  Laatste game: Lara Croft and the Temple of Osiris (2014)

  Gamers zijn al sinds 1996 onder de indruk van de tieten van de schattenjagende schoonheid Lara Croft. Deze femme fatale groeide door haar meerdere games uit tot een waar gaming icoon en ze is niet weer weg te denken uit het gaminglandschap.

  Sonic The Hedgehog

  Eerste game: Sonic The Hedgehog (1991)
  Laatste game: Sonic Boom: Rise of Lyric/Sonic Boom: Shattered Crystal (2014)

  De blauwe egel van SEGA heeft zijn ups- en downs gehad, maar dat maakt helemaal niets uit. Sonic The Hedgehog veroverde in 1991 razendsnel de harten van gamers overal ter wereld, en met zijn verschijningen met aardsrivaal mario op de Olympische Spelen en in Super Smash Bros. is deze Erinaceus europaeus hier- en hij gaat niet meer weg.

  Dynasty Warriors

  Eerste game: Dynasty Warriors (1997)
  Laatste game: Hyrule Warriors (2014)

  Deze games mogen hier misschien niet zo populair zijn als in Japan, dat weerhoudt de Dynasty Warriors serie niet van om jaar in jaar uit met meer titels te komen. Inmiddels zijn er al cross-overs geweest met Gundam, Once Piece en The Legend of Zelda- en er is geen einde in zicht.

  Rayman

  Eerste game: Rayman (1995)
  Laatste game: Rayman Legends (2013)

  Het mannetje zonder armen en benen (maar wél handen en voeten!) timmert sinds 1995 stevig aan de weg en hoewel hij een korte tijd tweede viool speelde voor de Raving Rabbids, is kwam hij helemaal terug een paar jaar geleden met Rayman Origins. Weggaan doet Rayman in ieder geval niet!

  Ratchet & Clank

  Eerste game: Ratchet & Clank (2002)
  Laatste game: Ratchet & Clank: Into the Nexus (2013)

  De avonturen van Ratchet & Clank vallen al meer dan tien jaar goed in de smaak bij jong én oud. Of dat gaat veranderen? Waarschijnlijk niet! Met een nieuwe game voor de PS4 op komst dit jaar en een animatiefilm is het zeker dat de Ratchet & Clank franchise nog springlevend is.

  Pac-Man

  Eerste game: Pac-Man (1980)
  Laatste game: Pac-Man and the Ghostly Adventures 2 (2014)

  Wakawakawakawakawakawaka. Pac-Man is één van de meest bekende videogame personages ooit en je kan er vanuit gaan dat wanneer er een nieuwe console verschijnt, Pac-Man daar is om de console te sieren met zijn aanwezigheid. Bolletjes kauwen en spookjes opeten is gewoon ontzettend leuk, en daarom gaat Pac-Man nooit meer weg!

  Dragon Ball Z games

  Eerste game: Dragon Ball Z (1993)
  Laatste game: Dragon Ball Z: Battle of Z (2014)

  KAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA...

  MEEEEEEEEEEEEE...

  HAAAAAAAAA....

  MEEEEEEEEEE...

  HAAAAAAAAAAAAAAAA!

  Meer hoeft niet gezegd te worden.

  Castlevania

  Eerste game: Castlevania (1986)
  Laatste game: Castlevania: Lords of Shadow 2 (2014)

  Net als Dracula is de Castlevania franchise onsterfelijk en blijft deze maar terugkeren uit de dood. Je hebt denk ik meer dan knoflook en kruizen nodig om een einde te brengen aan Castlevania. Deze franchise blijft verschikkelijk lang bestaan en een nieuwe console betekent ook: een nieuwe Castlevania!

  Castlevania: Lords of Shadow 2

  Verkijgbaar vanaf 28 february 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.