De 100 beste games van het decennium – Hoe is de lijst tot stand gekomen?

  Het decennium zit er bijna op en de afgelopen jaren zijn er meer dan tal van geweldige en invloedrijke games verschenen. De afgelopen dagen hebben wij elke dag een top 10 online gezet met daarin de 100 beste games van het decennium. Maar hoe is de lijst tot stand gekomen?

  BagoGames

  Een lijst met de top 100 beste games van het decennium is eigenlijk onbegonnen werk en zal altijd voor discussie zorgen. De jaarlijkse eindejaarslijstjes tonen dit ook al aan, met ieder individu die een eigen smaak heeft en daarom een bepaalde titel hoger of lager zet.

  Wij zijn deze lijst begonnen door aan de redactie te vragen wat zijn of haar favoriete games van de afgelopen tien jaar zijn. Zo kwamen we al snel uit bij een lijstje met titels die sowieso in de 100 beste games van het decennium moesten en telden we alle games die wij voorbij zagen komen. Het leverde een immense rits aan games op, waarna wij rustig discussieerden met elkaar welke titel er nu echt in moest. Deze lijst is dan ook een compromissenlijst, aangezien dat met zulke subjectieve aspecten niet anders kan.

  De regels voor een game in deze 100 beste games-lijst waren breed. Het belangrijkste is dat de keuze van ieder XGN-redactielid erin is verwerkt en welke titel nog goeie herinneringen opleveren door het verhaal, de gameplay of de grafische pracht; deze moesten dan definitief in de lijst. Dat levert een divers scala aan titels op, zoals jullie de afgelopen weken hebben gelezen.

  Ook is er naar de impact van een game gekeken en dit is niet alleen op het gebied van genre, verkoopcijfers, nieuwswaarde of het cijfer. Denk hierbij ook aan de opkomst van indie-titels, esports-games die dagenlang het nieuws beheersen en andere grootmachten op het gebied van marketing. Of gamestudio’s die aan een titel blijven sleutelen na de release om hét perfecte product af te leveren.

  Vooral vanaf de top 20 tot de eerste plaats hebben we gekeken naar de impact die de games hebben achtergelaten. Deze extra factor begon hier een grotere rol te spelen en daar hebben we dan ook zo goed mogelijk keuzes in gemaakt. Ook als we persoonlijk andere voorkeuren hadden.

  Games zullen altijd subjectief blijven en deze lijst is, zoals gezegd, een compromissenlijst met games die de XGN-redactieleden beschouwen als dé 100 beste games van het decennium.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.