10 WhatsApp tips voor jou - ken jij ze al?

Article
donderdag, 18 januari 2018 om 13:14
xgn google image
Dat WhatsApp telkens met nieuwe verrassingen komt, is onlangs weer gebleken met de mogelijkheid om YouTube video’s in de app zelf te kunnen afspelen. Maar er zijn nog veel meer geheimpjes die je waarschijnlijk niet allemaal kent. Met deze tien whatsApp tips weet je straks het optimale uit de chatapp te halen!

YouTube-video’s bedienen in WhatsApp

Als we het toch hebben over het kijken van YouTube video’s in WhatsApp, kunnen we de WhatsApp tips net zo goed daarmee beginnen. Sinds update 2.18.11 hoef je niet langer naar de YouTube app of webbrowser te gaan om een filmpje te bekijken. Waarom zoiets tijdrovends doen als het uiteindelijk toch niks interessants blijkt te zijn wat je vrienden sturen?
Nu heb je (bijna) geen reden meer om het bekijken van een muziekclip, trailer of faalcompilatie uit te stellen; je kunt namelijk gewoon door chatten tijdens het kijken. Het YouTube-filmpje is bovendien in zowel een minivenster als full-screen af te spelen. Wil je hem even uit het zicht halen, veeg dan naar rechts tot er een pijltje verschijnt aan de zijkant. Ook kun je het venster met je vingers groter of kleiner maken.

Berichten met ster markeren

Zijn er berichtjes die je laten huilen van het lachen of die je om wat voor andere reden dan ook makkelijk terug wilt vinden, dan kun je deze met een ster markeren. Houd daarvoor je vinger ingedrukt op het bericht en veeg naar boven tot je ‘met ster markeren’ ziet staan. De gemarkeerde berichten staan vervolgens bij instellingen onder ‘berichten met ster’.
Dus in plaats van screenshots van je favoriete uitspraken of foto’s van anderen te maken die in je foto-album komen, is dit een veel betere oplossing. Het kost weinig geheugen, je kan ze makkelijk vinden en weer verwijderen en alles blijft binnen WhatsApp zelf beperkt. Simpeler kunnen WhatsApp tips haast niet!

Automatisch downloaden voorkomen

Als je het juist zat bent dat anderen je constant troep toesturen via WhatsApp kun je ervoor zorgen dat je niet meer automatisch alles downloadt. Zo gaat je bundel ook een stuk langer mee. Je hebt meerdere opties om uit te kiezen en gaat daarvoor naar ‘data- en opslaggebruik’.
Als je nergens last van hebt en een onbeperkte hoeveelheid data kun je hem op ‘wifi en mobiel netwerk’ zetten. Zo niet, dan kun je beter kiezen uit ‘wifi’ of ‘nooit’. Dit kun je apart instellen voor foto’s, audio, video en documenten. Misschien wil je namelijk wel die leuke vakantiekiekjes ontvangen, maar geen wazige filmpjes van je vrienden die uitgaan.

Opslagruimte vrijmaken

Als je WhatsApp al langere tijd gebruikt gaat de app meer ruimte in beslag nemen. Foto’s en video’s, audiobestanden, maar ook berichtjes met enkel tekst nemen geheugen op je mobiel in. Het gaat nogal veel tijd kosten als je dagelijks moet bijhouden wat er binnenkomt om te bepalen wat je wel en niet verwijdert.
Als je bij instellingen naar ‘data- en opslaggebruik’ gaat en vervolgens ‘opslag in gebruik’ selecteert kun je per groepsgesprek en losse chats zien hoeveel geheugen alles kost. Een paar KB maakt niet uit, een paar MB ook niet. Maar zeker in groepsgesprekken kan het aantal MB’s snel oplopen tot je uiteindelijk met één of twee GB zit. GIF’s, tekst, contacten, locaties, en meer is allemaal eenvoudig te wissen.

Berichten op ‘ongelezen’ instellen

Iedereen die WhatsApp gebruikt heeft wel eens dat hij of zij een bericht opent en het eigenlijk niet leest, omdat iets belangrijkers je aandacht nodig heeft zoals het vinden van het juiste treinperron met vijf minuten overstaptijd of je verbrande pizza uit de oven halen. In dat geval staat het berichtje wel op gelezen en kan je spontaan vergeten dat je nog moest reageren.
Een simpele oplossing daarvoor is om het gesprek even naar rechts te vegen in het chatmenu en op het blauwe vakje met ‘ongelezen’ te tikken. Op die manier kan zodra je WhatsApp je niet meer ontgaan dat je jouw klasgenoot, vriendin of moeder niet langer moet laten wachten op je antwoord.

Iets aan je status toevoegen

Inmiddels hebben we al genoeg verhalen van mensen voorbij zien komen via Snapchat, Instagram en Facebook, maar ook WhatsApp doet mee aan het circus. Je kan naast chatten ook je status updaten zodat je contactpersonen zien wat jij uitspookt.
Onderin het scherm zie je een balk waarin helemaal links een cirkeltje met ‘status’ staat. Tik daarop en je kunt iets toevoegen. Kies voor een foto die je op dat moment maakt of iets uit je foto-album. Heb je alleen wat in woorden te melden, dan kun je dat doen met het pennetje.

Pincode instellen

We hechten allemaal in zekere mate wel waarde aan onze privacy. Op WhatsApp delen we ondertussen de meest intieme details uit ons privéleven aan elkaar, dus het is belangrijk dat niemand bij je gesprekken kan van wie jij dat niet wil. Daarom deze handige WhatsApp tip.
Nu heeft je smartphone de mogelijkheid om een pincode in te voeren voor je erbij kan, maar als je nog een stapje verder wilt gaan kun je dit ook instellen voor WhatsApp. Ga daarvoor bij instellingen naar Account en ‘verificatie in twee stappen’. Een extra beveiligingslaag kan nooit kwaad!

Locatie vinden

“Waar moet ik heen”, vraag je. Het antwoord: “Zebrapad oversteken, links afslaan, bij de derde eikenboom nog een keer tot je de Star Bucks ziet, langs de toren met de witte stenen en naar de overkant van het grote plein.” Afspreken kan veel makkelijker! Je stuurt elkaar gewoon de precieze locatie toe op de map via WhatsApp.
Vooral in de binnenstad is het handig als de ander niet precies weet waar diegene heen moet. Sinds versie 2.17.379 is het mogelijk om elkaar de locatie door te sturen. Druk op het plusje en je ziet ‘locatie staan’ waar je kunt kiezen om je live locatie te delen óf zelf een adres in te voeren.

Berichten verwijderen

Sinds eind vorig jaar is het mogelijk om geplaatste berichten te verwijderen. Dus heb je spijt van een appje dat je zonder al te veel na te denken hebt geplaatst, dan kun je het gelukkig ongedaan maken. Je hebt zeven minuten de tijd om dat te doen.
Blijf met je vinger op het berichtje dat je wilt verwijderen drukken tot je een aantal opties te zien krijgt waaruit je kunt kiezen. Het is alleen te hopen dat de ander het nog niet gelezen heeft!

Tekst dikgedrukt, cursief of doorgestreept maken

Een functie die niet zichtbaar is in WhatsApp is het veranderen van je tekst. Je kunt namelijk woorden of zelfs hele zinnen dikgedrukt, cursief of doorgestreept maken. Leuk om wat extra kracht aan je boodschap toe te voegen of mensen die niet weten hoe het moet er gek mee te maken.
Om je tekst dikgedrukt te maken moet je voor en na het woord asteriken (*) plaatsen. Voor cursieve tekst geldt een liggend streepje (_) en voor doorgestreepte tekst tilde's (~). En met deze WhatsApp tips is het lijstje ook tot een einde gekomen.

Heb jij nog WhatsApp tips?

Dit waren tien WhatsApp tips waar je hopelijk wat aan hebt! Met deze kennis kun je de app een stuk effectiever gebruiken, maar als je zelf nog WhatsApp tips en trucs hebt kun je ze hieronder delen. Wie weet heeft de rest er wel heel veel aan!