10 toffe games met Nederlandse ondertiteling

  In Nederland gebeurt niet veel, behalve dan dat Max Verstappen recent geschiedenis geschreven heef in de Formule 1. Toch zijn veel games voorzien van Nederlandse ondertitels. Hieronder een paar uit dat rijtje games met Nederlandse ondertiteling.

  Voor sommige games is een ondertiteling overbodig, en voor andere is dit noodzaak. Maar welke games gebruiken eigenlijk Nederlandse ondertiteling? Over de hele wereld wordt Nederlands voor ongeveer 33 miljoen mensen als eerste taal beschouwd. Maar welke games zijn er eigenlijk die een Nederlandse ondertiteling gebruiken?

  Uncharted

  Als we het hebben over grote titels van grote ontwikkelaars die een Nederlands tintje meegeven aan de game, mag Sony daarin niet ontbreken. De gehele Uncharted serie is al jarenlang subject aan de Nederlandse ondertiteling. In de actievolle avonturengame van Naughty Dog en Sony is het soms ook wel handig om even rustig te kunnen lezen wat er gezegd wordt.

  Uncharted 4 is helemaal hot op het moment met de recente release en ook deze keer wordt de Nederlandse ondertiteling alles behalve achterwege gelaten. Wees dus voorbereid op nog meer vertalingen van de gesprekken van Nathan Drake.

  Assassin's Creed

  Ubisoft is een groot bedrijf dat een zo groot mogelijke groep potentiële gamers wil bereiken. Hoewel Nederlandse subtitels in hun paradepaardje Assassin's Creed vast geen doorslaggevende factor is, geeft het wel aan dat Ubisoft moeite wil doen. Niet alleen subtitels is daarmee Nederlands, maar zo'n beetje alles behalve de spraak.

  We krijgen dan termen als medicijnbuidel en werpmessen naar ons hoofd geslingerd. Niet iedereen wordt daar blij van, maar de mensen die minder goed zijn in Engels worden er wel enorm mee geholpen. Maar zijn er nog gamers die niet goed Engels kunnen?

  Tom Clancy's Splinter Cell

  Ubisoft komt meerdere keren in dit rijtje voor. Daarmee zien we een bepaald patroon ontstaan en hiermee wordt duidelijk dat Ubisoft zo'n beetje alle grote titels voorziet van Nederlandse ondertiteling. De zenuwslopende Splinter Cell serie van de in de game wereld beroemde Tom Clancy is hier geen uitzondering op.

  Terwijl je sluipend door de meest moeilijke levels gaat en probeert niet gezien te worden krijg je aanwijzingen via de Nederlandse ondertiteling. Het zou dan ook wat zijn als je deze ondertiteling mist... Wat voor een NSA-agant zou Sam Fischer zijn als hij de aanwijzingen niet zou begrijpen.

  Far Cry

  En van Sam Fischer gaan we door naar de wonderlijke wereld van Far Cry. Waar je ook gaat, bij ieder avontuur zul je ondersteund worden door Nederlandse ondertiteling. Of je nou rondwandelt in de Himalayas, Afrika of misschien zelfs wel in de Stone Age. Het maakt allemaal niet uit.

  Ook het meest recente Far Cry deel, Far Cry Primal, zal weer voorzien van de Nederlandse subs. Wonderbaarlijk hoe die technologie toen in die tijd al gebruikt kon worden. Wij als gamers vinden het echter niet zo erg om hier en daar een beetje vertaling te krijgen van de uitspraken van een paar holbewoners.

  Watch Dogs

  Hacken is met de hedendaagse technologische ontwikkelingen en privacy gerelateerde nieuws een zeer interessant onderwerp. Ubisoft speelde hierop in door een tijd geleden Watch Dogs uit te brengen. Hoewel de game in vergelijking met de eerdere trailers behoorlijk tegenviel, was er toch minimaal één positief punt te benoemen.

  Watch Dogs had namelijk ook weer Nederlandse ondertiteling, zoals bijna alle grote titels van Ubisoft. Hieraan valt echt af te lezen dat Ubisoft een internationaal gefocust bedrijf is. Watch Dogs 2, die er ongetwijfeld gaat komen, zal naar onze verwachting dan ook weer Nederlandse ondertiteling hebben. Hopelijk levert het vervolg dan wel een goede game zoals we gewend zijn van Ubisoft.

  The Last of Us

  En we gaan weer een hele andere kant op. Van hacken naar rennen voor zombies. The Last of Us wordt gezien als één van de beste games van de afgelopen jaren en dat is terecht. Spanning, sensatie en een bloedstollende verhaallijn zijn hiervan belangrijke indicatoren.

  Maar wat zou een goede verhaallijn zijn als je er niets van begrijpt? Natuurlijk geldt dat de meeste mensen wel Engels kunnen, maar soms worden er wel eens lastige termen in de rondte geslingerd. Des te meer reden om ook The Last of Us Nederlandse ondertiteling te geven. Een handigheid in een anderzijds trieste en harde wereld.

  Ratchet and Clank

  Ratchet and Clank keerde dit jaar eindelijk terug op de PlayStation met de eerste nieuwe installatie op de PlayStation 4. Fans hebben er lang op moeten wachten, maar dan is het eindelijk zover. Maar wie de oude vertrouwde Engelse stem van Ratchet verwacht kan wel eens wat lastige situaties verwachten.

  In het kader van de aankomende film is namelijk ook de hele game in het Nederlands ingesproken. Niet alleen is er dus Nederlandse ondertiteling, er wordt dus ook Nederlands gesproken. Iets wat niet iedere fan waardeert. Dit is echter simpel op te lossen door een andere taal te kiezen of de taal van te wijzigen in je PlayStation profiel. Maar dan heb je ook geen Nederlandse ondertiteling meer...

  Heavy Rain

  Keuzes maken in Heavy Rain is het belangrijkste in de hele game. De hele game is gebaseerd op het maken van diezelfde keuzes, welke op hun beurt weer invloed hebben op het verhaal. Sony en Quantic Dream hebben ook een keuze gemaakt. Namelijk om Nederlandse ondertiteling te integreren in Heavy Rain.

  Middels quicktime events en bewegingen met je controller speel je jezelf door het meeslepende verhaal heen. Hoe vaak kom je een seriemoordernaar tegen die regen gebruikt als wapen? Heavy Rain is een game die drijft op de verhaallijn en daarom is het belangrijk om goede ondertiteling te hebben, bij voorkeur Nederlandse.

  Rise of the Tomb Raider

  En dan gaan we naar Lara Croft, die in Rise of the Tomb Raider afreist naar Siberië om daar weer heel wat avonturen te beleven. Lara spreekt niet veel en is vaak alleen. Toch zijn onder andere de cutscènes van vitaal belang in het verhaal.

  Belangrijk is het dan om goed te begrijpen wat er gezegd wordt. Af en toe zul je wel eens moeten puzzelen en wie weet pik je wat op van wat er gezegd wordt. Square Enix is in dit geval ook de kwaadste niet en voorziet Rise of the Tomb Raider van Nederlandse ondertiteling.

  Beyond: Two Souls

  Na Heavy Rain is er nog een game van Quantic Dream waar je Nederlandse ondertiteling in terugvindt: Beyond: Two Souls. In 2015 werd de game bekroond met een Remaster voor de PlayStation 4, evenals Heavy Rain.

  Ook Beyond: Two Souls heeft veel weg van een film ervaring door de verhalende opzet van de game. De game is zelfs een keer op een filmfestival getoond. Des te meer reden om het verhaal duidelijk en goed over te brengen. En hoe doe je dat? Juist, door bijbehorende ondertiteling.

  Het wordt duidelijk dat niet iedere ontwikkelaar onze Nederlandse taal respecteert, of het de moeite waard vindt om deze in een game te integreren. Deze games en series zijn in ieder geval wel voorzien van een Nederlands tintje als we praten over onze prachtige Nederlandse taal.

  In deze lijst zullen ongetwijfeld games ontbreken waarvan jullie denken, waarom staat die er niet in, maar wij dachten voornamelijk aan deze games. Laat vooral weten wat jij speelt met ondertiteling.

  Uncharted 4: A Thief's End

  Verkijgbaar vanaf 10 may 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.