10 tips voor de beginnende Bloodborne hunter

Article
zaterdag, 28 maart 2015 om 14:52
xgn google image
Bloodborne is intussen in de schappen terecht gekomen en we kunnen met zijn allen Yharnam onveilig maken. Nou ja, eigenlijk is het meer rennen voor je leven in die duistere stad. From Software maakt het ons weer behoorlijk moeilijk in deze game. Daarom hebben wij 10 tips voor de beginnende Bloodborne hunter!
Als je niet bekend bent met de Dark Souls games van From Software weet je waarschijnlijk niet hoe moeilijk deze games zijn. Wij kunnen je uit ervaring vertellen dat deze games draaien om trial-and-error, doorzetten en vooral veel sterven door brute afslachting. Nee, de Dark Souls games zijn geen eenvoudige games.
Bloodborne past precies in dit rijtje en dat heeft Lars al aan den lijve heeft ondervonden. Lees meer hierover in zijn dagboek over de eerste dag van zijn verblijf in Yharnam. En Lars is bepaald geen beginnende hunter kunnen we je melden.
Yharnam is een plek vol duisternis en ongure wezens. Als je hier als beginner terechtkomt, kun je waarschijnlijk de volgende tips wel waarderen. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje in deze special voor beginnende hunters.

10. Kies je klasse, je origin en je wapen zorgvuldig

In het begin van Bloodborne kun je een klasse (je origin) en je wapen kiezen. Kies hier de klasse die het beste bij je speelstijl past. (Tenzij dit domweg op menigten inhakken is, want in dat geval moet je even goed nadenken of dit het juiste spel is). Een goede klasse gaat je namelijk op de lange termijn helpen en bespaart dan Blood Echoes, die je toch al hard nodig hebt.
De ene klasse heeft natuurlijk andere voordelen dan de andere. Zo is de een sterk, maar langzaam en de andere dus erg snel, maar minder sterk.
Vervolgens is er nog de mogelijkheid om je wapen in het begin te kiezen. Je kunt ook hier weer voor snelheid en variatie gaan, maar ook voor brute kracht. Bij die laatste lever je dan wat van je snelheid in, maar zodra je een vijand dan om de oren slaat, voelt deze het ook flink!
Hoe dan ook, kies in het begin zorgvuldig zoals ook gemeld. Je keuze is namelijk behoorlijk bepalend voor de eerste uren in Yharnam. Het versterken van jezelf en je spullen duurt namelijk even, dus een verkeerde klasse of wapen betekent uren doorbijten!
69115

9. Regel de juiste upgrades en uitrusting

Als je dan aan het spelen bent, merk je vanzelf dat je niets voorstelt in de vervloekte stad. Je sterft te pas en te onpas en daarom de volgende, voor de hand ligggende, tip. We noemen het toch maar even: Als je de gelegenheid krijgt regel dan dat je je leven, uithoudingsvermogen en kracht zo snel mogelijk versterkt.
Zorg voor de juiste uitrusting. Koop niet zomaar alles, omdat het kan, maar spaar er liever even door. In de winkel in de Hunters Dream kun je spullen kopen en het een is vele malen beter dan het ander, maar net buiten bereik. Als je zoiets tegenkomt kun je beter even sparen en het dan kopen.
Versterk je wapens zo snel mogelijk en onderhoudt ze. Je wapens slijten als je ze gebruikt. Merk je dus dat je amper schade doet, dan is het tijd voor een reparatie. Als je daarbij een wapen gevonden hebt dat goed bevalt, upgrade deze dan zo snel mogelijk. Meer kracht staat in Bloodborne ongeveer gelijk aan langer leven (als je op blijft letten natuurlijk).
En als je dan doodgaat, zoek je lijk op! Je dood zorgt er namelijk voor dat je al je Blood Echoes verliest. Deze blijven eenmalig bij je lichaam achter of bij de vijand die je gedood heeft. Het voordeel als je je lijk opzoekt, is dat je je Blood Echoes weer terug krijgt. Het nadeel is dat diezelfde vijand natuurlijk vrolijk op je staat te wachten.
69116

8. Vecht één tegen één als dat kan

Je komt in Yharnam verschillende wezens tegen zoals de weerwolf. Dit is een wezen waar je absoluut angst voor mag hebben. Zo'n beest scheurt je in een oogwenk uit elkaar alsof het niets is en als dat gebeurt kun je weer beginnen vanaf de Hunter’s Dream.
Waarom zijn de weerwolven zo lastig? Nou, dat is simpel. Ze zijn beresterk en daarbij meestal niet alleen (zoals de meeste vijanden in de game). Natuurlijk zijn de weerwolven niet de enige dreiging die je tegenkomt. Je ontmoet nog genoeg andere wezens die je het leven zuur zullen maken.
Je beste kans op overleven is als je de vele creaturen (en dan in het begin met name de grotere zoals de weerwolf en de stenen trol) ‘eerlijk’ te bevechten. Het spel is al lastig genoeg. Lok daarom bijvoorbeeld met een steentje één vijand per keer van de groep weg en versla ze in een één-tegen-één gevecht.
69117

7. Let op je vijand en je leven

Bloodborne is een erg moeilijk spel en je zult vaak genoeg in het stof bijten. Op de meest gruwelijke manieren ga je de pijp uit en al helemaal als je eventjes niet oplet. Tijdens een gevecht is het vooral belangrijk dat je je vijand probeert te doorgronden. Let op zijn bewegingen en onthoud deze.
Als een beest zoals een weerwolf bijvoorbeeld aanvalt, kun je jezelf een hoop ellende besparen door simpelweg een sprongetje achteruit te maken. Zo is er bij veel vijanden wel een manier om de aanvallen te ontwijken, als je de juiste bewegingen of patronen vooraf maar weet te herkennen.
Ook moet je tijdens het vechten heel goed op je levensmeter letten. Zodra je geraakt wordt is dat vaak niet mild. Een flinke tik of twee op je snuitje en de lamp gaat uit. Gelukkig kun je leven in Bloodborne terug krijgen door middel van het Regain systeem.
Als je geraakt wordt, kun je je leven terugkrijgen door de vijand snel terug te slaan. Klinkt makkelijk he? Dat is het zeer zeker niet, maar toch is het fijn dat de kans om leven terug te krijgen er is.
De tijd om dit voor elkaar te krijgen is zeer gelimiteerd (echt maar een fractie van tijd) en is te herkennen aan de gele balk waar je leven eerst genoteerd stond. In die tijd kun je dus leven terugkrijgen áls je de vijand maar raakt. Krijg je zelf nog een klap? Dan krijg je je leven ook niet terug.
69118

6. Onderzoek je omgeving grondig

Als je in Yharnam rondloopt merk je ook al snel dat de wereld een duistere plaats is voor een hunter zoals jij. En waar het donker is, je raadt het al, lurkt het kwaad. Gebruik dus als het even kan je fakkel. Deze verlicht de omgeving waardoor sommige vijanden weg blijven en je meer kunt ontdekken. Daarbij doet de fakkel flinke schade op vijanden dichtbij.
In Yharnam is namelijk wel voldoende te beleven wat betreft vijanden, maar ook in de omgeving kun je je lol op. Zoek overal goed voor geheime paden. Ook is het aan te raden om overal waar je kunt deuren en dergelijke van het slot te halen. Je weet nooit wanneer deze voor een afkorting zorgen of waar ze toe leiden.
In Bloodborne moet je vaak genoeg terug gaan om bijvoorbeeld Blood Echoes die je verloren hebt op te rapen. Omdat je overal en nergens vijanden tegenkomt is het soms fijn als je dan een afkorting kunt nemen. Daarbij scheelt het natuurlijk behoorlijk in de tijd in veel gevallen.
69119

5. Geloof niet zomaar alles

Er zijn gelukkig ook nog ‘normale’ bewoners in Yharnam. Je snapt natuurlijk dat deze over het algemeen niet zomaar over straat wandelen in deze vervloekte stad. Let dus op verlichte raampjes en lantaarns bij huizen. Grote kans dat je dan naar binnen kunt en dat er daar iemand is.
De bewoners van die woningen hebben dan veelal een stukje zinvolle informatie over de stad of een missie voor je. Hoe geloofwaardig de informatie is die je van ze krijgt is natuurlijk even bezien. Onderweg vind je ook diverse aanwijzingen van andere spelers. Dit in de vorm van een briefje of simpelweg een lijk.
Het kan zijn dat deze aanwijzingen waar zijn en dat er bijvoorbeeld een vreselijk gedrocht om de hoek staat en hoe je die dood krijgt, maar het kan ook een leugen zijn die tot een zekere dood leidt. De lijken en geesten die je onderweg tegenkomt zijn een betere aanwijzing voor onheil. Neem die gerust serieus, maar de tips die je tegenkomt kunnen je dus bedriegen.
69120

4. Gebruik vuurwapens niet voor easy kills

Je wil al snel je geweer trekken in games als je flinke tegenstand krijgt of als er veel vijanden van een afstand aan komen. Terecht in veel gevallen, maar in Bloodborne is dat net even anders. Je wapens zijn namelijk niet gemaakt voor easy kills. Headshots op afstand zitten er dus in Yharnam niet echt in. Gebruik je wapens in plaats daarvan voor een laatste redmiddel.
Je hebt genoeg aan je mêlee wapens en je schild, maar munitie is schaars en het is slim om dat te bewaren. Stel je wordt belaagd door een groepje vijanden, ondanks de eerdere tip. Dan kun je dus een keer schieten zodat de vijand even stopt met aanvallen. Dan kun jij vervolgens weer snel doorgaan met hakken en zagen!
Raakt je munitie desondanks toch op, dan is het mogelijk om een aantal tijdelijke kogels te krijgen. Of het handig is om deze optie te gebruiken, kun je je afvragen. Je levert er namelijk een stukje leven voor in. Je moet er dus wat voor over hebben.

3. Maak gebruik van je trick weapons!

De vijanden zullen in sommige gevallen massaal op je af komen en dan is het over het algemeen snel gedaan. Zorg ervoor dat je dus gaandeweg het spel een soort combo ontwikkelt van aanvallen en dan met name aanvallen met de trick weapons die we eerder ook al in de 5 Tofste Trick Weapons Special beschreven.
Daarbij is het natuurlijk altijd leuk als je een beetje met een wapen kunt zwaaien, maar in Yharnam is het ook slim om aanvallen te ontwijken. Maak dus afwisselend gebruik van aanvallen en ontwijken. Dat zorgt voor een vele langere levensduur in Bloodborne.
Ook is het slim om gebruik te maken van de aanvallen die je op afstand kunt doen om een eerste slag te hebben en vervolgens snel ervandoor te gaan. Hit and run dus! Probeer in alle gevallen de kans op schade te minimaliseren door je slim in de omgeving te bewegen.
69122

2. Neem je ruimte en ontzeg de vijand die

Ruimte is in Yharnam iets wat heel erg varieert. De ene keer sta je jezelf te verweren midden op straat en de andere keer in een krap gangetje. Als je de ruimte hebt is het altijd aan te raden om deze te gebruiken in je voordeel. Zo kun je vaak de eerste klap uitdelen door bijvoorbeeld een leap attack te doen. Je springt dan op een nietsvermoedende vijand af om hem een knal te verkopen.
Zorg er enerzijds voor dat jij voldoende ruimte hebt om om je vijand heen te bewegen. Lock deze als dat je helpt. Anderzijds is het slim om bij massa’s vijanden te zorgen voor een zogeheten bottleneck. Hierbij sluit je jezelf als het ware op zodat er niet al teveel vijanden gelijktijdig bij je kunnen. Dan kun je dus weer een soort één tegen één gevecht creëren, of op zijn minst een stukje meer rust.
Let wel op dat je niet overmand wordt terwijl je dit laatste doet, want dan ben je het haasje. Je zit dan namelijk met een horde vijanden opgesloten en dat staat gelijk aan een zekere dood.
69123

1. Doodgaan is niet erg in Bloodborne, hulp vragen ook niet

De laatste tip is eigenlijk vooral voor de mensen die het niet goed kunnen hebben als ze keer op keer afgemaakt worden. Bloodborne is een game waarbij dat namelijk behoorlijk vaak zal gebeuren. Hou je in, gooi die controller niet je dure smart tv in, het hoort er allemaal bij.
Doodgaan in Bloodborne is dus aan de orde van de dag en helemaal niet erg. Als je nou echt vaak doodgaat op hetzelfde stuk en er echt niet uitkomt kun je er ook voor kiezen om je Insight te gebruiken. Rechtsbovenin je scherm staat een meter, wat je Insight aangeeft.
Als hier punten in staan, is het mogelijk om iemand naar jou wereld te roepen. Dat is over het algemeen een onbekende en willekeurige speler, maar kan ook een vriend van je zijn. Als je met een vriend wil spelen gaat dit alleen niet zonder slag of stoot. Lees precies hoe dit werkt in onze Bloodborne Multiplayer Guide.
Met deze tien tips moet je al een heel eind komen in Bloodborne. Binnenkort voorzien we je zeker nog van een recensie, waarin we de game nog eens voorzichtig binnenste buiten keren. Hou tot die tijd de gamepagina in de gaten voor meer dagboeken en specials.