10 klassieke arcadegames die we zien in de film Pixels

  Pixels is de game waarin videogames de aarde in gevaar brengen. In de film worden beelden van verschillende games de ruimte in gestuurd om later terug te komen in een wel heel andere vorm. Maar welke games komen daar nu in naar voren? Wij zetten 10 klassieke arcadegames op een rij voor je in deze Pixels special!

  In Pixels zien we hoe Brenner (Adam Sandler), Cooper (Kevin James) en Eddie Plant (Peter Dinklage) het op moeten nemen tegen aliens die de aarde willen veroveren. Toen deze heren klein waren was Brenner een held in de arcadehal die in het wereldtoernooi van Eddie Plant verloor.

  Tijdens dat kampioenschap werden de beelden van het toernooi vastgelegd in een tijdcapsule en door NASA de ruimte in gestuurd. Het idee erachter was om eventueel buitenaards leven kennis te laten maken met de aardse cultuur, maar dat werd anders geïnterpreteerd. Het resulteerde in een invasie van 10 klassieke arcadegames die in Pixels de aarde veroveren!

  10. Breakout

  Deze klassieke games zijn door aliens dus omgezet in een soort wapens die naar aarde komen om dood en verderf te veroorzaken. Alles wat ze aanraken verandert in pixels en valt dan uit elkaar.

  Dit is mooi te zien wanneer in India een aantal belangrijke gebouwen met de grond gelijk gemaakt wordt door Breakout. De klassieke arcadegame van Atari uit 1976 draait om het heen en weer tennissen van een pixel, waarbij blokjes weggespeeld moeten worden. Je moet in deze game het hele veld leegspelen en dan mag je door naar het volgende level.

  Alleen in deze versie van Breakout zijn de aardse gebouwen dus het obstakel of de blokjes die weggespeeld worden. Breakout kwam eerst uit in de arcadehallen en werd later nog geport naar onder andere de Atari 2600 en Game Boy Advance.

  9. Joust

  Een andere game die bloeddorstig is in Pixels is Joust. Deze arcadegame uit 1982 van de hand van Williams Electronics was bijzonder populair. De karakters uit de game zitten met een lans op een struisvogel en ooievaar en moeten het opnemen tegen vliegende buizerds. Joust is een van de eerste arcadegames die co-op bevatte.

  Als spelers een vijand verslaat in Joust (en dus ook in Pixels) verandert deze in een ei, welke ook stukgemaakt moet worden. Gebeurt dat niet, komt het ei uit en is de vijand weer terug. Dit heeft als gevolg dat de vijand opnieuw verslagen moet worden. Ook heeft Joust er een pterodactyl die je op komt vreten als alles te lang duurt.

  In pixels nemen alle karakters uit Joust het tegen de mensen op en laten een spoor van blokjes achter zich. Je kunt je voorstellen dat dit een enorme puinhoop veroorzaakt in de lucht en op de grond.

  8. Frogger

  Natuurlijk kon deze arcadeklassieker niet vergeten worden in Pixels. Frogger is een hele simpele game op het eerste oog. Het Konami arcadespel uit 1981 had als enige doel om de kikker naar de overkant van de weg en de rivier te helpen.

  Het is alleen een hele drukke weg die je over moet en daarbij een rivier met boomstammen die op verschillende snelheden voorbij komen. En daar ligt de uitdaging in Frogger natuurlijk. In Pixels zijn de auto’s niet echt een probleem voor Frogger; hij plet ze gewoon, waarna ze niets meer dan een stapel pixels zijn.

  Frogger kwam oorspronkelijk uit in de arcadehal, maar was dermate populair dat de game sindsdien naar onder andere de Apple II, Commodore 64 en de SNES kwam. Ook is de game op Android en iOS apparaten te spelen tegenwoordig.

  7. Defender

  Defender is ook weer een klassieke arcadegame die terugkomt in Pixels. Deze game had ook een andere naam, namelijk Earth Attack. Het doel in de game is simpel; verdedig de mensen op een fictieve planeet, terwijl je hordes aan aliens verslaat.

  Defender is één van de spellen opgenomen in de 1001 Games You Must Play Before You Die geschreven door Tony Mott. De Williams Electronics titel kwam in 1980 uit in de arcadehal en is later onder andere uitgekomen voor de Colecovision en de Xbox 360.

  Defender is een game die over een invasie gaat op een planeet, alleen in Pixels is het verhaal net wat andersom want de aliens komen nu op onze planeet af. De schepen en aliens uit Defender komen dan ook al vrij vlot in Pixels voorbij om ons een lesje te leren.

  6. Qbert

  Een erg leuke en uitdagende game die in Pixels even heel kort voorbij komt is Qbert. De game zelf is maar heel even te zien, maar Qbert zelf is ruimschoots vertegenwoordigd. De kleine schattige oranje bol met slurf springt in zijn eigen arcadegame op en neer met als doel een piramide van blokjes in één kleur te veranderen.

  Dat klinkt natuurlijk makkelijk, maar dat is het zeker niet. De piramides worden moeilijker en Qbert wordt tegengezeten door verschillende vijanden. De game komt uit 1982 en is onder andere naar de PlayStation 3 geport.

  In Pixels is Qbert minstens net zo schattig als in de game. Hij staat dan ook aan de goede kant in de film. In de game praatte Qbert in onduidelijke tekstballonnen, maar of dat in Pixels ook zo is, is onbekend.

  5. Galaga

  En dan is er Galaga. Een arcadegame uit 1981 van de hand van Namco. In deze game bestuur je een ruimteschip dat alienschepen af moet knallen. Deze komen namelijk op de basis van de speler af in verschillende patronen. UFO’s leveren extra punten op. Hoe langer je leeft en hoe meer je molt, des te meer punten je krijgt.

  Galaga kwam dus in 1981 uit in de arcadehal, maar kwam al in 1982 naar de Commodore 64. De NES, PalmOS en Atari 7800 kregen ook allemaal versies van deze game. Tot op heden wordt de game nog steeds geport en gekloond.

  In Pixels is Galaga een van de games waar Brenner in uitblinkt, maar ook één van de games waar de invasie vanuit de ruimte mee begint. Op zich best logisch dat een invasie vanuit de ruimte, waarbij klassieke arcadegames gebruikt worden, begint met deze game.

  4. Tetris

  Natuurlijk is Tetris ook van de partij in Pixels en dus ook in deze special. Dit is alleen wel een beetje een vreemde eend in de bijt, gezien Tetris niet uitkwam als arcadegame. De game werd in 1984 door Alexey Pajitov geschreven op een IBM-60 computer en kwam daarna uit voor de IBM-pc.

  Omdat de game ontwikkeld werd tijdens het communisme in de Sovjet-Unie, kreeg de ontwikkelaar niets, maar ging alles naar de Sovjet Unie. En die verkocht na een heftige strijd om wie nu was precies met Tetris mocht doen, de rechten in 1989 aan Atari (arcade) en Nintendo (console). Daarna is Tetris pas uitgekomen als arcadeversie.

  In Pixels is Tetris dus vertegenwoordigd en daar sloopt de game rijtje voor rijtje gebouwen, precies zoals je in de game ook een rij wegspeelt. De game heeft niet een al te grote rol in de film. Dat komt vast doordat interactie met een serie blokjes die alleen maar vallen en draaien best moeilijk gaat.

  3. Centipede

  Een populaire game die ook in Pixels aanwezig is, is Centipede. Deze game uit 1980 komt van de hand van Atari. In de game moet de speler een aantal vijanden verslaan in een magisch bos. De vijanden zijn onder andere spinnen, vlooien en de ergste: duizendpoten.

  Deze vijanden vallen de speler aan tussen de paddenstoelen die als bescherming maar ook als obstakel fungeren. De speler kan de vijanden verslaan door met zijn toverstaf op ze te schieten. Centipede is later veelvuldig geport en gekloond en is onder andere op de PlayStation Vita te spelen.

  In Pixels krijgt de aarde ook met deze game te maken, en dan precies zoals het in de arcadegame ook was. Er verschijnen magische paddenstoelen (in de lucht), waartussen de duizendpoot aan komt vallen. De mensen moeten vervolgens dit dier verslaan door erop te schieten met zwaar geschut.

  2. Pac-Man

  Natuurlijk moet de kleine gele happer in deze lijst van 10 klassieke arcadegames voorkomen. En daar is hij dan op nummer 2. Pac-Man is een immens populaire game sinds dag één dat deze uitkwam. De game kwam uit in 1980 en kent intussen duizenden ports en bizar veel merchandise.

  Het doel in de game is simpel, maar verslavend. Je moet alle gele puntjes in een level opeten, maar niet gevangen worden door de spookjes. Er zijn ook speciale bollen in het level te vinden die je de mogelijkheid geven de spookjes op te eten en tijdelijk uit te schakelen. Ook is er in ieder level fruit te vinden, wat steeds extra punten oplevert.

  De aarde gaat in Pixels Pac-Man te lijf op een soortgelijke manier als in de games, namelijk met vier spookjes. Alleen zijn de spookjes nu Mini’s waar het team in rondscheurt. Pac- Man zelf is gigantisch en meedogenloos. Hij vreet de straten van New York kaal, (wat op zich toepasselijk is, gezien daar gele taxi’s rijden) en bijt zelfs Toru Iwatani, zijn bedenker.

  1. Donkey Kong

  De absolute nummer 1 in deze special is toch wel Donkey Kong. Deze game van Shigeru Miyamoto is een van Nintendo’s eerste succestitels. De game kwam in 1981 uit in de arcadehal, maar is later ook veelvuldig geport en gekloond. De game is op bijna alle Nintendo platformen te spelen intussen.

  In Donkey Kong heeft de gelijknamige gorilla Pauline gekidnapt. Jumpman, ofwel Mario, moet haar redden door over de scheve balken te lopen en daarbij allemaal tonnen te ontwijken die Kong gooit. Ieder level wordt moeilijker qua indeling en snelheid.

  In Pixels is Donkey Kong de game waarin Brenner en Eddy Plant om de wereldtitel strijden. Dit is een soort eerbetoon aan de strijd tussen Steve Wiebe en Billy Mitchell die in de documentaire The King of Kong: a Fistful of Quarters uit 2007 ook beschreven wordt. Verder kennen we zowel Donkey Kong als Mario natuurlijk uit hun eigen games.

  Pixels bevat dus een heleboel klassieke arcadegames waar menig gamer vroeger de nodige kwartjes aan uitgegeven heeft. Er wordt ook gerefereerd aan andere bekende games zoals Duck Hunt, Super Mario Bros. en Paperboy. Ook komt Dojo Quest voorbij, een game die je kunt downloaden op iOS en Android.

  Pixels is op 20 augustus in de bios te zien en tegen die tijd kun je van ons natuurlijk een recensie verwachten! Later zal de film ook verschijnen op Blu Ray en DVD en dan kun je deze natuurlijk aanschaffen en thuis bekijken als je niet naar de bios wil.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.