The Playroom VR Review - Een gratis minispeeltuin

  De PlayStation VR is uit. Mocht je de bril gekocht hebben om de virtuele wereld van Sony in te duiken, dan krijg je daar The Playroom VR gratis bij. Wij pakten dit kleine kadootje vast uit en vertellen je er meer over in deze The Playroom VR Review.

  The Playroom stamt alweer uit 2013, toen we voor het eerst kennismaakten met de aandoenlijke robotjes uit de game. De AR bots waren overal om je heen en samen met hen en vrienden kon je allerlei minigames spelen. Nu de PlayStation VR uit is, is speciaal voor deze gelegenheid een VR-versie van de game gemaakt die je gratis kunt downloaden uit de store als je een bril hebt aangeschaft. Of de bots nog steeds zo gezellig zijn, lees je in deze The Playroom VR Review.

  The Playroom VR Review bots

  De wereld van AR Bots

  The Playroom VR is in essentie nog altijd hetzelfde als die van drie jaar geleden. Vele kleine lieve robotjes, die het geluid maken van kleine verwende katjes krioelen om je heen en komen door de VR-bril tot leven. In de zes mini-games die de game bevat, probeer je ze keer op keer te redden. Zij het van enge spoken, bandieten, of een levensgevaarlijke slang.

  De eerste en enige minigame voor één speler is die waar je in een kleine mooie wereld op je pad twintig verloren robotjes veilig naar huis moet brengen. Je moet hiervoor in alle hoeken en gaten kijken, want ze zitten overal verstopt. Gelukkig maken ze een hoog piepend geluid waardoor je weet waar je moet zoeken.

  Maar het gaat niet zo eenvoudig, want irritante fladderende vijandige robotjes en robotjes met stekels maken je het leven zuur. Door ze kapot te slaan, kun je ze onschadelijk maken en met een gerust hart je vriendjes bevrijden. Onderweg moet je ook nog proberen zoveel mogelijk muntjes te verzamelen om een zo hoog mogelijk score te behalen.

  De game doet je wat denken aan LittleBigPlanet met zijn uitstraling en manier van spelen. Je ziet het alleen nu vanuit het perspectief van je sackboy zelf, of in dit geval je AR robot. Ook enkele opdrachten uit de eerste minigame doen wat aan de game met de wollen poppetjes denken. Zo kan je het eerst level alleen spelen, maar is het op enkele punten handig om een tweede speler te hebben om bots te bevrijden en het level volledig te kunnen voltooien.

  Een andere game waar The Playroom VR wat aan doet denken, is Mario Party. De overige vier minigames zouden namelijk zomaar onderdeel kunnen zijn van de spelletjes uit de game van de loodgieter.

  The Playroom VR Review strijden

  Strijden tegen je vrienden

  Zo speelt degene met de VR-bril op een kat en moeten de andere spelers, maximaal 4, met een dualshock controller een muisje besturen en uit de handen van de kat blijven die achter de gordijnen vandaan kan springen. De speler met VR doet dit door vooruit te bewegen, en als de muizen slim zijn, blijven ze op dat moment stil zijn met een blik over hun kop zodat ze niet gesnapt worden. Als alle muizen gepakt zijn, of als de muisjes alle kazen van de grond hebben verzameld, is de game voorbij.

  Een andere minigame is er ook één waarbij één speler de VR draagt terwijl de andere spelers op de tv spelen. De speler met bril is een grote slang die de stad wil verwoesten door met zijn kop heen en weer te slingeren. De overige spelers moeten zorgen dat zij zoveel mogelijk inwoners proberen te redden op hun weg naar veilige haven. Ze moeten hierbij wel oppassen dat de brokstukken van de gebouwen ze niet verpletten.

  The Playroom VR Review samenwerken

  Samenwerken met vrienden

  Naast deze twee minigames waarin je met je vrienen een onderlinge strijd uitvecht, zijn er ook nog twee minigames waarin je samen moet werken. In één van de games is het de bedoeling dat degene met VR-bril, in een volle bar waar bots rustig hun robotbier zitten te drinken, de schurk aanwijst. Hij doet dit aan de hand van de tips die zijn vrienden op het gewone beeldscherm aangereikt krijgen. Het 'beginnersniveau' is vrij eenvoudig, maar het loopt op tot niveau vier waarbij ieder detail van belang is.

  De tweede en laatste minigame waarin samengewerkt moet worden, is in een huis dat bewoond wordt door spoken. Aan jullie de taak om deze woning weer woonbaar te maken. Je doet dit door iemand met de VR-bril rond te laten kijken en de verschillende kamers van het huis. Diegene zelf ziet niets, maar de anderen kunnen op het scherm meekijken naar verdachte bewegingen en precies zeggen waar de spoken verschuild zitten. Zo wordt het huis spookvrij gemaakt en krijg je, net als bij het succesvol afronden van één van de andere missies, een luidt applaus en een prachtige foto met je botvriendjes als dank.

  The Playroom VR Review machine

  Pakken wat je pakken kan

  De oplettende teller zou nu opgevallen zijn dat we pas vijf minigames behandeld hebben, en dat klopt. De laatste is niet zozeer een spel, maar meer een 'shop' waarin je je verdiende punten uit kan geven. Voor het spelen van spellen verdien je namelijk tokens, die je in je slaapkamer in een grijpmachine kunt gooien. Door ballen uit de machine te vissen, speel je als het ware speeltjes vrij die in je kamertje een plaats krijgen en tot leven komen.

  Op die manier is het de bedoeling dat je de minigames blijft spelen totdat je hele kamer volstaat met kleine bots die activiteiten uitoefenen, bots die poseren op een kalender of andere onzinnige dingen waarvan je moeder vroeger zou vragen of je die troep niet even op wilde ruimen.

  The Playroom VR Review conclusie

  The Playroom VR Review - Een leuk extraatje

  De minigames van The Playroom VR spelen handig in op de mogelijkheden van de PlayStation VR. Daarnaast zijn de robotjes ontzettend aandoenlijk en gezellig en speel je in een ontzettend chille setting. Ook de soort van mix van LittleBigPlanet en Mario Party in deze vorm is leuk, maar kan vanwege zijn kleine schaal uiteraard aan beide games niet tippen. Als je bij het spelen van The Playroom VR daarom altijd in het achterhoofd houdt dat het gratis is, dan kan je deze virtuele speeltuin zeker waarderen.

  De Playroom VR komt op 13 oktober uit en is gratis te downloaden voor bezitters van de PlayStation VR.

  7

  De plus- en minpunten

  • Aandoenlijke bots
  • Leuke minigames
  • Gratis
  • Klein en weinig
  • Je moet vrienden hebben

  The Playroom VR

  Verkijgbaar vanaf 13 october 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.