Super Street Fighter IV Review

  Super Street Fighter IV is in aantocht, een titel waarin je je frustraties kunt losvechten, maar ook waardoor frustraties juist opgewekt kunnen worden. Lees in ieder geval snel verder, want we gaan snel en 'rammen' je door deze recensie heen!

  Capcom kan niet zonder de Street Fighter franchise. Sinds het bedrijf in 1987 met de eerste Street Fighter op de proppen kwam, vielen de Japanse vecht-ideeën wel in de smaak bij ons Nederlanders. Lekker in een snel tempo knokken werd een nieuwe vorm van ontspanning. Vorig jaar verscheen Street Fighter IV al en nu is het alweer tijd voor een nieuw deel. Met al die telgen moet je dan ook wel een oordeel klaar hebben liggen of je de games nu leuk vindt of niet.

  Super Street Fighter IV Screenshot 141218 Super Street Fighter IV Screenshot 141216 Super Street Fighter IV Screenshot 141214

  'Gevecht' op de XGN redactie
  Het aardige hieraan is dat we bij XGN op de redactie dan ook verschillende meningen hebben over Street Fighter. Zo had ik afgelopen zomer nog een verhitte discussie met Bas, die pro Street Fighter fan is, terwijl ik toch een ietsje warmer hart toedraag aan de Tekken franchise. Hoe kan iemand Tekken nou leuk vinden? In die game kun je alleen maar op knopjes rammen, terwijl jij bij Street Fighter echt de knoppen moet kennen, riep Bas. En dat is waar, er zijn heel wat fighting games, maar qua aanpak is Street Fighter toch uniek in haar soort.

  Toch, stelde Timo (die het niet zo heeft met de SF-serie) onlangs goed aan de kaak dat Super Street Fighter IV meer een update is van haar voorganger, en niet zozeer een geheel nieuwe game. Wat maakt het uit? Allereerst kost de game geen 60 maar 40 euro. Bovendien kwijlt onze Theo al als hij de naam Street Fighter hoort, dus er bestaan ook mensen die wel zitten te wachten op zo'n 'update'. Dus laten we vooral kijken wat het spel zoal aan verbeteringen en vernieuwingen te bieden heeft. Want dat het spel draait om mensen een flinke tik uit te delen, dat weten we nu al wel.

  Super Street Fighter IV Screenshot 141206 Super Street Fighter IV Screenshot 141204 Super Street Fighter IV Screenshot 141202

  Rijk arsenaal aan karakters
  Allereerst is het in een vechtgame uitermate belangrijk dat je een poppetje hebt waarmee je ook echt uit de voeten kunt. Ieder karakter beweegt namelijk op een bepaalde manier en heeft zijn of haar eigen speciale vaardigheden. Ditmaal pakt Capcom goed uit, want in de nieuwe Street Fighter game zitten maar liefst tien nieuwe personages waarvan je twee nog nooit eerder hebt gezien. Dit zijn Hakan en Juri. Hakan is een gladde olieworstelaar en heel wat anders is Juri, namelijk een Koreaans meisje dat gemeen uit de hoek weet te komen met haar Teakwondo moves.

  De rest van de personages zijn afkomstig uit Street Fighter II, Steet Fighter Alpha en Street Fighter 3rd Strike. Met de tien nieuwe karakters komt de teller in ieder geval op 36 te staan. Daarnaast zijn er ook een tweetal nieuwe levels, waarin je elkaar kunt meppen. Deze levels zijn natuurlijk de thuisbasis van de nieuwe personages. Maar om alle personages goed te kunnen besturen en de nieuwe levels te ontdekken zal dit gepaard gaan met bloed, zweet en tranen en wellicht zelfs kapotte controllers.

  Super Street Fighter IV Screenshot 139923 Super Street Fighter IV Screenshot 139915 Super Street Fighter IV Screenshot 139919

  Kies je ultra
  In ieder geval valt er gelukkig genoeg te doen in de nieuwe Street Fighter. Om nog even kort door te gaan op de personages: Super Street Fighter IV biedt iets leuks voordat de wedstrijd begint. Je moet namelijk één van de twee mogelijke ultra's kiezen. Voor de onbekenden onder ons: tijdens een gevecht vult een meter zich naarmate je rake klappen uitdeelt, zodra die vol is, kun je een super stoere aanval doen, een Supermove dus. Daarnaast is er een andere meter welke zich juist vult als je klappen krijgt. Dit is de ultieme aanval die je in kunt zetten, want als je de tegenstander hiermee weet te raken, kun je daarmee de leiding van het gevecht overnemen. Je kunt deze aanval natuurlijk ook gebruiken om je tegenstander gruwelijk te vernederen.

  Veranderingen en vernieuwing
  Wat betreft de gevechten zelf is er ook een vernieuwing aangebracht waarbij balans het ultieme kernwoord is. Zo zorgde Sagat met zijn Tiger Uppercut toch echt voor de nodige irritaties en daarom is zijn kracht nu wat afgezwakt, om het toch leuk te houden. Daarentegen hebben andere personages meer moves erbij gekregen en is bijvoorbeeld een Rufus ook echt krachtiger geworden. Iets wat wel handig is als je het moet opnemen tegen zo'n nieuwe Koreaanse chick. Toch zijn we niet helemaal laaiend enthousiast over de besturing want qua special moves zul je echt heel strak moeten timen om het gewenste resultaat te bereiken. Kenners kunnen dit, maar om daar te komen, zul je moeten ploeteren!

  Het vechten zelf doe je uiteraard zoals vanouds in verschillende arena's, waarbij je de hele wereld overgaat. Nieuwe ruimtes doen zich dan ook voor en dat is een prettige bijkomstigheid. Interessanter zijn de bonus stages tussendoor. Zo zul je bij 'Car Crusher' binnen een bepaalde tijd een auto helemaal aan gort moeten slaan of schoppen, iets wat al mogelijk was in Super Street Fighter II maar het niet minder leuk maakt. Een andere bonus stage is de 'Barrel Buster' waarbij je vallende wijnvaten kapot moet maken. Deze extra leveltjes zorgen voor een leuke afwisseling tijdens de gevechten zelf en daar doet Capcom goed aan.

  Super Street Fighter IV Screenshot 139397 Super Street Fighter IV Screenshot 139395 Super Street Fighter IV Screenshot 139393

  Geen update van de graphics
  Helaas is op het gebied van de graphics niets veranderd maar wat dan wel weer leuk is, is dat de klassieke Street Fighter muziek weer terug is en dus geen 'Indestructible' uit Street Fighter IV. Super Street Figher IV is voor de fanaten en met deze doelgroep is duidelijk rekening gehouden.

  Iedereen kan wel uit de voeten met deze game
  Toch betekent dit niet dat het spel ongeschikt is voor nieuwkomers in deze franchise. De game kent namelijk maar liefst acht moeilijkheidsgraden waarbij super makkelijk dus ook mogelijk is. Een beetje knopjes rammen wil dan nog wel. Mocht je getraind raken, ram je natuurlijk zo door de singleplayer heen. Èn mocht dit niet lukken is er altijd nog de Training modus en de Challenge modus, waarbij je de personages stuk voor stuk kunt leren kennen. Als je hiermee klaar bent, maak dan je voorhoofd maar nat voor al het geweld dat internet te bieden heeft. Zo kun je daar aan de slag met de Ranked Match, Endless Battle en Team Battle.

  {mig:QS9EYfrTqJEX}

  Aanrader als je nog een Street Fighter mist
  Reken maar dat er altijd wel iemand is die met jou de strijd wil aangaan. Want nogmaals, de franchise is er al sinds 1987 en heeft sindsdien mening agressief hartje veroverd. Of Super Street Fighter IV weer nieuwe liefhebbers over de streep kan trekken blijft nog even de vraag. Het spel richt zich erg mensen die bekend zijn met de games en er zijn dan ook goede aanpassingen verricht ten op zichte van Street Fighter IV. Er is een goede balans tijdens de gevechten en er zijn leuke karakters toegevoegd waaronder zelfs twee nieuwe. Mocht je nou een Street Fighter game willen doen maar die vorige nooit gehaald hebben, is het natuurlijk ideaal om dan direct de goede in huis te halen, deze dus!

  8

  De plus- en minpunten

  Super Street Fighter IV

  Verkijgbaar vanaf 30 april 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.