Sunset Overdrive Review

  Sunset Overdrive neemt je mee naar Sunset City in 2027. De metropolis is overlopen door mutanten. Pak de meest gekke wapens op en ga de strijd aan in de stad!

  Een gigantische kleurrijke open wereld en een dol dwaas personage waarmee je de gekste dingen kunt doen. Dat en nog veel meer vind je in Sunset Overdrive. Schieten op mutanten, vliegen door de straten, grinden over stroomkabels; alles kan in Sunset Overdrive.

  FizzCo verandert Sunset City voorgoed

  Het verhaal van Sunset Overdrive speelt zich af in 2027, waar het enorme FizzCo de macht heeft. Dit bedrijf maakt een soort energiedrank met de naam Overcharge Delirium XT. Op een dag vind er een groot evenement plaats waar deze energiedrank ter promotie wordt uitgedeeld, waar iedereen na het drinken ervan in een mutant veranderd.

  Niet het meest diepgaande verhaal, maar toch is het qua fun-factor best hoog. Het personage dat jij speelt is een werknemer van FizzCo die samen met andere overlevenden probeert te ontsnappen aan al deze ellende.

  Sunset Overdrive

  Eerst even oefenen en dan erop los

  Als je begint met Sunset Overdrive maak je eerst je eigen unieke personage aan. Je kunt hierin echt alles aanpassen: van het haar tot het ondergoed. Je krijgt later in de game nog de optie om dit steeds weer te veranderen, aangezien je ook nieuwe kleding vrijspeelt.

  Heb je dit gedaan, dan wordt je losgelaten in de stad. Eerst volgt er nog een tutorial, maar daarna begin je aan de missies die je door het verhaal helpen. Helaas zijn deze missies redelijk eentonig en gaan vaak om het doden van vijanden, het zoeken naar onderdelen, het redden van mensen of het activeren of slopen van een object. Er zijn nog enige varianten op missies, maar toch komt de gameplay steeds vrijwel op hetzelfde neer.

  Dit alles doe je op een grote map, waardoor er toch nog van alles te beleven is in de metropolis Sunset City. Naast de missies kun je aan de slag met side quests, challenges, de chaos squad multiplayer en kun je tal van dingen verzamelen.

  Sunset Overdrive Mutanten

  Blijf in beweging

  Sunset Overdrive speelt heel soepel en het bewegen heeft wel wat weg van inFamous. Op de grond ben je niet zo sterk en bijna zwak tegen mutanten. Alles gebeurt vanaf de daken en in de lucht. Je hebt verschillende manieren van bewegen, en één daarvan is het grinden.

  Je kunt bijna op alles met een rand grinden, wat inhoudt dat je overal overheen glijdt. Dit gebeurt automatisch na een druk op de knop en op die manier grind je karakter de hele stad door terwijl jij je kunt focussen op het neerknallen van de mutanten.

  Op veel objecten kun je springen en zo word je vervolgens gelanceerd. Dit is naast het grinden een tweede snelle manier van bewegen en zolang je maar goed springt, ga je best wel snel. Dit is belangrijk, want als je gaat lopen ben je twee keer zo langzaam en kun je ook nog eens gepakt worden door de mutanten die zich in grote groepen voortbewegen.

  Sunset Overdrive

  De gekste wapens

  Tijdens al deze capriolen knal je in Sunset Overdrive de mutanten af. Dit doe je met tal van wapens die in verschillende soorten en maten komen. Elk wapen heeft zijn eigen specialiteit.

  Er zijn normale wapens, maar ook gekke wapens. Denk aan een soort rocket launcher die een beer gevuld met dynamiet wegschiet of een geweer dat gekleurde LP's schiet. Dit biedt de nodige variatie in de game en maakt Sunset Overdrive een stuk grappiger en vrolijker dan andere shooters.

  Er zijn verschillende soorten mutanten, en die zijn allemaal in vier klassen verdeeld. Dit heeft te maken met de wapens. In Sunset Overdrive heeft elk wapens zijn eigen sterkte. Je kunt in het menu zien wat de effectiviteit is tegen een bepaalde klasse mutant wat wordt aangegeven met sterren.

  Veel wapens in Sunset Overdrive zorgen voor een unieke gameplay. Voor elke mutant of situatie moet je weer switchen naar een ander wapen. Daarnaast verdienen de wapens ook experience door het doden van mutanten. Door die experience gaan je wapens in level omhoog en worden ze uiteindelijk sterker.

  Sunset Overdrive Wapens

  Upgraden met amps

  Naast deze optie heb je ook nog de mogelijkheid om amps aan wapens toe te voegen. Amps zijn de upgrades die je in Sunset Overdrive kunt behalen. Ze zorgen voor meer power, damage en andere extra's. Denk hierbij aan vuurballen schieten terwijl je vecht of aan explosies die je kan laten plaatsvinden.

  Niet alleen de wapens kennen amps, ook kun je ze aan jezelf toekennen. De persoonlijke amps zijn onderverdeeld in Melee Swing, Hero, Epic, Dive Bomb en Hero Extra. Elke categorie kan één amp bevatten, die je zelf kunt kiezen. Dit zorgt voor een unieke gameplay en het systeem is goed uitgewerkt.

  De amps kun je kopen door onderdelen te ruilten. Die onderdelen zijn camera's, wc-papier, stinkschoenen, ballonnen en tal van andere dingen. Elke amp benodigt weer iets anders en daar zul je weer andere onderdelen voor moeten vinden.

  De onderdelen in Sunset Overdrive staan natuurlijk niet zomaar op je kaart. Je moet deze zelf vinden in Sunset City en mocht je een bepaald onderdeel nodig hebben wat je echt niet kunt vinden, dan heb je altijd nog de mogelijkheid locaties te kopen bij de vendor. Deze vendor staat overal in het spel en hij is te herkennen aan het icoontje met het pistool.

  Sunset Overdrive screenshot

  Geen amps zonder stijl

  Naast dat je de amps bij je hebt, moet je ze ook nog activeren. Dit doe je onder andere door te grinden en een kill te maken. Sunset Overdrive lijkt zo net Tony Hawk. Als je unieke kills maakt en wat tricks uithaalt tijdens het springen of grinden scoor je style punten.

  Je hebt verschillende levels als het om style punten gaat en elk level activeert de amps die je bij je draagt. Het is dus belangrijk om op een unieke manier te spelen, zodat je de amps veel sterker maakt en je uiteindelijk meer vijanden aankunt.

  Creëer een bloedbad met traps

  En dan hebben we het nog niet gehad over de traps die je kunt plaatsen, waarna deze voor een groot bloedbad van mutanten zorgt. Je kunt ze eventueel later nog inpakken en ze ergens anders plaatsen. Dit is erg leuk, want het kan zomaar gebeuren dat er een grote groep mutanten op je af komt die te groot is om te doden. Met de traps maak je dan nog een kans.

  Sunset Overdrive Mutant

  Multiplayer met Chaos Squad

  De multiplayer van Sunset Overdrive, ofwel Chaos Squad, kun je samen co-op spelen in een online vorm. Je kan in totaal met acht spelers online spelen, inclusief jezelf, en verdedigt dan de VAT. Dat is een machine gevuld met energiedrank die niet kapot gemaakt mag worden door de mutanten. Je begint de Chaos Squad door een telefooncel te bezoeken die overal op de kaart van Sunset Drive te vinden zijn.

  Samen met je teamgenoten probeer je alle waves van mutanten te voltooien en op die manier de VAT te beschermen tegen de mutanten. Hiernaast is het ook nog competitief, omdat je altijd meer style punten kunt proberen te scoren dan je vrienden.

  Aangezien we de multiplayer van Sunset Overdrive nog niet uitgebreid hebben kunnen spelen in deze review brengen we hier later nog een special over uit, waarin we dieper op de multiplayer ingaan.

  Sunset Overdrive een echte Insomniac game

  Als we kijken naar wat Insomniac al eerder heeft gemaakt herken je wel wat punten in Sunset Overdrive terug. Zo doen de mutanten ons denken aan Resistance en werken de wapens in Sunset Overdrive net zo goed als in Ratchet & Clank. Het is duidelijk dat Insomniac houdt van games met gekke en unieke wapens, en dat zien we hier ook weer goed terug.

  Sunset Overdrive grinden

  Originele game in apart jasje

  Sunset Overdrive is een game met een origineel tintje. Elementen die we van Insomniac Games gewend zijn, komen terug. Combineer dat met een kleurrijke open wereld waar veel te doen is en je hebt een originele shooter. Het is jammer dat die orginaliteit niet terugkomt in de missies die vaak vrij cliché zijn en het karige verhaal vormen. De humor en gekheid van de game maken dit wel deels goed.

  Houd jij van gekke wapens, vind je het leuk om te free roamen en sloop je graag mutanten, dan is Sunset Overdrive een game om voor je Xbox One in huis te halen.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Hele grote open wereld
  • Veelzijdige wapens en upgrades
  • Veel extra missies te doen
  • Leuke manieren van reizen in de game
  • Wordt na verloop eentonig
  • Geen diepgaand verhaal
  • Vrij weinig vijanden in de open wereld

  Sunset Overdrive

  Verkijgbaar vanaf 31 october 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.