SubPac S1 - Het club-gevoel in je stoel Review

Review
zondag, 27 juli 2014 om 11:05
xgn google image
Sinds de opmars van de MP3-spelers, en de laatste jaren de mobiele telefoon, zijn oordopjes en hoofdtelefoons niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Muziek is letterlijk overal om je heen, maar ´voel´ jij de muziek ook zoals een artiest het bedoeld heeft?
Nee, we hebben het nu niet over of je de tekst begrijpt die een artiest je voorschotelt of de emotionele lading die de prachtige, doch droevige akkoordenprogressie op je overbrengt. We hebben het over echt ‘voelen’, in de fysieke vorm van het woord. Waarschijnlijk niet, tenzij je de SubPac gebruikt. De SubPac is een apparaat dat jou muziek laat voelen alsof je in een club staat naast een dikke sub-woofer die flink staat te pompen.

Wat is de SubPac?

Bovenstaand kopje bevat precies de woorden die ons door het hoofd schoten toen wij voor het eerst hoorden van de SubPac. De SubPac is even kort door de bocht niets anders dan een sub-woofer die je achter je plaatst en op die manier de lage frequenties op je overbrengt. Natuurlijk zit er een hele andere techniek achter, maar zo laat het zich het makkelijkste omschrijven. StudioFeed, het bedrijf achter de SubPac, maakt het apparaat in twee varianten.
Dit zijn de SubPac M1, en SubPac S1. Beide apparaten beschikken over dezelfde specificaties, maar waar de M1 gedragen wordt als een rugtas, dien je de S1 achter je neer te leggen op een stoel of bank. In deze recensie testen we de Subpac S1.
SubPac S1

Feel the bass!

Hoewel muziek altijd om je heen is, kunnen de meeste oordopjes en hoofdtelefoons niet goed overweg met de lage frequenties. We hebben het dan over frequenties onder de 150-120 Hertz. Hiervoor bestaan sub-woofers, die speciaal ontwikkeld zijn om deze frequenties uit te stralen. De SubPac gaat net een stapje verder, door deze frequenties – die vaak toch wel gebruikt worden voor het fysieke element – rechtstreeks op je lichaam af te geven, zonder dat de buitenwereld dit merkt.

Is het iets voor jou?

Als luisteraar zul je het gevoel hebben alsof je bij een optreden van je favoriete band of DJ bent. Wat betreft elektronische dancemuziek zoals house, bigroom house, of hardstyle, werkt de SubPac echt uitmuntend. Uiteraard omdat deze stromingen hevig leunen op diepe bassen en die komen goed door.
Wat betreft akoestische muziek werkt de SubPac wat minder goed, maar dat komt uiteraard ook omdat akoestische muziek vaak minder diepe bassen gebruikt. Wel leuk is dat je bij Paint It Black van The Rolling Stones dat het lijkt alsof je voelt hoe een bass-gitaar wordt aangeslagen.
De SubPac is dan ook minder interessant voor muziekliefhebbers die veel naar rustige akoestische muziek luisteren, maar elektronische danceliefhebbers kunnen hun hart ophalen. De diepe bassen worden prettig voelbaar op je overgebracht, en dat is iets wat deze groep luisteraars verlangt van de muziek.

Door de ogen van een producer

Producenten en DJ’s van muziek hebben echter ook grote baat bij de SubPac. Als producent ben in de studio druk bezig om jouw tracks te optimaliseren. Het is dan goed om te weten hoe jouw publiek straks de elementen in jouw track gaat ervaren. Door niet alleen op je sub-woofer te vertrouwen, kun je dus ook zelf ervaren hoe het is om tussen het publiek te staan wanneer jouw track ten gehore wordt gebracht.
Enkele bekende namen hebben zich al uitgelaten over de SubPac, en de woorden zijn niet negatief. Onder andere Dada Life en Dubfire hebben de SubPac inmiddels in hun studio’s liggen. Sterker nog, de jongens van Dada Life dragen de SubPac M1 tijdens hun optredens, zodat ze ‘on-the-fly’ de bass afkunnen stellen en dezelfde ervaring krijgen als het publiek.
Dada Life tijdens een optreden met SubPac

Uit je stoel wegblazen

Bij het gebruik van de SubPac S1 moet je overigens wel uitkijken dat je niet uit je stoel wordt weggeblazen. Het is namelijk aantrekkelijk om de Intensity-knop bij je eerste keer vol open te draaien, maar wij raden het af. De SubPac S1 is namelijk tot veel in staat. De vibraties die het apparaat uitstraalt zijn sterk genoeg om je ogen te laten trillen. Toegegeven, zoveel voelbare bass is soms best lekker!
Fijn hieraan is dat als je de SubPac S1 op een gematigde intensiteit hebt staan, niemand om je heen het hoort. Draai je de knop iets te ver, dan zal de SubPac een trillend geluid afgeven die andere mensen wel zullen horen. Gegarandeerd dat mensen in de bus of trein even raar zullen kijken wanneer dit het geval is.

Het ontwerp

De SubPac S1 is ongeveer zo groot als een normale schooltas, maar met een dikte van nog geen 5 centimeter kun je gelukkig nog goed op je stoel blijven zitten. De SubPac S1 zit daarom niet vervelend wat mede komt door de kussentjes die erop bevestigd zijn.
De controller waarmee je de SubPac kunt aanzetten, de intensiteit kunt instellen en waar twee kabels – line-in en line-out – in gaan, had het team wel wat meer kunnen brainstormen. De controller is vrij groot van formaat, en wij vragen ons dan ook af of een kleinere controller niet mogelijk was. Of nog beter: waarom is de controller niet ingebouwd in de SubPac S1 zelf?
SubPac S1 Product Desk 2

Ook voor films en games

Omdat de aansluitingen op de controller normale 2.5mm jacks zijn is het ook mogelijk om bijvoorbeeld het geluid van je televisie of je PC naar de SubPac S1 om te leiden. Tijdens onze testsessie hadden we het gevoel alsof we in een bioscoop zaten, terwijl de explosies in games ons meer in de game zogen dan ooit te voren. Ook bij films is dit zeer zeker het geval, waardoor je bijna het gevoel hebt in een bioscoop te zitten!

Kwaliteit komt met een prijs

StudioFeed heeft wat ons betreft een product op de markt gezet die de echte muziekliefhebber gewoon MOET hebben. Het is heerlijk om je muziek te voelen zoals die eigenlijk bedoeld is. Met een hoog prijs kaartje is het nog maar de vraag of iedereen deze mening deelt. StudioFeed vraagt 350 dollar voor de SubPac en dat is niet mis.
Voor de 350 dollar krijg je echter wel een prachtig stukje techniek die wij inmiddels omarmt hebben. De SubPac zuigt je in de muziek, films en games maar daar betaal je ook voor. Ben jij een muzikant, dan is de SubPac wellicht een zeer goede investering. En met de dertig dagen ‘niet goed, geld terug’-garantie kan je nooit de mist in gaan.
Cijfer: 9