Spare Parts Review

  De Transformers zijn waarschijnlijk de meest populaire robots van het moment. Het is dus hoog tijd dat ze wat concurrentie krijgen en daarom brengt Electronic Arts het nieuwe spel Spare Parts op de markt. Wij zochten alvast uit of dit spel je zuurverdiende geld waard is.

  Electronic Arts heeft de laatste jaren al heel wat spellen uitgebracht op de Xbox Live Marketplace en in de PlayStation Store. Met Spare Parts bracht de uitgever weer een nieuw avontuur op de downloadbare markt. In dit spel maak je kennis met twee dappere robots, Mar-T en Chip, die gestrand zijn op een vreemde planeet.

  Op deze planeet wonen de Krofax, nare wezentjes die niet zo gelukkig zijn met de komst van de metalen ruimtereizigers. Mar-T en Chip vinden een verroest ruimteschip dat ze zullen moeten opknappen om terug naar hun thuisplaneet te reizen. Wat volgt is een zoektocht naar voorwerpen waarmee het ruimteschip weer gemaakt kan worden.

  Spare Parts Screenshot 163922 Spare Parts Screenshot 163920 Spare Parts Screenshot 163918

  Vechten, een peulschil
  Spare Parts volgt hetzelfde patroon als de meeste puzzelavonturen. Je loopt vrolijk rond door een level en probeert hierbij de belangrijke delen van je schip te zoeken. Elk terrein bevat wel een aantal tegenstanders, die je eerst tot moes moet slaan. Dit doe je met enkele eenvoudige aanvallen die telkens een ander effect hebben op de Krofax. Soms zal een schop meer effect hebben, en soms kan een vuistslag net die ene zwakke plek raken. Het vechten is in principe heel eenvoudig, waardoor het zoeken naar voorwerpen een simpele klus wordt. De kans is groot dat je al snel verveeld zult zijn door de gameplay, aangezien je maar over enkele aanvallen beschikt, en de vijanden ook steeds hetzelfde uiterlijk hebben.

  Spare Parts Screenshot 163912 Spare Parts Screenshot 163908 Spare Parts Screenshot 163914

  Upgrades
  Door het spel heen zul je een heleboel upgrades verzamelen. Zo krijg je helemaal in het begin sterkere vuisten waarmee je bepaalde objecten kunt stukslaan. Hiermee kun je enkele nieuwe wegen of kleine metalen stukjes vinden. Deze metalen stukjes zijn erg belangrijk omdat je hiermee nieuwe upgrades kunt aanschaffen. De upgrade die je een tijdje laat zweven is bijvoorbeeld erg handig, maar toch zul je vaak vloeken en dit heeft te maken met de slechte camera. Deze staat namelijk op één vast punt waardoor je niet altijd alles goed kunt zien. Dit heeft als gevolg dat je vaak op domme manieren doodgaat door bijvoorbeeld in rivieren te springen.

  Gebrekkige co-op
  Spare Parts kent twee hoofdpersonages en is dan ook speciaal ontwikkeld voor coöperatieve gameplay. Helaas is de camera hier nog erger en zal deze op slechts één speler focussen wanneer je te ver uit elkaar gaat. Samen een vijand te lijf gaan is ook lastig, omdat de kans bestaat dat je je vriend raakt, waardoor je teammaat gevaarlijker wordt dan de gemiddelde tegenstander. Gelukkig is dit een optie die je kunt afzetten. Als je dood gaat dan verlies je enkele verzamelde objecten en verschijn je gewoon terug naast je vriend, maar dit gaat lang niet altijd goed. Soms respawn je buiten het scherm of net boven een levensgevaarlijke rivier. Dit soort fouten kunnen uiteraard niet door de beugel.

  Spare Parts Screenshot 155394 Spare Parts Screenshot 155400 Spare Parts Screenshot 144927

  Simon Pegg
  In het spel word je bijgestaan door de computer van het ruimteschip. De stem van deze sarcastische computer is ingesproken door Simon Pegg, de Engelse acteur die je vooral zult kennen van het geweldige Shaun of the Dead. Hij zorgt voor de komische noot in Spare Parts en weet dit zeer goed te doen. De grappen raken hun doel perfect en zijn personage doet ons denken aan de computer van de film The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Naast de goede audio weten ook de graphics tot de verbeelding te spreken. De omgevingen zijn erg gedetailleerd en elk level heeft een ander uiterlijk.

  {mig:RWhVQ3gJvafW}

  Teveel ergernissen
  Spare Parts heeft alle elementen om een leuk spel te zijn, maar ergens is het volledig mis gegaan. Het spel bevat flink wat fouten en dat kan tot ergernissen leiden. Het spel is ontwikkeld om samen met een vriend te spelen, maar dit is af te raden door slechte respawn plekken en zwak camerawerk. De humor en de mooie beelden maken heel wat goed, maar het is niet genoeg om het aantal zwakke punten te overtreffen. Wie dus op zoek is naar een goede avonturengame met puzzels, kan maar beter een andere titel aanschaffen.

  5

  De plus- en minpunten

  Spare Parts

  Verkijgbaar vanaf 19 january 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.