South Park The Fractured But Whole Review - Geweldige humor

Review
maandag, 16 oktober 2017 om 13:00
xgn google image
Al een flink aantal jaar is South Park niet meer weg te denken uit het rijtje van populaire satires. Grofgebekte kinderen die gevoelige thema´s op de hak nemen in de meest bizarre situaties. Aan de hand van South Park The Fractured But Whole Review leggen wij een oordeel voor je klaar over de nieuwste game over de serie.
Het singleplayer game South Park The Fractured But Whole is de tweede Ubisoft spel over het stadje South Park. Als sequel van The Stick of Truth bouwt de game verder op diens role playing game elementen, uitgevoerd met de bekende sadistische twist. Letterlijk alles probeert ervoor te zorgen dat je het game speelt met een glimlach van oor tot oor. Zo ook het nieuwe verhaal dat voortborduurt op je favoriete cartoon personages.
South Park The Fractured But Whole Review

Een nieuwe held is geboren

De storyline in The Fractured But Whole is werkelijk geniaal gevonden. Nogmaals speel je als de 'New Kid', die in een nogal turbulente situatie terechtkomt. Er is namelijk een heuse superheldenoorlog uitgebarsten tussen de kliek van Coon and Friends en de Freedom Pals, terwijl misdaad een grote stap vooruit neemt. De protagonist komt hierbij in het midden van deze twee partijen, waarbij erom gestreden wordt wie de beste superheldenfranchise in huis heeft.
South Park zou South Park niet zijn als het niet alleen om zoetsappige onderwerpen als vriendschap ging. Wat je kan verwachten is een dosis aan WTF-momenten die het gehele verhaal op een vakkundige manier bij elkaar houden. Tijdreizende scheten, het bestrijden van buitenaardse wezens en telefoondeals afsluiten met de krabmensen vallen hier allemaal onder. Met het bereiken van de ontknoping ben je zo’n negen uur bezig, maar je kan er gerust het dubbele van maken als je alle andere doelen ook nastreeft.
Alhoewel het verhaal, voor zover dat mogelijk is, beter in elkaar zit dan The Stick of Truth, is de game wel wat tammer geworden. Vooral in de eerste helft van de game zijn de echt extreme situaties uitgebleven. Wat meer naar het einde toe wordt de game steeds meer over de top, maar de scène met de nazi foetussen uit het vorige deel wordt niet meer overtroffen. Desondanks ga je ongetwijfeld genieten van alles wat The Fractured But Whole je voorschotelt en komen er genoeg momenten voor waar je in je broek poept van het lachen.
South Park The Fractured But Whole Review Coon and Friends

Kleine breinbrekers

Een goed voorbeeld hiervan is het feit dat scheten een overgroot deel van de features uitmaken. De New Kid, ook wel bekend onder de namen butthole en douchebag, heeft een flatuleus leven. Zijn scheten kunnen het verloop van tijd beïnvloeden, waardoor de game meer ruimte krijgt voor kleine puzzels. Bovendien wordt dit verder aangedikt met de toevoeging van buddy-acties.
Door South Park heen zijn weer onwijs veel voorwerpen te verzamelen door het voltooien van uitdagingen. Niet alle collectables zijn al gelijk vanaf het begin op te halen, want voor sommige zijn er speciale handelingen nodig waarbij je één van je South Park vriendjes nodig hebt. Zo kan Professor Chaos (Butters) een hamster in je derrière proppen, waarna je deze in een stroomcircuit schiet om de elektriciteit uit te schakelen.
Naast dit niet zo diervriendelijke voorbeeld, word je bijgestaan door nog een paar van je kameraden om bijvoorbeeld kleine stukjes te vliegen en zware objecten om te duwen. In combinatie met het stopzetten of terugdraaien van de tijd, overwin je verschillende obstakels die de game van een portie interactiviteit voorzien. Zulke knotsgekke sequenties zorgen voor de typische South Park charmes die volop aanwezig zijn.
South Park The Fractured But Whole Review Chaos

Niet een doorsnee stadje

Dat The Fractured But Whole zich in South Park afspeelt, heeft niet veel ruimte overgelaten voor enorme architectonische veranderingen. De indeling van het stadje is ongeveer hetzelfde gebleven en daardoor voelt het als thuiskomen. Bekende personages, gebouwen en gebeurtenissen uit de serie vinden hier een leven, waarin je zelf vrij bent om te gaan en te staan waar je wilt. Exploreren is zeker de moeite waard, al is het alleen maar om de plaatselijke cultuur op te snuiven.
Toch is de 2D-wereld niet helemaal één op één gekopieerd. Nieuwe interessante gebouwen maken een entree en sommige van de al bekende panden hebben een make-over gehad. Zo struin je nu bijvoorbeeld rond in een verwoest SoDoSoPa, waar je in aanraking komt met de pauperfamilie van Kenny. Het succes van The Fractured But Whole draait dan ook vooral om iconische ontmoetingen en locaties.
Letterlijk alles wat je ziet is een knipoog naar de franchise. De gay fish vraagt je om zijn moeder naar de hemelpoort te brengen, Morgan Freeman runt een tacobar en Spontaneous Bootay laat zich van haar beste kant zien. Voor de South Park fan is dit een legpuzzel van herkenningspunten, maar ook nieuwkomers van de franchise zullen hierom kunnen lachen. Zo’n zelfde principe vind je terug in het redelijk diepgaande RPG-systeem.
South Park The Fractured But Whole Review Morgan Freeman

Genoeg te beleven

Wat direct opvalt is de hoeveelheid aan mogelijkheden die The Fractured But Whole biedt. Zo bevat de game maar liefst tien verschillende speelbare klassen voor je personage, twaalf bondgenoten en bakken aan kostuums. Elk van deze punten kun je op bijna ieder willekeurig moment naar eigen smaak aanpassen.
Bovendien is The New Kid uitgerust met een “geartree” die toegankelijk is vanuit het stijlvol vormgegeven smartphone menu. Naarmate je in level omhoog gaat, worden er slots vrijgespeeld die je opvult met krachtige artefacten. Deze voorwerpen zorgen voor het sterker worden van je personage, zodat je het op kan nemen tegen grotere obstakels. Tevens geven deze unieke vondsten bonussen als betere knockback damage en een hoger aantal levenspunten voor je team.
Toch gaat The Fractured But Whole nog veel verder dan alleen dit levelsysteem. Zo kan je zelfs het DNA van je personage aanpassen om de verdeling van kwaliteiten te beïnvloeden en bevat de game een crafting systeem om je uitrusting uit te breiden. Al met al is er zeker meer diepgang te bespeuren dan in The Stick of Truth, waarbij elke feature met dat eigenaarde South Park sausje is doordrenkt.
South Park The Fractured But Whole Review SoDoSoPa

Elkaar de hersens inslaan met cavia's!

Ook de combat doet hier lachend aan mee. Jouw strijder kan tien verschillende speelstijlen adopteren, met elk vier verschillende skills. Meerdere klassen speel je in verloop van tijd vrij, net als de bondgenoten die je in kan zetten. Verwacht hulp van bijvoorbeeld Fastpass (Jimmy), Coon (Cartman) en Tupperware (Token).
Alhoewel de game wederom een turn-based vechtsysteem in huis heeft, is de basis op de schop gegooid. Niet langer maak je gebruik van mana of een apart skillwheel waar vanuit je aanvallen of vaardigheden kiest. In The Fractured But Whole krijg je een speelveld in de vorm van een raster voorgeschoteld, waarover personages zich kunnen bewegen. Elke personage kan zich beperkt bewegen over deze hokjes en aanvallen hebben ook maar een bepaald bereik.
Doordat je jouw team (jouw personage en drie bondgenoten) tijdens gevechten kunt bewegen, is het vechtsysteem veel strategischer en interactiever geworden. Je kan namelijk niet meerdere personages in één vakje van het raster hebben staan, waardoor je van tevoren al moet nadenken hoe je situaties aan gaat pakken. Bovendien schroeft de game de kwaliteit van gevechten op door zo nu en dan unieke condities toevoegt om te kunnen winnen, waarbij er alleen gewonnen wordt als deze worden voltooid.
South Park The Fractured But Whole Review Combat

Enige minpunten?

De combat heeft echt veel meer om het lijf dan je in eerste instantie van een South Park game zou verwachten. Bizarre superaanvallen en de mogelijkheid om scheten in de strijd te gooien, werken hier allemaal aan mee. Met de uitdaging zit het ook wel goed, want gevechten kunnen door de unieke voorwaarden behoorlijk lastig zijn. De algemene moeilijkheidsgraad van gevechten is naar eigen wens aan te passen.
Is er dan helemaal niks mis met The Fractured But Whole? In principe zo goed als niet. Het enige minpuntje is het feit dat de game een overkill aan quick time events heeft. Letterlijk voor elke handeling moet je weer als een gek op knoppen lopen drukken, terwijl je hier na een keer of 20 wel klaar mee bent.
South Park The Fractured But Whole Review

South Park The Fractured But Whole Review - Heerlijk avontuur

South Park The Fractured But Whole is hilarisch, geweldig en kent diepgang. Afgezien van de vloedgolf aan quick time events speelt de game heerlijk weg. Voor de South Park fan is het een absolute vereiste voor de collectie, maar ook voor nieuwkomers is het, door de goed doordachte RPG- en combat-elementen, een boeiende game. Al is het alleen maar omdat je de gehele tijd met een glimlach van oor tot oor aan het spelen bent.
South Park The Fractured But Whole is beschikbaar voor de Xbox One, PS4 en PC.
Cijfer: 9

Populair Nieuws