Skate 2 Review

  Met Skate 2 gaat ontwikkelaar EA Black Box verder met de formule die nog geen twee jaar geleden voor de overwinning zorgde in de strijd met de Tony Hawk's Pro Skater franchise. Kan ontwikkelaar EA Black Box met dit tweede deel genoeg vernieuwing bieden, of lanceert deze game zich regelrecht in een diep gat?

  Met de introductie van Skate aan het publiek was er een nieuw tijdperk aangebroken in het skateboard genre. Het was nu niet meer mogelijk om onmenselijke combo's te realiseren met slechts een paar drukken op de knop. Nee, Skate was een realistische skategame met een nóg realistischere besturing, en dat was iets waar gamers na jaren zonder vernieuwing in de concurrerende Tony Hawk serie op zaten te wachten.

  In een tweede deel is het dan ook de vraag of ontwikkelaar EA Black Box niet dezelfde fouten als ontwikkelaar Neversoft eerder met hun Tony Hawk franchise, namelijk slechts op dezelfde voet verder gaan. Want dit zou resulteren in een neerwaartse spiraal voor deze ambitieuze game.

  Skate 2 Screenshot 81176 Skate 2 Screenshot 81174 Skate 2 Screenshot 81172

  Wederom een non-relevante introductie
  Net als bij het Skate toont een non-relevant filmpje met echte acteurs aan het begin van de carrière modus in grote lijnen het verhaal. In dit filmpje worden enkele personages geïntroduceerd, maar verder voegt het weinig toe aan het verhaal, aangezien het voor de rest wordt verteld door middel van in-game materiaal.

  In Skate 2 kruip je wederom in de huid van de skater die je in het eerste deel ook mocht spelen: jezelf. In het verhaal wordt er wel een link gelegd naar een fictief personage in de game, een heuze skate legende zelfs, maar jouw naam en uiterlijk zijn geheel naar eigen smaak aan te passen.

  Eindelijk vrij uit de gevangenis!
  Je wordt na vijf jaar eindelijk vrijgelaten uit de gevangenis, waarin je terecht bent gekomen naar aanleiding van jouw acties in het eerste deel. In de tijd dat jij water en brood aan het consumeren was in de koude cel, zijn er buiten in de stad San Vanelona behoorlijk wat drastische ingrepen gedaan door de politie. Deze wil de skaters namelijk uit de stad weren. Een confrontatie met de achtervolgende politie op bepaalde gebieden in San Vanelona is dan ook onvermijdelijk tijdens het spelen van Skate 2.

  Skate 2 Screenshot 80544 Skate 2 Screenshot 80542 Skate 2 Screenshot 80540

  Bouw je reputatie op
  Op singleplayer gebied heeft Skate 2 veel vorderingen gemaakt. Zo kun je makkelijker navigeren in de stad, is het mogelijk om snel naar een missie te teleporteren en kun je bepaalde mensen opbellen voor een dienst. In de game is de interactie met andere skaters dan ook redelijk van belang. Verwacht geen diepgaande gesprekken, maar toch zijn er wel geinige tussenfilmpjes aanwezig die enigszins het verhaal ondersteunen.

  Het doel in de singleplayer is om je status weer op te bouwen door middel van het winnen van competities, het meedoen aan foto- en video sessies, het ownen van spots en enkele andere bezigheden. De context met het verhaal is vrij duidelijk, maar in grote lijnen bevindt het verhaal zich toch wat op de achtergrond. Je zult dus wel een tijdje bezig zijn in de singleplayer, al is het alleen al met het continu verbeteren van jouw personage.

  Sculpturele precisie bij het creëren een personage
  Het creëren van jouw eigen personage is dan ook van groot belang voordat je met deze game begint. Een pluspunt is dat het spel nu aanpassingen aan het uiterlijk verder in de game toestaat, waar je in het eerste deel in het begin van je carrière gelijk al vast zat aan het personage op het gebied van het uiterlijk.

  Daarnaast zijn de mogelijkheden tot het creëren van een eigen personage stukken uitgebreid in Skate 2. Het is mogelijk om je gezicht naar eigen smaak aan te passen, en de game beschikt over sculpturele precisie wanneer je dieper wilt ingaan op het aanpassen van het gezicht.

  Skate 2 Screenshot 80538 Skate 2 Screenshot 67900 Skate 2 Screenshot 80536

  Kleine verbeteringen maken grote veranderingen
  Het zijn met name kleine verbeteringen waar Skate 2 rijk van is. Maar ook is er plaats gemaakt voor volledig nieuwe ideeën en concepten waardoor de game lekker fris blijft. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in San Vanelona bepaalde objecten naar eigen keuze te verplaatsen om zo eigen skate spots te creëren. Hoewel de objecten waarmee dit mogelijk is nogal vaak hetzelfde zijn, is het uiteraard een hele vette toevoeging om op je eigen spots te kunnen skaten.

  Daarnaast maakte de video editor zijn rentree in Skate 2. Deze innovatieve toevoeging in het eerste deel zorgde voor vele unieke en spectaculaire clips, en in Skate 2 gaat de ontwikkelaar nog verder met het concept. De editor is namelijk nog uitgebreider en kent meer mogelijkheden, zoals aanpasbare camerahoeken.

  Stap van je skateboard af
  Qua besturing kent Skate 2 de meeste vernieuwing. Niet zozeer in de tricks en dergelijke zelf, maar in de mogelijkheden met het personage. Zo is het nu, eindelijk, mogelijk om van het skateboard af te stappen, waardoor je veel flexibeler de wereld kunt verkennen, iets dat we misten in het eerste deel.

  Wat in Skate nogal eens voor frustratie zorgde was de besturing die niet helemaal meewerkte, en waardoor je regelmatig achter een muurtje of ramp bleef steken. Dit komt helaas nog te vaak voor, als is het nu wel makkelijker om weer verder te gaan door even snel van je board af te stappen..

  Hiernaast is er ook plaats gemaakt voor enkele kleine toevoegingen betreft de besturing zoals de Hippy Jump, wat een stijlvolle manier is om over objecten heen te springen. Verder kent de game toevoegingen zoals bukkend skateboarden, waardoor je onder bepaalde obstakels heen kunt komen.

  Skate 2 Screenshot 67896 Skate 2 Screenshot 67894 Skate 2 Screenshot 67892

  Wederom uitgebreide aandacht aan de community
  De online multiplayer modus is waarschijnlijk de modus met de meeste aanpassingen. De modus borduurt verder op het community concept wat in het eerste deel werd geïntroduceerd, en Skate 2 biedt nog meer mogelijkheden in deze modus. Met de replay editor is het mogelijk om filmpjes en foto's online te publiceren onder jouw naam, waardoor andere spelers deze kunnen bekijken en beoordelen.

  Verder is er een competitief aspect aanwezig in Skate 2, want het is mogelijk om door veel te winnen in rank omhoog te gaan. Daarnaast is het ook een hele makkelijke manier, indien je veel wint, om geld te verkrijgen. Voor een gewonnen potje kun je bijvoorbeeld al snel $1000 vangen.

  Grafisch loopt het wat achter
  Audiovisueel zit Skate 2 op één lijn met het vorige deel. Skate 2 wordt namelijk getoond uit een speciaal perspectief, vergelijkbaar met populaire skate-video's die op het internet te zien zijn: namelijk door een speciale ronde lens.

  Kijkend naar hoe de game er grafisch uitziet is het toch duidelijk dat Skate 2 wat achterloopt op de competitie. Het is weliswaar geen grafische topper, maar op sommige momenten heb je toch echt het gevoel dat er te weinig aandacht aan is besteed.

  De camera kan op sommige momenten echter een obstakel zijn voor de speler, wanneer hij van rechts bijvoorbeeld een rail benaderd en deze niet kan zien door de skater in beeld. Gelukkig komt dit niet al te vaak voor en blijft dit een kleinigheidje. Verder is de muziek erg goed uitgekozen, en hoef je je nooit echt te ergeren aan ongepaste muziek. De muziek past namelijk geheel bij de 'skating scene' waardoor het erg goed bij de beelden past.

  {video:http://www.gametrailers.com/download/43731/t_skate2_opening_cm.flv}

  Conclusie
  Skate revolutioneerde het skating genre, en hoewel Skate 2 dit niet wederom voor elkaar krijgt is het toch een uitmuntende game met veel spectaculaire momenten. In grote lijnen zit er meer potentie in de game, en valt het op dat de game op bepaalde momenten oppervlakkig blijft, maar gelukkig overschaduwd dit niet de algehele ervaring.

  8.1

  De plus- en minpunten

  Skate 2

  Verkijgbaar vanaf 23 january 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.