Searching Review (Blu-ray) - Een wanhopige online zoektocht

Review
donderdag, 31 januari 2019 om 9:16
searching review blu ray 145797 1
Dataprivacy is tegenwoordig nogal een ding. Alles wat je online doet laat sporen van je identiteit achter of het nou in de vorm van cookies is of wat duidelijker op sociale media voorbij komt. In deze Searching review wordt een vermist meisje opgespoord door haar digitale broodkruimels op internet te volgen. Een zoektocht die interessant, maar soms wat ongeloofwaardig is.
In de thriller Searching komt Margot (Michelle La, Gilmore Girls), de 16-jarige dochter van David Kim (John Cho, Star Trek: Into Darkness), op een avond niet thuis. David maakt zich al redelijk snel zorgen en schakelt de politie in, waarna een zoektocht naar zijn dochter opgezet wordt. Deze zoektocht lijkt geen vruchten af te werpen en David besluit thuis in de spullen van zijn dochter rond te gaan neuzen. De laptop die ze normaal altijd bij zich heeft blijkt ineens nog thuis te liggen.
searching review

Digitale speurtocht

David doet wat iedere bezorgde ouder zou doen en besluit de laptop te bekijken. Op dat moment begint het echte speurwerk van de alsmaar wanhopiger wordende vader. Onder andere de internetgeschiedenis en de e-mails van Margot worden doorgelicht op zoek naar sporen van zijn dochters mogelijke verblijfplaats. Daarnaast worden de sociale media van Margot bekeken en worden haar vrienden aangesproken door de bezorgde ouder.
Kim beperkt zich niet alleen tot de sociale media en internetgeschiedenis van zijn dochter, maar zoekt daarnaast op bekende websites als eBay, Youtube naar sporen van zijn dochter. Haar online privacy wordt hierbij compleet overboord gegooid en als kijker krijg je alles mee wat de jonge Margot op haar verschillende accounts uitgespookt heeft.
searching review

Zet je aan het denken

Searching speelt zich overigens niet alleen op het beeldscherm van Margots laptop af. In tegenstelling tot de horrorfilm Unfriended die zich tot één scherm en één kamer beperkte, voert Searching ons beelden en audio van verschillende telefoons en beveiligingscamera’s. Een goede zet van regisseur Aneesh Chaganti die met Searching zijn eerste lange film neerzet.
De insteek voor deze film is behoorlijk anders dan de reguliere thrillers die je momenteel ziet. Acteurs uit de film en regisseur Chaganti leggen dit in de extra's op het schijfje uit. De acteurs hebben bijvoorbeeld voor een deel zelf hun werk gefilmd met mobiele apparaten. Chaganti legt in een feature, los van een trucs die hij heeft gebruikt, uit hoe hij de beelden van de acteurs gemengd heeft met die van sociale media om tot een doorlopend geheel te komen.
Hij weet op deze manier namelijk een overtuigend verhaal neer te zetten over een onderwerp waar we allemaal mee te maken hebben. Beveiligingscamera’s op straat, in huizen en in winkels geven ons een stukje veiligheid, maar onze online activiteiten maken ons behoorlijk kwetsbaar op een andere manier. Searching zet je dan ook aan het denken over precies dit onderwerp en verrast je daarbij nog wel eens over ‘wat het internet allemaal over je weet’.
searching review

Ongeloofwaardige elementen

Dit, terwijl de film gelijktijdig een verhaal vertelt over een vader in nood die er alles aan doet om zijn dochter te vinden. De beelden die je tijdens de 100 minuten durende film te zien krijgt, schommelen jammer genoeg nogal eens op het gebied van geloofwaardigheid. Kim wordt enerzijds overtuigend door Cho neergezet als een wanhopige vader die tegen de waanzin aanzit. Anderzijds is het diezelfde vader die op sommige scènes al bellend precies goed ijsbeert om in het shot te blijven vanuit de webcam van zijn dochters computer.
Cho draagt de film en zet zijn rol met verve neer, maar het schrijfwerk en regisseerwerk zit hem soms overduidelijk in de weg. Het schrijfwerk doet meer dan alleen Cho in de weg zitten. Zo weet de film je nergens echt van je stuk te brengen, komen er wat geforceerde momenten voorbij en weten sommige andere acteurs, hoe klein hun rol ook is, niet te overtuigen. Los van deze minpunten in de regie en het acteerwerk om de hoofdpersoon heen, is het verhaal op zich prima uitgewerkt. Het probleem is alleen dat je veel dingen die als verrassing dienen van mijlenver aan ziet komen. Het zijn als het ware cadeaus die in een transparant pakpapier aan je gegeven worden.
Zo nu en dan komt er wel een wending voorbij die niet overduidelijk is aangekondigd en deze is dan ook direct ijzersterk. Hoewel Chaganti net even te veel elementen probeert te benutten in Searching zijn deze onverwachte wendingen de momenten die ervoor zorgen dat je tot het einde geboeid blijft kijken. Deze wendingen zijn alleen op één hand te tellen en dan heb je niet eens al je vingers nodig.
searching review

Searching Review – Niet altijd even geloofwaardig

Searching is niet de eerste film die ons vanuit het perspectief van apparaten een verhaal probeert te vertellen. Er zijn al een paar films voor Chaganti’s thriller voorbij gekomen en er zullen er nog veel meer volgen. Hoewel Searching een aantal sterke onderdelen kent, wordt deze flink geplaagd door ongeloofwaardige momenten.
Schrijver en regisseur Chaganti lijkt soms de kwaliteit van de beelden verruild te hebben met een zoektocht naar unieke elementen. Het acteerwerk, op de hoofdpersoon na, schommelt hierdoor enorm qua kwaliteit en datzelfde geldt voor de regie en enkele andere onderdelen. Toch is dit een film die je gezien moet hebben, al is het maar als eye opener voor alle dingen die je eigenlijk op het wereldwijde web doet.
Cijfer: 7

Populair Nieuws