Reisspellen: BreinBrekers Review

Review
zondag, 22 augustus 2010 om 16:00
xgn google image
Wat als je een spelletje wilt doen onderweg maar niemand heeft zin? Dan moet je iets alleen kunnen doen, nietwaar? University Games komt met een oplossing.
University Games heeft spelletjes op de markt gebracht, de zogeheten BreinBrekers. Het zijn kleine puzzeltjes waarmee je je hersens moet gebruiken om ze op te lossen, prima geschikt dus om alleen te doen. Het zijn kleine kaartjes waarop de puzzels staan en ze zijn er in vijf varianten: Codekrakers, Rebussen, Cryptogrammen, Raadsels en Logica. We bespreken ze één voor één voor je.
Breinbrekers (Codekrakers/Rebussen/Cryptogrammen/Raadsels/Logica)
Type: reisspel
Aantal spelers: 1
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: 2-30 minuten per kaart (afhankelijk per kaart)
Uitgever: University Games
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: € 4,- per variant
Breinbrekers
Codekrakers
Codekrakers zijn enorm leuk en leerzaam. Al duizenden jaren gebruiken allerlei mensen codes om met elkaar te communiceren en nu kun jij zelf aan de slag met het ontcijferen hiervan. Met de kaarten leer je Runen, Morsecode, Hïëroglyfen, Braille en Gebarentaal. Elke code heeft een aparte kaart met uitleg, dus je kunt altijd 'spieken' als je iets niet weet. Dit maakt het uitermate geschikt voor kinderen, maar ook voor volwassenen is er de uitdaging alles uit het blote hoofd te leren kennen.

De eerste optie die er is, is Morsecode. Dit is een communicatie die is opgebouwd uit verschillende combinaties van streepjes en punten. Zo is een - bijvoorbeeld de letter t en twee streepjes - - staan voor de letter m. Bedenk je immers goed dat er vroeger nog geen telefoon, internet of fax was. Niet alleen is dit leerzaam, ook met het oplossen van de morsecodes op de kaarten, krijg je weer kennis. Zo kom je dankzij het ontcijferen bijvoorbeeld te weten dat het Europees Parlement maandelijks verhuist van Brussel naar Staatsburg om te vergaderen. Jammer is dan wel weer dat er een grammaticale fout wordt gemaakt, omdat verhuist met een t is (op het kaartje staat het met een d!), waardoor kinderen het foute voorbeeld krijgen.

De tweede optie is het runenschrift dat al meer dan 2000 jaar oud is. Het is een schrift dat in veel Germaanse talen werd gebruikt en het werd onder meer in hout en steen gegraveerd. Tegenwoordig wordt het soms nog gebruikt om de toekomst te voorspellen. Ook deze variant van de Codekrakers is enorm leuk om onder de knie te krijgen. Waar je met de morsecode van alles leert over de Europese unie, ontcijfer je met de Runen van alles over vreemde dieren.

Nog een oud schrift waarmee je kunt oefenen zijn de Hiëroglyfen. Dit is een schift dat de Egyptenaren gebruikten. Zij gebruiken geen letters maar beeldden alles af door middel van kleine tekeningen. Zo stond de afbeelding eend gelijk aan de letter z en een been voor de letter b. Hoewel er honderden verschillende hiëroglyfen zijn, richt je je met de codekrakers enkel op een aantal, anders zou je door de bomen het bos niet meer zien. Maar ook deze variant is enorm verrassend en uitdagend. Wat je leert met het ontcijferen zijn feitjes over Egypte, maar ook grappige dingen, zoals dat mummies in films altijd rondjes lopen en overal tegenaan lopen. Dit komt omdat hun hersenen verwijderd zijn. Een geniale vondst!

Niet alleen leer je oude geschriften ook heb je de mogelijkheid om Braille te leren, het schrift van blinde mensen. Zij gebruiken letters die eruit zien als punten die uitsteken. Door met hun vingertoppen over de punten te gaan, voelen ze met welke letters ze te maken hebben. Zo zijn vier punten in een vierkant bijvoorbeeld de letter 'g' en staat één puntje voor de letter a. Met het brailleschrift leer je allerlei leuke weetjes over het weer, zoals dat er elk jaar meer dan 50 vulkanen uitbarsten, waarbij die in de zee liggen niet eens zijn meegerekend.
En tot slot leer je gebarentaal. Dit is de taal waarmee men communiceert met dove mensen. Dove mensen spreken niet en communiceren door hun handen te gebruiken. Hoewel de meeste landen een eigen gebarentaal hebben, is het uiterst handig om met Codekrakers de gebarentaal van het Nederlandse gebarentaal te leren. Het zou je later zomaar nog eens van pas kunnen komen! Ook hierbij leer je weer leuke weetjes die gaan over het menselijke lichaam.
Rebussen
Een andere Breinbrekers variant is Rebussen. In totaal krijg je 50 rebussen met de spelregels. Het is simpel: elk kaartje (11,cm bij 8,5 cm) bevat een paar plaatjes en aan jou de taak om uit te vogelen welke rebus erop staat. Een rebus is niets anders dan een puzzel, gemaakt met figuren (plaatjes), waarbij delen gebruikt worden om samen één woord te vormen.

Zo krijg je bijvoorbeeld een kaartje met een kam, een voetbal, een la en een den erop. Bij de K staat gegeven dat de K zelf niet gebruikt moet worden (wat je overhoudt is 'am'), bij de bal staat dat de l vervangen moet worden voor de s (=bas), bij de la staat dat de l vervangen moet worden voor de s (= sa) en bij de den staat dat er een 'u' bij moet en dat de n vervangen moet worden voor de r. Met een beetje logica kom je daarmee automatisch terecht op het woord: ambassadeur. De oplossing staat onderaan in het klein in spiegelbeeld afgedrukt, en inderdaad de oplossing klopt.

Veelal is het dus logisch denken, maar soms heb je ook een vleugje fantasie nodig. Over het algemeen zijn rebussen gewoon erg leuk om te doen, hoewel de uitdaging met deze Breinbrekers variant niet heel groot is. Je zult namelijk merken dat je alle kaartjes binnen een paar seconden oplost. Daarmee wordt al snel duidelijk dat de kaartjes bedoeld zijn voor een jonge leeftijdscategorie. Maar voor dié mensen is het absoluut leuk om te doen!
Breinbrekers
Cryptogrammen
Cyptogrammen zijn daarentegen weer van een veel lastiger aard. Met Cryptogrammen heb je gecodeerde puzzels in handen waarbij de letters van een woord telkens vervangen worden door een andere letter uit het alfabet. Elke kaart heeft zijn eigen geheime code, dit houdt automatisch in dat als je één van de letters hebt ontcijferd je deze kunt invullen voor de hele kaart. Overigens bevat elke kaart één hint, dus één letter wordt uit handen gegeven. Het leuke is dat de cryptogrammen enorm veel variatie bieden doordat elk kaartje over een ander onderwerp gaat. Het makkelijkste is dan ook om te beginnen met een onderwerp waar jij veel vanaf weet. Om een voorbeeld te tonen. Er is een kaart met het onderwerp Michael Jackson hits waarop het volgende staat:
  • Bfhmwwzh
  • Vrn
  • Vzrb mb
  • Vwroc xh lfmbz
  • Hzqzqvzh bfz bmqz
  • Aqxxbf ohmqmtrw
    Hint: W = L
Als je goed nadenkt, moet dit dan de oplossing zijn:
  • Thriller
  • Bad
  • Beat It
  • Black or White
  • Remember the Time
  • Smooth Criminal
Zoals je merkt, vergt het wat denkwerk, maar dan heb je ook wat. Het is enorm uitdagend in ieder geval. Om een paar onderwerpen te noemen die de revu passeren: watersport, pastasoorten, Lidstaten EU, Tekenfilms, kortom: van alles!
Raadsels
De meest gevarieerde variant van de Breinbrekers is Raadsels. Op elk kaartje staat echt heel wat anders, de meest vreemde en grappige puzzeltjes zul je moeten oplossen. En het is daarbij handig om pen en papier bij de hand te nemen. Want soms zul je wat moeten tekenen om iets op te kunnen lossen. Het ene raadsel zal overigens makkelijker zijn dan de ander, maar over het algemeen geldt dat je wel even zult moeten nadenken hoe de vork nou in de steel zit. Een voorbeeld van een raadsel is:
"Thomas wil een eitje koken. Hij vindt eieren het lekkerst als ze precies 9 minuten gekookt zijn. Gelukkig heeft hij twee zandlopers ter beschikking. Het nadeel van deze zandlopers is dat eentje er 4 minuten over doet om helemaal leeg te lopen en de ander 7 minuten. Hoe moet Thomas de zandlopers gebruiken om het ei precies 9 minuten te laten koken?"

Weet jij het antwoord 1,2,3,? Je zult merken dat het niet alleen leuk is voor de kleintjes maar ook voor volwassen.
Logica
Tot slot is er de variant Logica van de Breinbrekers. Ook hierbij zul je even wat tijd moeten uittrekken om het op te lossen en dat maakt het spelletje nu net zo uitdagend. De bedoeling is dat je allerlei logische problemen gaat oplossen, die behalve uitdagend ook nog eens grappig zijn. Je krijgt een kaartje met een stuk tekst en aan de andere kant staat een schema waarin je streepjes en kruisjes kunt zetten. Om de kaarten weer opnieuw te gebruiken, kun je het beste met potlood werken, anders is het oplossen en weggooien. Door het verhaal goed te lezen en stapsgewijs alles bij te houden in je schema, zul je tot de oplossing komen.
Hier volgt een voorbeeld van een stuk tekst op een kaartje:
Onderwerp: Eerste afspraakje

Vijf verschillende jongens waren verliefd op vijf verschillende meisjes. Ze gingen zaterdagavond samen uit. Stel aan de hand van de informatie de namen van elk koppel vast en wat ze zaterdag gedaan hebben.
  • Amanda ging naar de kermis, maar niet met Stan. Michel en Karin gingen samen uit, maar ze gingen niet naar de film.
  • Cindy ging niet bowlen.
  • Danny nam zijn afspraakje mee uit eten, maar hij ging niet met Wendy.
  • De vijf koppels waren Bram en zijn afspraakje, het koppel dat ging bowlen, Karin en haar afspraakje, het koppel dat ging dineren, en het koppel dat naar de kermis ging.
  • Roxanne ging uit eten. Daniel vroeg Amanda mee uit.

En de achterkant biedt dan een schema met alle namen en de afspraakmogelijkheden, horizontaal en verticaal. Nadenken, lezen, opnieuw lezen en kruisen maar! Het enige nadeel is dat je steeds het kaartje moet omdraaien, maar om het compact te houden, kun je helaas niet alles hebben.

Kort samengevat bieden de Breinbrekers enorm veel vermaak voor heel wat uurtjes, ieder pakketje kent een voordelig prijskaartje en brengt tal van mogelijkheden met zich mee. Behalve rebussen, die toch wel gericht is op een wat jonger publiek, zijn de Breinbrekers leuk voor jong en oud. De kaarten zijn mooi compact en ideaal om mee te nemen.

Helaas is er één heel groot nadeel, de antwoorden staan overal in het klein in het spiegelbeeld op. Dit valt nog te ontcijferen bij rebussen, maar bij alle overige Breinbrekers is dit totaal niet te doen zonder spiegel. Tip: een klein spiegeltje dus meenemen op vakantie! Beter was geweest de antwoorden op de achterkant te plaatsen, of gewoon apart bijleveren op een papier. Dit is het grootste minpunt aan de gehele Breinbrekers serie, maar verder is het absoluut aan een ieder aan te raden!

Pluspunten:
+ alleen te doen
+ enorm gevarieerd
+ ideaal formaat + stevige kwaliteit
+ grappig maar op een leuke manier educatief
+ zeer goedkoop

Minpunten:
- de antwoorden zijn niet te lezen zonder spiegel
Cijfer: 9