Reisspel: Stapelwoord Review

Review
zondag, 01 augustus 2010 om 16:00
xgn google image
Bij spellen waarbij je woorden moet maken, zul je al snel aan Scrabble denken. Stapelwoord lijkt daarop maar is toch niet hetzelfde, hoe leuk is dit spel precies?
Er zijn diverse spellen bedacht en uitgebracht en zo zit er wel wat tussen voor iedereen. De mensen met een liefde voor taal konden hun hart al lange tijd ophalen met Scrabble, maar daar is de nu mogelijkheid van Stapelwoord bijgekomen. De mooie reiseditie van dit spel biedt een zeer handig opvouwbaar speelbord met 108 letterblokjes, 4 letterplankjes en 16 scoorpinnetjes. Het is op zo'n manier gemaakt dat alles eenvoudig mee te nemen valt in het opbouwbare speelbord, ideaal dus voor onderweg!
Stapelwoord
Type: reisspel
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: ca. 60 minuten
Uitgever: Hasbro
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: € 10,-
Stapelwoord
Scrabble maar dan anders
Net zoals bij Scrabble draait het er in Stapelwoord om dat je woorden gaat maken. Zo begint iedere speler met een bordje waarop 7 letters staan die na iedere speelbeurt ook weer aangevuld worden tot 7. De bedoeling is om een woord te maken dat aansluit bij een woord dat al op het bord ligt, dat kan horizontaal en verticaal. Dit is exact het idee van Scrabble, maar Stapelwoord is toch anders en vernieuwend. Het leuke aan dit spel is namelijk, zoals de titel al doet vermoeden, dat je woorden mag stapelen.
Woorden stapelen
Op deze manier kun je bestaande woorden dus veranderen en het is een ideale manier om nog een extra goed te kijken en na te denken. Want vaak als je denkt niet iets te kunnen doen, is er wel een woord dat je kunt veranderen, waardoor je alsnog kunt spelen en punten kunt verdienen. Dus stel, er ligt op het speelbord 'hoed' en jij hebt een letter M op je bord, dan maak je er 'moed' van. De blokjes passen perfect op elkaar en nogmaals het is erg leuk om te bedenken. De enige voorwaarde is dat je tot maximaal vijf keer toe een blokje mag stapelen en je mag niet dezelfde letters op elkaar leggen.
Punten scoren
Waarom je allerlei woorden moet bedenken en moet stapelen is om punten te verdienen, want degene met de meeste punten op het einde heeft gewonnen. Dit puntenconcept werkt anders dan Scrabble en eigenlijk zelfs eerlijker. Waar je bij Scrabble moet kijken welke letters te spelen omdat bepaalde letters een hogere waarde hebben qua punten, weegt bij Stapelwoord praktisch elke letter even zwaar: 1 punt. Er zijn twee uitzonderingen: a. wanneer je begint met een gloednieuw woord waarin nog niet gestapeld wordt, dan zijn het 2 punten. b. de letters Qu, X of Y leveren 2 extra punten op. Doorgaans zul je met deze twee uitzonderingen niet veel te maken hebben. Dit alles betekent dat je niet bezig bent met het kijken naar de letters op je bordje met de meeste waarde maar goed moet kijken naar de letters op het speelbord.
Want aan jou de taak om met één woord zoveel mogelijk andere woorden te veranderen. In een speelbeurt werkt het namelijk zo dat je maximaal één woord mag maken, dus je mag niet overal losse letters aanleggen. Maar met dat ene woord kun je dus wel andere woorden weer veranderen. Dit vergt een stukje denkwerk en dat is dan ook direct het grootste pluspunt aan het spel. Uiteraard krijg je meerdere punten als je meerdere woorden verandert in een ronde. Al die blokjes van het nieuwe woorden worden dan ook meegerekend tot de puntentelling.
Stapelwoord
Handleiding laat te wensen over
De score zelf tel je na elke speelbeurt om en in het bord is een ideaal systeem aangebracht met scorepunten, zodat je na elke ronde weet hoeveel je voor staat of achterloopt. Wat dat betreft is Stapelwoord geen simpele kopie van Scrabble en werkt alles erg goed. Helaas is één ding niet geheel duidelijk in de handleiding. Het is logisch dat de volgende woorden niet gemaakt mogen worden zoals netjes vermeld staat: eigennamen, afkortingen, woorden met apostrof, woorden met een streepje, voor- en achtervoegsels die niet los gebruikt worden. Maar hoe zit het met verbuigingen van werkwoorden? Tellen die wel of niet mee? Het is raadzaam hier van te voren gewoon afspraken over te maken, zoals het ook raadzaam is om een woordenboek bij de hand te hebben. Je zult merken dat je brein een creatieve impuls soms krijgt, maar of woorden dan daadwerkelijk wel bestaan....
Pluspunten:
+ De reiseditie is zodanig gemaakt dat het goed mee te nemen is onderweg
+ woorden kun je veranderen door te stapelen
+ Geen slap aftreksel van Scrabble
Minpunten:
- De handleiding geeft geen uitsluitsel over diverse regels voor woorden: wat mag wel en wat niet?
- Het kan even duren voordat je een optie ziet, waardoor de speelduur een stuk langer wordt
Cijfer: 7

Populair Nieuws

Laatste Reacties