Rare Replay Review - Een zeldzaam goede prestatie

  Rare bestaat 30 jaar en dat mag gevierd worden met een feestje. De ontwikkelaar is niet gierig en pakt groots uit: 30 games voor 30 euro. Dat is in een notendop wat Rare Replay aanbiedt. In deze Rare Replay review lees je dat dat niet verkeerd is!

  30 games voor 30 euro: is dat mogelijk? Ja, blijkbaar! Het is echt ongekend wat Rare aflevert met Rare Replay. Toegegeven: grote klappers als Golden Eye en Donkey Kong Country missen wegens rechten. Maar hé je mag een gegeven paard niet in de bek kijken, toch? Want serieus 1 euro per game, dat is werkelijk waar insane!

  De oude games van Rare

  Alle games die aangeboden worden staan hier in het Rare Replay overzicht. Maar één ding is zeker: er zit voor iedereen wel wat tussen. Want of je nu lekker old skool (én moeilijk!) wil vechten in Battletoads, het avontuur in wil gaan dat Banjo-Kazooie heet of vanouds wil schieten in Perfect Dark Zero. Het kan allemaal.

  Rare neemt je mee door een tijdlijn aan waanzinnige games. Als je arcade periode gemist hebt van Rare kun je alsnog een kijkje nemen in dat verleden van de ontwikkelaar. Speel de eerste versie van Jetpac bijvoorbeeld, waar later een veel betere versie voor uitkwam op de Xbox 360. Deze zit er overigens ook in Rare Replay. In een jetpack spring je op en neer en knal je aliens af.

  Rare Replay review jetpac

  Makkelijk om te leren kennen

  Bovendien, als je op R3 drukt zie je hoe de game er destijds uitzag op een ouderwetse tv. Het beeld verandert en je waant je weer in de begin jaren 80. Vreselijk die graphics. Dat we ooit zo speelden! En toch is het zo grappig om het te zien. En belangrijker nog: iedereen kan zo'n simpel arcade spelletje even spelen. Ze zijn niet makkelijk, maar wel eenvoudig te begrijpen. De Rare Replay collectie heeft meer van dit soort 'easy to pick up titles'.

  Toch zal de liefhebber of nieuwkomer niet voor die oeroude games Rare Replay kopen. Het is leuk dat je ze erbij krijgt, maar waar je het voor doet zijn eigenlijk die knallers die het verschil hebben gemaakt in de game-geschiedenis. Dat begint met de arcade én NES-versie van Battletoads. En gamers zijn pas echt onder de indruk van de volgende Nintendo 64 titels: Blast Corps, Banjo - Kazooie, Killer Instinct, Perfect Dark en Conker's Bad Fur Day. Stuk voor stuk knallers.

  Rare Replay review

  Nostalgie, hoera!

  Ware nostalgische gevoelens worden hier beloond, ondanks het gebrek aan Goldeneye. En tóch mag dat de pret niet drukken. Het is nog maar de vraag welke platformer op de Nintendo 64 beter was: Super Mario 64 of Banjo-Kazooie. De meningen zijn daar flink over verdeeld. Feit is in ieder geval dat Banjo-Kazooie een dijk van een game is. Voor mensen die de game destijds niet aan de tand hebben gevoeld, is dit de perfecte manier om alsnog met deze vrolijke game aan de slag te gaan.

  Naast dat je de oude gloriedagen van Rare opnieuw kunt beleven, zitten er ook nog toffe titels tussen van de vorige generatie console, namelijk de Xbox 360. Hoewel niet iedereen het misschien door heeft gehad, heeft Rare ook toen verrassend leuke titels op de markt gebracht.

  Toffe Xbox 360 titels

  Zo was Kameo een launch-titel, wederom een prachtig avontuur met een eigenzinnig kleurenpalet. Heb je 'm nooit gespeeld? Grijp dan nu je kans. Hetzelfde geldt voor de beide Viva Pinata games waarin je vrolijk tuintjes kan bouwen met bizarre wezens. Jawel, Viva Pinata én Viva Pinata Trouble in Paradise zijn van de partij.

  Wat betreft de Xbox 360 titels, waarvan je in totaal maar liefst 8 krijgt, geldt dat het geen remasters zijn, maar exact dezelfde versies als destijds op de Xbox 360. Maakt dat uit? Nee, zeker niet. Want de games ogen nog steeds prima. En je kan nou ook weer niet alles verwachten voor 30 euro, nietwaar?

  Het mooie is bovendien dat je je 360 profiel met save game kan downloaden naar Rare Replay als je dat in de cloud hebt gezet. Een mooie optie. Rare heeft bewust geen tijd gestopt in het maken van remasters, maar wél in de aankleding en het bredere geheel.

  Rare replay review

  De presentatie is adembenemend mooi

  De gehele game wordt namelijk gepresenteerd als theaterstuk en dat is super leuk gedaan! Elke keer wordt een game gepresenteerd met een leuk decor, en met gordijntjes. Plus dat de game vol zit met snapshots, kleine uitdagingen om te halen.

  En door van alles in de game te verzamelen kun je allemaal features vrijspelen. De game zit boordevol met behind the game materiaal, toffe filmpjes om af te spelen over Kameo of Banjo Kazooie. Het zijn features die je vrij moet spelen door flink te gamen.

  Rare Replay review

  Spelenderwijs een geschiedenisles

  Juist hierdoor loont het om die oude games weer op te pakken en van alles te verdienen, want de extra's zijn geweldig. Hiermee is de collectie één zoals we nog niet eerder hebben gezien heeft de collectie een toegevoegde waarde. Er is bewust gekozen om 30 jaar Rare te vieren, door gamers de optie te bieden meer informatie te krijgen op een spelende manier, dan enkel de games nog eens opnieuw te spelen.

  De gehele presentatie en de extra's zijn magnifiek. Hier is over nagedacht! Je merkt het: we zijn lovend over deze collectie. Maar veel negatieve dingen vallen dan ook niet op te merken. Ja, er zijn wat lange laadtijden hier en daar, maar dat krijg je als je games gewoon één op één overzet. Gaan we daar moeilijk over doen? Absoluut niet.

  Niet nadenken, maar kopen!

  Rare Replay is een collectie waarvoor je een Xbox One in huis haalt. De game telt een achievementscore van 10.000 punten en meer dan 700 uur aan gameplay. En dat allemaal voor slechts 30 euro. Goed rond zoeken op internet wijst uit dat die soms al voor minder aangeboden wordt. De prijs-kwaliteit verhouding is van een niveau dat we nog niet eerder gezien hebben. Absurd. Aanstekelijk. Een must-buy!

  9.5

  De plus- en minpunten

  • Ziek goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Meer dan 700 uren aan gameplay
  • Prachtig gepresenteerd
  • Allemaal geschiedenislesjes vrij te spelen
  • Soms lange laadtijden
  • Geen Goldeneye of Donkey Kong Country

  Rare Replay

  Verkijgbaar vanaf 4 august 2015

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2023 Alle rechten voorbehouden.