Outland Review

Review
maandag, 13 juni 2011 om 16:15
xgn google image
Yin en yang worden op veel manieren uitgelegd: als haat en liefde, donker en licht, kwaad en goed. In Outland is er de vergelijking tussen chaos en balans. Wie zal er overwinnen? Is Outland een grote chaos of vindt hij de perfecte balans om een geweldige game neer te zetten?
Eens in de zoveel kalenderjaren barst er onheil en wanhoop los over de wereld. De Maya’s wisten het en ontwikkelaar Housemarque weet dat ook. Outland is haar visie op dit gebeuren en om het verhaal te vertellen heeft ze een indrukwekkende platformgame gebouwd. Deze game is nu beschikbaar op het PlayStation Network en Xbox Live Marketplace. Voor nog geen tien euro of 800 Microsoft Points kun je Outland downloaden.
Chaos en balans
De wereld balanceert op het randje van complete chaos en, net als iedere keer wanneer dat gebeurt, stapt één iemand op om alles weer in orde te brengen. In Outland stap jij in de schoenen van deze naamloze held en ga je op zoek naar een manier om de wereld weer in balans te brengen. Om dat voor elkaar te krijgen moet je de zusjes balans en chaos verslaan, maar dat gaat niet zomaar.
Zij worden goed bewaakt door vier gigantische eindbazen. Iedere eindbaas is nog groter, gemener en sterker dan de vorige. Pas als je deze verslagen hebt, kun je de zusjes confronteren en de wereld weer in balans brengen. Een hele klus, maar de wereld staat op het spel dus je hebt een goede motivatie om door te zetten tot het eind.
Pittige game
En doorzetten is wel echt iets dat je moet doen in Outland. De game is nou niet bepaald een wandeling door het park. Je zult vaak genoeg doodgaan, maar dat is helemaal niet erg. De game heeft hierdoor juist een hele hoge bevredigende factor. Iedere keer wanneer je langs een obstakel komt dat in eerste opzicht onmogelijk leek, voel je je weer goed. Die bevrediging wordt alleen maar beter bij de eindbazen, die soms erg pittig kunnen zijn.
Toch moet je je niet laten afschrikken door de moeilijkheidsgraad. De game is eigenlijk wel te doen als je maar gewoon je tijd neemt. Als je verder in de game komt en vertrouwt raakt met de besturing wil je dingen gewoon te snel doen en daar profiteert Outland van. De obstakels zijn meestal wel levend voorbij te komen als je even de tijd neemt en erover nadenkt. Alles gaat namelijk in een vast ritme. Als je meteen overal doorheen wilt jagen ga je geheid dood. Kijk je eerst even toe dan zie je dat alles in een constante cirkel gebeurt. Hier kun je dan op anticiperen.
Het verschil tussen chaos en balans
De troefkaart in de gameplay van Outland is het verschil tussen chaos en balans. Alles hoort natuurlijk gewoon in balans te zijn, maar aangezien dit niet zo is zijn sommige vijanden overgenomen door de chaos. Chaos wordt met de kleur rood aangegeven en de vijanden die zijn overgenomen hebben dan ook rode kenmerken. De overige vijanden behoren dan tot de balans en zijn blauw weergegeven. Wanneer jij eenmaal de krachten van chaos en balans bezit, begint de game eigenlijk pas echt.
Je kunt wisselen tussen balans en chaos, blauw of rood. Je kunt alleen maar vijanden verslaan als jij de tegenovergestelde kleur bent. Op deze manier zijn er ook bepaalde platformen waar je alleen op kunt staan als je de juiste kleur aanneemt. Ten slotte vliegen er in de game ook een hoop energiebollen rond. Als jij blauw bent doen de blauwe bollen niets, maar de rode bollen brengen schade toe en andersom.
Met dit verschil tussen balans en chaos zijn verrassend veel leuke puzzels en uitdagende platformstukjes gemaakt. Omdat het steeds een uitdaging blijft zul je je niet gauw vervelen. Je bent veel te druk bezig met het niet doodgaan. Je zult je al snel verliezen in de game en het is dan jammer dat de game al na zo’n vier uur ophoudt, afhankelijk van hoe goed je bent natuurlijk. De eerste keer dat je de game speelt doe je er waarschijnlijk met gemak een uur of zes over. Voor een downloadbare game is dat zeker niet slecht.
Andere modi
Na het verhaal is er nog de arcademodus. In deze modus race je tegen de klok. Eén level bestaat uit een heleboel platformactie inclusief een eindbaas. Iedereen die heeft opgelet komt dan uit op vijf arcadelevels. Al je tijden worden online bijgehouden en komen op de wereldwijde ranglijsten terecht. De arcademodus is een goede manier om nog wat extra tijd in Outland te steken, maar daarna zul je er snel klaar mee zijn. De echte drang om terug te keren mist toch wel.
Wat je wel nog kunt doen is de game in co-op spelen. Outland heeft helaas alleen een online co-op, maar dat mag de pret niet drukken. Je speelt dan met z’n tweeën het verhaal door. Hier en daar zijn er extra co-op uitdagingen verstopt die je alleen met z’n tweeën kunt spelen. Met twee spelers de game spelen is echter niet altijd gemakkelijker. Bij het verslaan van vijanden heeft de dubbele aanvalskracht wel voordelen, maar bij de platformelementen is het soms onhandig omdat alles nu twee keer goed moet gaan en één keer is vaak al moeilijk.
Unieke uitstraling
Het laatste aspect waar we het over gaan hebben is de visuele uitstraling want deze verdient gewoon een vermelding. De game ziet er wonderschoon uit in zijn eigen speciale sfeertje. De levels hebben allemaal hun eigen setting, maar over het algemeen is het erg simpel gehouden. Hierdoor zul je nooit problemen hebben met wat je moet doen en jijzelf en de vijanden komen zo extra duidelijk naar voren. Het is een unieke uitstraling die erg goed uitpakt.
De perfecte balans
Outland is een unieke game die veel goed doet. Het is een echte platformgame met een interessante twist in de gameplay. Het puzzelen met chaos en balans is erg leuk en dat blijft het ook. Het blijft leuk omdat het zo'n uitdaging is, al wordt het soms wel erg pittig. Gelukkig heeft Outland de perfecte balans hiertussen weten te vinden en daarmee is het een erg geslaagde game.
Cijfer: 8

Populair Nieuws