New Play Control! Pikmin Review

  Nintendo is druk bezig met het ‘verfrissen’ van oude titels. Eerder kwamen we al met een recensie van New Play Control: Mario Power Tennis wat een matige game bleek te zijn. Is Pikmin wel opgeknapt van de oppoetsbeurt van Nintendo?

  Tuinieren voor mensen die liever games spelen dan dit echt doen, zo zou je Pikmin kunnen omschrijven. Het spel verscheen alweer acht jaar geleden voor de GameCube en komt nu met een nieuwe besturing naar de Wii. Maar is deze game wel te spelen of kunnen we beter echt in de tuin aan de slag gaan, mochten deze regenachtige dagen over zijn?

  Neergestort op een onbekende planeet
  Na het opstarten van Pikmin word je geïntroduceerd aan Kapitein Olimar, een nog relatief onbekend personage uit de doos van Nintendo. Olimar is op onderzoek uit in de ruimte maar het geluk staat helaas niet aan zijn zijde. Tijdens zijn ruimtereis wordt zijn ruimteschip geraakt door een meteoriet, het gevolg: Olimar stort neer op een planeet die verdacht veel lijkt op de aarde.

  New Play Control! Pikmin Screenshot 85364 New Play Control! Pikmin Screenshot 85352 New Play Control! Pikmin Screenshot 85335

  Eenmaal weer ontwaakt, zie je dat het schip van Olimar helemaal in puin ligt. Tevens merkt Olimar dat zijn afweersysteem maar voor dertig dagen werkt, iets waar je natuurlijk niet blij van wordt. Jij neemt dan vervolgens de controle over Olimar om de afgebroken stukken van je ruimteschip weer te verzamelen.

  Het kweken van Pikmin
  Nadat je je eerste stappen in de wereld van Pikmin hebt gezet, word je geïntroduceerd aan een rood, klein mannetje. Dit mannetje word door Olimar Pikmin genoemd. In een korte uitleg wordt beschreven dat je van verschillende objecten nieuwe Pikmin’s kan kweken, denk aan verslagen monsters en knoppen van bloemen. De eerste Pikmin geeft je de opdracht om een bloem aan te vallen en zijn knop naar zijn ‘ui’ te brengen, het resultaat is een nieuw zaadje die je uit de grond kan trekken dat weer resulteert in een nieuwe Pikmin.

  Het besturen van je leger van kleine mannetjes
  Als je eenmaal een groot leger hebt gemaakt, wordt het toch eens tijd dat je op zoek gaat naar de onderdelen van je ruimteschip. Natuurlijk gaat het allemaal niet van een leien dakje en komen de nodige monsters en obstakels al gauw op jouw pad. Om je Pikmin’s de opdracht te geven iets aan te vallen of te verplaatsen, richt je met je Wiimote naar de plek waar je je Pikmin op af wil sturen en druk je vervolgens op de A-knop. Olimar pakt dan een Pikmin en smijt deze richting die plek, en je Pikmin doet de rest.

  New Play Control! Pikmin Screenshot 85325 New Play Control! Pikmin Screenshot 85310 New Play Control! Pikmin Screenshot 85286

  Met de B-knop roep je je Pikmin’s weer terug. Ook hierbij moet je richten, dit wordt later in het spel redelijk belangrijk omdat er drie verschillende Pikmin's zijn. Dan hebben we nog de Z-knop, met de Z-knop laat je je Pikmin's achter. Je kan ze dan weer roepen door op de B-knop te drukken. Als laatste hebben we nog de C-knop. Met deze knop kan je bepalen waar je Pikmin staan, dit is echter wel alleen om je heen.

  Grafisch vér achter haalt
  Met de New Play Control! games had Nintendo zich voorgenomen om GameCube klassiekers te voorzien van een nieuwe besturing. Aan grafische updates was dus niet gedacht. Dat is dan ook goed te merken in deze game, het spel ziet er echt uit als een typische game uit het jaar 2001. Nemen wij dit Nintendo kwalijk? Een klein beetje wel, het spel is gewoon te ver verouderd en een kleine oppoetsbeurt was niet verkeerd geweest.

  New Play Control! Pikmin Screenshot 85280 New Play Control! Pikmin Screenshot 85256 New Play Control! Pikmin Screenshot 85258

  Vrolijke melodietjes en geinige geluidjes
  Het geluid in Pikmin zit wel snor. De muziekjes en de geluidjes klinken stuk voor stuk erg goed en grappig. De Pikmin's slaan maar al te graag hun kreetjes uit. Ook de vijanden hebben allemaal een eigen geluidje en klinken net als de Pikmin's erg grappig. Verder valt hier weinig over te vertellen, het is niet slecht maar ook niet bijzonder.

  Lange termijn
  Helaas is de game op lange termijn wat magertjes. De game bevat namelijk geen multiplayer en na het uitspelen is er dan ook nog vrij weinig te doen naast het opzoeken van de gemiste onderdelen voor je ruimteschip. Dit is op zich best jammer omdat het tweede deel, dat binnenkort met een nieuwe besturing op de Wii zal verschijnen, al op de GameCube bewees dat dit ontzettend leuk kan zijn. Wat je nog wel kan doen is het halen van alle onderdelen, want je zult waarschijnlijk af en toe een paar onderdelen over het hoofd zien of het duurt te lang omdat de dag alweer voorbij is.

  {video:http://www.gametrailers.com/download/46474/t_pikmin_wii_overview.flv}

  Conclusie
  Kleine schattige mannetjes, goed werkende controls en een verslavend gameplay, dat is wat Pikmin is. Hiermee bewijst Nintendo tevens dat een strategische game perfect kan werken op een console. Ben je op zoek naar zo’n game? Dan kun je deze game met een gerust hart kopen, natuurlijk kun je ook wachten op New Play Control! Pikmin 2 waar wel een multiplayerstand in zit verwerkt. Dus wij antwoorden op de vraag of Pikmin beter is opgepoetst als Mario Power Tennis met een duidelijke ‘Ja’.

  7.3

  De plus- en minpunten

  New Play Control! Pikmin

  Verkijgbaar vanaf 6 february 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.