Michael Jackson: The Experience Review

  De King of Pop mag dan overleden zijn, zijn muziek leeft als nooit tevoren. Ubisoft zag zijn kans om daarom een muziekgame op de Wii uit te brengen. Maar de vraag is hoe goed deze ervaring precies uitpakt.

  Michael Jackson: The Experience kent twee modi om te spelen, een dansschool waar je kunt oefenen en de hoofdmodus waar je meteen liedjes kunt selecteren.

  Onlogische start
  De overleden zanger staat onder meer bekend om zijn elastische lichaam en de danskwaliteiten die hij had. Het is dan ook voor de hand liggend dat als je begint met deze game, je eerst even zult moeten oefenen. Daarom kozen wij ervoor niet meteen te beginnen met de hoofdmodus, maar met de dansschool. Hier wordt helaas meteen duidelijk dat er niet goed is nagedacht over Michael Jackson: The Experience.

  Hoewel je zou verwachten dat je in de dansschool video's krijgt te zien of oefeningen zodat je aan de slag kunt met de Michael Jackson danspasjes, is dat niet zo. In de dansschool wordt meteen al duidelijk dat je eerst de hoofdmodus moet spelen en tijdens je vorderingen daar speel je langzamerhand sterren vrij. Hoe beter je danst, hoe meer sterren je krijgt, en op die manier speel je weer video's vrij in de dansschool.

  Het is een omgekeerde wereld waarmee de plank volledig misgeslagen wordt. Daarbij geldt dat de eerste drie video's die je vrijspeelt warming ups zijn van drie verschillende trainers, en hoe kun je nou beginnen met dansen zonder een warming up? Kortom, deze video's hadden gewoon meteen bekeken moeten kunnen worden.

  Michael Jackson: The Experience Screenshot 162778 Michael Jackson: The Experience Screenshot 162781 Michael Jackson: The Experience Screenshot 162777

  De hoofdmodus en de tracklist
  Er rest dus niets anders dan meteen te beginnen met de hoofdmodus. In deze modus vind je 26 verschillende liedjes van Michael Jackson die afkomstig zijn van de albums Dangerous, History, Blood on the Dancefloor, Off the Wall, Ultimate Collection, Thriller en Bad. De complete tracklist ziet er als volgt uit:

  • "Speed Demon"
  • "Streetwalker"
  • "The Way You Make Me Feel"
  • "Black or White"
  • "Heal the World"
  • "In the Closet"
  • "Remember the Time"
  • "Who is It"
  • "Will You be There"
  • "Earth Song"
  • "They Don't Care About Us"
  • "Ghosts"
  • "Money"
  • "Don't Stop 'Till You Get Enough"
  • "Rock With You"
  • "Sunset Driver"
  • "Workin' Day and Night"
  • "Beat It"
  • "Billie Jean"
  • "The Girls is Mine"
  • "Thriller"
  • "Wanna be Startin' Something"
  • "Bad"
  • "Dirty Diana"
  • "Leave me Alone"
  • "Smooth Criminal"

  De tracklist is redelijk sterk te noemen, maar toch ook opvallend. Zo staan nummers uit The Jackson 5 periode er niet op en wel minder bekende nummers als "Speed Demon" en "Sunset Driver". En waar zijn prachtige nummers als "P.Y.T.", "Human Nature", "You Are Not Alone", "Man in the mirror" of een later lied als "Rock My World"? Die zijn jammer genoeg afwezig.

  Michael Jackson: The Experience Screenshot 162780 Michael Jackson: The Experience Screenshot 162787 Michael Jackson: The Experience Screenshot 162785

  Wii registreert niet alle dansbewegingen
  Al eerder verschenen er dansgames op de Wii zoals de succesvolle Just Dance franchise. Die games werkten wel goed op de Wii, maar de Wii heeft wel een groot nadeel bij dansgames ten opzichte van bijvoorbeeld de huidige mogelijkheden van Kinect. De Wii registreert natuurlijk enkel handbewegingen en alles wat je met de rest van je lichaam doet niet. Danste Michael Jackson enkel met z'n armen? Nee, verre van dat, maar het is iets dat aan de console zelf ligt en we de ontwikkelaars van de game moeilijk kwalijk kunnen nemen.

  Toch is het wel zo dat er flink gedanst moet worden in het spel. Hoewel alle bewegingen niet geregistreerd worden, is het wel het leukste om gewoon helemaal mee te doen. Hoewel Just Dance goed werkt is dat helaas bij deze game niet het geval. Je hebt diverse moeilijkheidsgraden en bij veel nummers kun je kiezen voor Michael Jackson of een achtergronddanser, waarbij de laatste iets makkelijker te doen is. Maar zelfs dan zul je al snel de weg kwijt raken. Je ziet bewegingen in beeld, maar het gaat veelal te snel waardoor het niet is na te doen. Hiermee verliest de game toch een stuk kracht en is maar slecht toegankelijk.

  Michael Jackson: The Experience Screenshot 162784 Michael Jackson: The Experience Screenshot 162788 Michael Jackson: The Experience Screenshot 162785

  Niet helemaal authentiek
  In de game heeft Michael de hele tijd zijn bekende glitterhandschoen aan, deze staat voor jouw Wiimote en moet je dus volgen, maar echt nauwkeurig werkt het allemaal niet. Je moet maar een beetje op de gok meedoen. Hoewel het best grappig is om wat aan te rommelen met dit spel, is het alleen allemaal niet zo nauwkeurig uitgewerkt. Daarnaast stelt het de echte fans teleur. Het punt is dat veel bekende typerende dansbewegingen wel in de game zitten, maar lang niet genoeg. Dus in "Billie Jean" is er wel een moonwalk aanwezig, in "Smooth Criminal" de lean, maar vele andere bewegingen zijn uit de lucht gegrepen.

  Het zijn wel gewoon dansbewegingen die je moet maken, maar alles behalve hoe Michael Jackson ze zelf deed. En daardoor mist er voor een groot deel een authentiek gevoel. Het is er wel, en in elk nummer ook wel, maar lang niet genoeg. Je hebt soms echt het idee naar een clown te kijken in plaats van de fameuze King of Pop.

  Vooruit, sommige dingen kloppen wel
  Wel moeten we toegeven dat we kunnen zien dat er tijd en energie in is gestoken op een Michael Jackson sfeer in de game te stoppen. Zo krijg je niet de originele videoclips te zien als je nummers gaat meedansen, maar is er steeds opnieuw een video gemaakt om jou zo goed mogelijk mee te laten dansen. In deze video's in geprobeerd een stukje authenticiteit te stoppen. Zo stopt het einde van "Smooth Criminal" met wat geweerschoten, precies zoals Michael Jackson het on stage ook altijd uitvoerde en zie je bij "The Way You Make Me Feel" wat auto's op straat staan en dans je de hele tijd bij een meisje.

  {mig:2x7xvpEFdvxd}

  Mislukte game
  Maar al met al is Michael Jackson: The Experience game totaal geen geslaagde game geworden. Het is vreemd dat je eerst in de hoofdmodus aan de gang moet, om dan pas te kunnen oefenen in een dansschool. Een omgekeerde en onlogische volgorde waardoor je merkt dat niet overal goed over nagedacht is. Verder is de game niet goed toegankelijk voor de nieuwkomer en een Michael Jackson game zou juist iedereen moeten aanspreken, ook de niet-gamers. Je kunt wel wat aanrommelen, maar goed werkt het allemaal niet. De echte Michael Jackson fans zullen verder toffe nummers in de tracklist missen als ook een typische Michael Jackson feel missen. Als je wilt dansen op je Wii, haal dan het betere Just Dance 2 in huis en laten we hopen dan de Kinect en Move versie van Michael Jackson: The Experience de beroemde zanger wat meer eer aan doen dan deze flop.

  4

  De plus- en minpunten

  Michael Jackson: The Experience

  Verkijgbaar vanaf 14 april 2011

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2024 Alle rechten voorbehouden.