Na het daverende succes van het Marvel Cinematic Universe maakt Marvels grootste troef, De
Avengers, zich nu ook op om de gamewereld te veroveren.
Square Enix werkte via
Crystal Dynamics aan een grote game rondom Iron Man, Thor en Captain America. De titel bleek een combinatie tussen single- en
multiplayer te zijn. Of dat in de smaak valt, lees je in onze Marvel’s Avengers review!
In
Marvel’s Avengers ga je met Kamala Khan op stap in een missie om de bekende superheldengroep weer te herenigen. Captain America sterft en San Francisco gaat verloren door een tragisch ongeval dat al snel wordt omgedoopt tot A-Day. Vijf jaar gaan voorbij en de Avengers zijn uit elkaar gegaan. Aan Kamala, die door de gebeurtenis een Inhuman is geworden, de taak om de helden te herenigen.
Hart en ziel
Dat Kamala Khan het hart en ziel van de campagne is, wordt vanaf het allereerste moment duidelijk. De jonge heldin van Pakistaanse afkomst is superfan van de Avengers en kijkt enorm op tegen de helden. Wanneer ze door techgigant AIM op de hielen wordt gezeten omdat ze Inhuman is, gaat ze op zoek naar de enige helden die mogelijk een stokje voor de mysterieuze plannen van het bedrijf kunnen steken.
Tijdens het avontuur wordt een flinke dosis platform-plezier afgewisseld met toffe gevechten waarbij je steeds meer aanvallen vrijspeelt om vijanden mee in de pan te hakken. Gedurende de weg speel je steeds meer Avengers vrij die onderling door middel van leuke, dan wel typische stripboek-dialogen, de missies aan elkaar praten. Iedere held krijgt zijn eigen momenten in de schijnwerpers én met Kamala.
Het is in laatstgenoemde dat je ziet hoe goed de stemacteurs en schrijvers de personages begrijpen en die voorliefde naar een toffe ervaring willen vertalen. In grote delen lukt dit dan ook, al had het tien uur tellende verhaal wel iets langer gemogen. De belangrijke momenten in het verhaal volgen elkaar in te rap tempo op, waardoor de gebeurtenissen niet zo zwaar beladen aanvoelen terwijl dit wel de intentie is.
Problemen en conflicten worden voorgeschoteld aan de Avengers, maar worden een scène later gelijk weer opgelost. Hoewel het niet veel wegneemt van de gehele campagne is het toch een klein smetje op een anderzijds tof avontuur. Het doet denken aan de oudere
Uncharted-games, ondanks dat de Avengers-titel wat minder gepolijst is.
In gevecht met zichzelf
Met Marvel’s Avengers heeft Crystal Dynamics zich gericht op een tweedelige titel die singleplayer met multiplayer mixt. Waar je begint met de Reassemble campagne kun je na het uitspelen verder met de multiplayer. De personages die je constant met nieuwe skills en gear ontwikkelt, neem je gewoon met je mee, waardoor je geen progressie verliest.
Het is een slim idee, want op deze manier kan je via de singleplayer goed alle
mechanics leren. Het vechtsysteem van de
actie-RPG is namelijk onwijs diep naarmate je steeds meer vaardigheden vrijspeelt. Helaas zal je het gros hiervan pas ontdekken zodra je de singleplayer hebt uitgespeeld, want dan begint de game pas echt.
Grinden naar de Endgame
Het multiplayer-deel van Marvel’s Avengers bestaat uit een aantal soorten missies die je alleen of samen met maximaal drie andere vrienden online kunt spelen. De missies die je doet variëren in lengte en zijn goed te vergelijken met de patrouilles die je in Destiny maakt. Via een voice-over krijg je een taak opgedragen en door die uit te voeren verdien je nieuwe gear, af en toe een collectible en materialen die je kunt gebruiken om je voorwerpen verder te upgraden.
Hoe en met wie je de missies speelt is volledig aan jou. Iedere Avenger heeft zijn eigen voor- en nadelen. Voor continuïteit kunt terugvallen op dezelfde knop-combinaties voor verschillende combo-aanvallen. De third-person-actie die centraal staat in de multiplayer komt dan ook goed uit de verf en weet je te vermaken terwijl je langzaam richting de endgame zit te grinden. Voordat je daar bent, krijg je alleen wel met verreweg het minst leuke deel van de game te maken.
De lange weg tussen het uitspelen van het verhaal (power level van ongeveer 25) en het bereiken van de endgame (power level 150) is lang en verwarrend. Zo worden een aantal zaken niet goed uitgelegd over de post-campagne missie structuur en is afwisseling in het leveldesign ver te vinden.
Technisch ondermaats
Toch houden de problemen bij het level design niet op. Van de technische kant zijn er nog veel meer problemen te vinden. De nodige framerate-problemen naarmate het scherm zich vult met een groot aantal vijanden is daarvan één van de grootste. Hoe meer vijanden in beeld (en ook nog eens aanvallen uitvoeren), hoe slechter de game draait en je ook sneller het loodje legt.
Daarnaast zijn er verscheidene problemen te vinden in matchmaking waardoor multiplayer spelen nog wel eens een uitdaging kan vormen. Dit zou nog niet zo’n probleem zijn als er wat meer afwisseling in de omgevingen zou zitten, maar ook daar is geen sprake van. Hopelijk kan hier naar verloop van tijd met de updates en gratis DLC wat aan opgelost worden, maar voor nu is het nog een doorn in het oog van de spelers.
Wel is er reden om iedere dag terug te komen door middel van dagelijkse en wekelijkse uitdagingen die de battle pass van de verschillende Avengers vrij spelen. Denk hierbij aan kostuums, handige upgrades en andere cosmetics die je profiel uniek maken. Als Marvel-fan wil je deze allemaal vrijspelen om je personage écht te laten onderscheiden van je vrienden.
Marvel’s Avengers Review - Terug naar de tekentafel
Al met al is Marvel’s Avengers een tegenstrijdige titel die twee helften zo goed mogelijk probeert samen te voegen, maar hierin niet altijd slaagt. De sterke gameplaybasis zorgt voor genoeg plezier om je dagelijks terug te laten keren, maar wordt geplaagd door constante bugs die frustratie op kunnen leveren. Het verhaal is spannend, bombastisch en aandoenlijk, maar heeft tevens een gebrekkig tempo. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Misschien was het beter geweest om de game volledig af te stellen op één fantastische campagne in plaats van twee gebrekkige helften. Vooral bij de multiplayer is duidelijk dat er nog flink gesleuteld moet worden om de game onder de beste ongoing games te schalen. Voor nu blijven we wel, ondanks de frustraties, doorspelen, want onder alle lagen narigheid zit een toffe titel die je constant uitnodigt om verder te blijven spelen met toffe personages met diepgaande movesets.
Cijfer: 6