Mario Sports Mix Review

  Nog maar net hebben we de recensie geplaatst van Super Mario All Stars - 25th Anniversary Edition, of het is alweer tijd voor de volgende Mario titel. Dit keer mag je actief zwiepen in diverse sporten, tijd voor Mario Spors Mix.

  Mario Sports Mix biedt vier sporten om te spelen: basketbal, hockey, trefbal en volleybal. Zoals we gewend zijn van Mario zijn dit geen realistische sporten maar pure games met een hoog fun gehalte doordat alles over the top is. Als je eerder Mario Strikers Charged Football gespeeld hebt, weet je precies wat Mario Sports Mix te bieden heeft.

  Grote gebruiksvriendelijkheid

  Het fijne is dat alle vier de sporten dezelfde opzet kennen en als je één sport gespeeld hebt, weet je dan ook wat je kunt verwachten bij de andere drie. De gebruiksvriendelijkheid is dus enorm hoog. Bij elke sport kun je een losstaande wedstrijd spelen of een toernooi starten. Deze opzet is zoals we dat kennen van Mario Kart Wii. Een toernooi bestaat uit een paar wedstrijden om daarna de finale te mogen doen. Je wint een beker en begint aan het volgende toernooi.

  Mario Sports Mix Screenshot 160054 Mario Sports Mix Screenshot 145830 Mario Sports Mix Screenshot 156739

  Simpele en snelle toernooien
  Het nadeel is alleen altijd bij die Mario games, zo ook nu weer, dat er vrij weinig te beleven valt. Er zijn drie toernooien, de Mushroom Cup, de Flower Cup en de Star Cup. Elk toernooi bestaat uit slechts drie wedstrijden en dan ben je klaar. Nu is het wel zo dat je diverse wedstrijdarena's en karakters vrij speelt in de Exhibiton modus door deze toernooien te winnen, maar toch is het te weinig. Na een paar uur waren we al klaar met alle drie de toernooien van het ijshockey bijvoorbeeld, en dat is zonde.

  Een ander nadeel aan de toernooien is het instellen van de moeilijkheidsgraad. In de Exhibition modus kun je drie moeilijkheidsgraden instellen, maar bij het toernooi zelf begin je standaard op 'normaal'. Erg jammer, want voor de doorgewinterde gamer is dit niveau veel, maar dan ook veel te laag, waardoor er weinig uitdaging is.

  Mario Sports Mix Screenshot 160053 Mario Sports Mix Screenshot 160052 Mario Sports Mix Screenshot 160051

  Bedoeld om samen te spelen
  Maar Mario Sports Mix is dan ook een party game, het is een game die je eigenlijk gewoon niet alleen moet spelen. Je haalt er namelijk veel meer plezier uit door met vrienden of familie aan de slag te gaan of online iemand op te zoeken.

  Want daarmee doet Mario Sports Mix goede zaken! Online zijn er mensen te vinden die het spel spelen en die ook nog eens goed zijn. Dus mocht je net zoals ons zo klaar zijn met de toernooien offline en je geen oma of vriend bij de hand hebben, zoek dan vooral de uitdaging online! Overigens kun je offline de game met vier man spelen, dus trommel vooral je vriendenkring bij elkaar zodra dat wel kan. Zo is het ook leuk om eens met de vier minigames aan de slag te gaan die het spel biedt en die niet zo leuk zijn om alleen te spelen.

  Geslaagdheid verschilt per sport
  Met het drama in ons achterhoofd dat Mario Power Tennis totaal een flop was met de WiiMotionPlus ondersteuning, is de prangende vraag uiteraard: hoe leuk zijn de sporten nu en speelt het wel goed weg? Gelukkig kunnen we melden dat Mario Sports Mix geen flop is. Deze keer is er geen ondersteuning van de WiiMotionPlus, maar alle vier de spellen speel je met de Wiimote en Nunchuck.

  Wel moet gezegd worden dat het afhankelijk is van welke sport je speelt, hoe leuk het is en hoe goed deze uit de verf komt. Basketbal en hockey komen namelijk het beste tot zijn recht. Trefbal en volleybal zijn helaas wat minder. Volleybal is het meest saai, omdat je enkel met je Wiimote op en neer zwiept en veel meer komt er niet bij kijken. Meer iets voor een oma op leeftijd die nul uitdaging zoekt. En trefbal is redelijk saai, omdat je alleen maar ballen aan het opvangen bent om vervolgens je tegestander knock out te slaan. Nee, echt het gevoel te hebben volop in de actie iemand neer te meppen is er niet bij.

  Mario Sports Mix Screenshot 156738 Mario Sports Mix Screenshot 156737 Mario Sports Mix Screenshot 145831

  Gelukkig zijn basketbal en hockey dan ook een stuk leuker en de moeite waard! Daarin vind je tenminste het meeste wedstrijdgevoel en de meeste uitdaging. Dit wil niet zeggen dat de andere twee sporten helemaal niet leuk zijn, maar ze zijn gewoon iets minder. Die kun je soms het beste even tussendoor spelen voor de variatie. Maar wow, bij ijshockey gaat het er heftig en tof aan toe! Je glijdt over de baan, probeert de puck af te pakken van je tegentander, stormt op het doel af in de hoop te scoren. Daarbij is het leuke dat de puck alle kanten opvliegt, op de muur weerkaatst, dan weer ergens zo op het de baan blijft liggen. Kortom, het is net echt...

  Realistisch sporten? Zeker niet!
  Juist, net echt, dus niet helemaal. Alle sporten zijn namelijk goed over the top. Mario zou Mario niet zijn als je je tegenstanders niet goed een potje kan zieken. Pak tijdens het basketballen een power-up zoals je gewend bent in Mario Kart Wii en schakel een tegenstander uit. Hartstikke leuk! Ook zou Mario, Mario niet zijn zonder geld. Zo kun je tijdens diverse sporten muntjes verzamelen tijdens het spelen en als jij scoort worden die munten bij je score opgeteld. Zo kan het gebeuren dat je niet één of twee punten erbij krijgt, maar meteen maar twaalf. Hoppa kee, zo doe je dat! Het leuke is dat je dus net zo makkelijk snel kunt verliezen als je denkt flink voor te staan.

  Mario Sports Mix Screenshot 145826 Mario Sports Mix Screenshot 145825 Mario Sports Mix Screenshot 145824

  Klein nadeeltje bij het hockey
  Het realisme is dus ver te zoeken en dat is maar goed ook, want dat is precies waardoor deze game zo leuk is en je gewoon een glimlach op je gezicht krijgt tijdens het spelen. Elke baan is weer anders en overal valt wel plezier uit te halen. Wij raden je dan ook van harte aan de toernooien van hockey te doorlopen, want dat is puur genieten! Toch is het niet zo dat deze sport vlekkeloos is.

  Want het is jammer dat de camerapositie je vaak in de steek laat, iets wat bij de andere sporten niet gebeurt. Maar daar ligt het tempo dan ook een stuk lager. Kwalijker is het dat zodra je overspeelt niet automatisch die andere persoon wordt. Dus als je iemand aanspeelt die dichter bij het doel is, zul je die handmatig moeten selecteren. Dit is iets wat beter uitgewerkt had mogen worden.

  Mario Sports Mix Screenshot 145822 Mario Sports Mix Screenshot 145821 Mario Sports Mix Screenshot 145827

  Vertrouwde Nintendo karakters
  Toch mogen we Nintendo een schouderklopje geven als het gaat om het hoge leuke Nintendo gehalte. In elke wedstrijd speel je drie tegen drie of twee tegen twee en dit doe je door gebruik te maken van de bekende Nintendo figuren. Denk hierbij aan Mario, Luigi, Peach, Wario, Yosi en nog veel meer. Kortom, alle bekende Nintendo figuren zijn aanwezig en je kunt er zelfs nog drie vrijspelen.

  Elk personage kent zijn eigen sterkte - en zwaktepunten dus neem vooral een goede combinatie. Donkey is niet zo snel en wendbaar, Diddy weer wel. Ze zullen een geweldig team vormen op het basketbalveld. Tevens kun je ook je eigen Mii-personage laten deelnemen aan een wedstrijd, erg geinig om dit online bijvoorbeeld te doen.

  Hoewel elk karakter zich hetzelfde laat bedienen, is het wel zo dat elk personage zijn eigen special move heeft. Ook dit is iets wat we al kennen uit Mario Strikers Charged Football. Maar scoren op een spectaculaire manier is wel hetgeen het leukste is om naar te kijken: Shablam!

  {mig:Tjk4VtpjDeFC}

  Goed als tussendoortje
  Al met al is Mario Sports Mix een redelijk goede game geworden. Het is leuk om met de vertrouwde Nintendo figuren aan de slag te gaan. Vooral het ijshockey en basketbal zijn zeer de moeite waard om te spelen. Maar doe dit vooral met familie of vrienden of online, want in je eentje zul je de game al zo doorlopen, omdat het niveau erg laag ligt. Ook is het jammer dat de sporten niet even goed en leuk zijn uitgewerkt. Daardoor is Mario Sports Mix een prima tussendoortje: lekker voor tussendoor, maar al snel is de goede smaak weg.

  6.8

  De plus- en minpunten

  Mario Sports Mix

  Verkijgbaar vanaf 28 january 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.