Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen Review

  Het is weer bijna zover, de Olympische Winterspelen staan voor de deur. Natuurlijk willen ook game ontwikkelaars van het succes van dit evenement gebruik maken, maar kunnen een egel en een loodgieter het warmde gevoel van de Spelen overbrengen, of wordt het een ijzige afgang?

  Op naar Vancouver
  Het eerste Mario & Sonic spel speelde zich af tijdens de Olympische Spelen in Beijing, die in 2008 plaatsvonden. Uiteraard waren dit de Zomerspelen en de sporten waren dan ook heel anders dan we nu tijdens de Winterspelen zien. De Winterspelen vinden komend jaar plaats in Vancouver en ook dit spel speelt zich hier dus af.

  Je gaat uiteraard niet alleen met Mario en Sonic naar Vancouver, want ook een grote groep vrienden van de twee mag mee naar de Canadese stad. Om precies te zijn gaan jullie met 20 personen die kant op, waaruit twee teams van tien man worden gevormd. Uiteraard heb je ook in dit deel net als in Mario & Sonic op de Olympische Spelen weer team Mario en team Sonic.

  Ieder karakter in het spel heeft zijn eigen krachten die voornamelijk op de grote en breedte van de persoon zijn gebaseerd. Zo zal Bowser veel snelheid en kracht hebben, terwijl zijn versnelling en ervaring weer een stuk minder zijn. Bij Mario zijn alle krachten juist evenredig verdeeld. Om te weten te komen hoe iedereen precies presteert kun je ons overzicht bekijken. In ons speciale overzicht kun je zien wie er precies in de game zitten, en wat hun sterke punten zijn.

  Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen Screenshot 115069 Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen Screenshot 115068 Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen Screenshot 115067

  Vier nieuwe sporters
  In Mario & Sonic op de Olympische Spelen waren maar 16 karakters, wat automatisch inhoudt dat er dus vier nieuwe sporters zijn die deelnemen aan dit spel. We hebben het hier dan over BowserJunior, Donkey Kong, Metal Sonic en Silver. Opvallend was al in het eerste deel dat Donkey Kong ontbrak, maar SEGA heeft hier nu gelukkig verandering in gebracht. De grote aap is nou eenmaal een zeer grote favoriet onder de Nintendo fans.

  De sporten die je kunt beoefenen in dit spel zijn uiteraard wel allemaal nieuw, want het zijn nu de Winterspelen en niet de Zomerspelen. In totaal zijn er twaalf sporten die afgeleid zijn van de echte winterspelen. Voorbeelden hiervan zijn bobsleeën, schansspringen en ijshockey. Een aantal van deze sporten is speelbaar met het Balance Board, maar dit is niet verplicht.

  Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen Screenshot 104510 Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen Screenshot 86584 Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen Screenshot 104507

  Zeer afwisselende besturing
  Uiteraard is het wel het leukst om met je Balance Board te spelen, omdat dit de besturing enorm uitbreidt. Je kunt er namelijk op staan, op zitten en op liggen. Vooral dit laatste ziet er af en toe wat gek uit, maar is zeker zeer leuk. Uiteraard kun je maar bij een aantal sporten een andere houding aannemen. Eén sport waarbij dit kan is skeleton, een soort van sleeën. Hiermee kun je namelijk liggen en zitten. Helaas werkt de besturing niet altijd 100 procent.

  Het kan echter ook heel goed zijn dat je niet goed bent in het houden van je evenwicht, waardoor de voorkeur uitgaat voor de besturing met Wiimote en Nunchuk. Ook deze besturing is zeer divers doordat je bijvoorbeeld de ene keer moet sturen door je Wiimote te draaien terwijl je dit de andere keer doet met het knuppeltje van de Nunchuk. Ook deze besturing werkt helaas niet altijd even goed.

  Beide soorten besturing zijn in ieder geval zeer intensief, wat je als extraatje ook nog eens het gevoel geeft dat je aan het sporten bent. Als je dit echter een uurtje achter elkaar doet krijg je gegarandeerd last van je arm, wat zeker een minpunt is omdat je er dan geen zin meer in hebt. Als je met meerderen speelt valt dit gelukkig mee, omdat je dan kunt afwisselen.

  Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen Screenshot 119100 Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen Screenshot 125702 Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen Screenshot 125694

  Evenement of één wedstrijd?
  Als je het spel opstart krijg je de keuze uit twee verschillende soorten speelmodi. Zo heb je de sporten die je allemaal kunt spelen, alleen zijn niet gelijk alle sporten beschikbaar. Je kunt er echter ook voor kiezen om deel te nemen aan de Olympische Winterspelen in de evenementmodus. Hierin moet je de vele verschillende sporten achter elkaar spelen.

  Naast het spelen van de twaalf sporten die ook tijdens de echte Winterspelen beoefend zullen worden, zullen ook een twaalftal sporten uit de categorie droomsporten meedoen. Dit zijn sporten die niet tijdens de Olympische Spelen aanwezig zijn, maar wel juist erg leuk zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een sneeuwbal gevecht houden, of aan een Mario Kart-achtige skiwedstrijd deelnemen.

  Tijdens het skiën liggen er dan bijvoorbeeld turbo's op de baan en liggen er de bekende Mario Kart blokken. Deze wedstrijden spelen zich, in tegenstelling tot de andere sporten, niet af op bekende Olympische plekken in Vancouver, maar op banen die regelrecht uit de Mario en Sonic werelden lijken te komen. Nadat je een droomsport hebt gespeeld tijdens een evenement, is hij ook speelbaar in de één wedstrijd modus, zodat je ze later ook even tussendoor kunt spelen.

  Als laatste speel je tijdens de evenementen ook nog een aantal individuele wedstrijden tegen de vijanden uit de Sonic en Mario spellen, namelijk King Boo, Big Bullet Bill, Dry Bowser, E-123 Omega, Jet the Hawk, Rouge the Bat en Eggman Nega. Ieder karakter heeft zijn of haar eigen sport waar je in uitgedaagd wordt.

  Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen Screenshot 119109 Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen Screenshot 119105 Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen Screenshot 119094

  Het verzamelen en spullen kopen
  Een evenement bestaat uit 16 dagen en tijdens deze dagen zul je ook twee dagen naar Chrismas Village gaan om je verdiende geld uit te geven. Van dit geld kun je een hoop verzamelobjecten kopen zoals nieuwe sportaccessoires en informatie over de echte Winterspelen.

  De andere dagen bestaan uit het trainen en uiteraard het daadwerkelijk uitvoeren van sporten. Dit trainen is ervoor om de besturing, die toch nog wel eens lastig blijkt, goed onder de knie te krijgen. Ondanks dat de trainingen dit wel verbeteren, heb je alsnog niet altijd een sport echt onder de knie.

  De speelduur van het verhaal zelf is redelijk kort, maar dit is dan ook niet echt waar het spel alleen om draait. Het is namelijk uiteraard ook heel leuk om samen met je vrienden te strijden in de verschillende sporten.

  Ondanks de verschillende modi die je kunt kiezen, ontbreekt er één belangrijke in het spel. Er is namelijk geen online multiplayer aanwezig. Dit mag juist bij een spel dat Mario Kart elementen bevat, niet ontbreken. Nu zul je helaas altijd alleen moeten racen, of de game alleen uit de kast halen als je vrienden over de vloer hebt.

  Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen Screenshot 125690 Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen Screenshot 125692 Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen Screenshot 125691

  Grafisch zeker niet slecht
  Ondanks dat het hier om een Wii game gaat, ziet het spel er toch zeker niet slecht uit. Het kan mee met titels als Super Mario Galaxy en Mario Kart Wii. Ook de omgevingen zijn leuk en afwisselend, en er gebeurt een hoop om je heen, wat je alleen door hebt als je niet aan het spelen bent. Zo is het publiek zeer enthousiast, hangen er kabelbanen die op en neer gaan en vliegen er luchtballonnen rond.

  Ook de muziek van de game is zeer goed. Ieder karakter heeft uiteraard zijn eigen geluid, en dat is niet constant hetzelfde. Je publiek is ook goed te horen wanneer je iets goed of juist slecht doet. De muziek op de achtergrond is zeker passend door de Mario en Sonic-achtige muziek die ook nog eens wat weg heeft van kerstmuziek, wat passend is bij de mooie witte landschappen.

  {mig:9WqaKjFK5QNh}

  Beter dan het eerste deel!
  Als je van plan bent om Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen te gaan halen, dan is dit zeker niet onverstandig. Je hebt een leuk spel in handen wat een hoop verschillende soorten sporten en karakters met zich meebrengt, die allemaal stuk voor stuk goed zijn uitgewerkt. De vraag is hoe lang je het spel volhoudt in je eentje, maar met meerdere zal dit in ieder geval tientallen uren zijn, want daar is de game echt voor gemaakt. Een leuk spel dus dat op een warme manier de koude Winterspelen naar je toebrengt.

  8

  De plus- en minpunten

  Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen

  Verkijgbaar vanaf 16 october 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.