Lenovo ThinkPad X1 Yoga Review – De ideale laptop combinatie

Review
zondag, 09 augustus 2020 om 17:00
img 20200806 151158f1596719905
Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop, maar twijfelt of je een touchscreen apparaat of een klassieke laptop moet kopen kan de keuze moeilijk zijn. Lenovo speelt hier slim op in met de 2-in-1 ultrabook, de Lenovo Thinkpad X1 Yoga. Het is een platte en lichte krachtpatser die twee werelden combineert in één flexibel design, maar wel met wat beperkingen kampt.
Als je onderweg graag op je laptop werkt, maar ook regelmatig op een touch screen aan de slag moet voor bijvoorbeeld fotobewerking of het maken van aantekeningen, zit je vaak tussen twee werelden gevangen. Een laptop is krachtig, maar biedt vaak niet de mogelijkheid van een touchscreen. Een combi is op zijn beurt vaak niet krachtig genoeg of meteen ontzettend prijzig en heeft bovendien in sommige gevallen een wat kwetsbaar ontwerp. Lenovo combineert in de ThinkPad X1 Yoga kracht en kwaiteit met design en geeft je daarbij de mogelijkheden van een touchscreen.

Mag gezien worden

De ThinkPad X1 Yoga is een 2-in 1 ultrabook met een aluminium behuizing die je al voor 2099 euro in huis haalt. De metalen behuizing zorgt er niet alleen voor dat de ultrabook robuust is, maar geeft het apparaat ook meteen een stijlvolle uitstraling. De donkergrijze laptop is voorzien van een matte afwerking die amper vette vingerafdrukken vertoont als je hem even vastgepakt hebt. Op de bovenkant schittert het Thinkbook logo dat tevens dient als indicatielampje om aan te geven of hij aan of uit staat.
De X1 Yoga is met slechts 1,6 cm ontzettend plat en de afmeting van 32,3 cm x 21,8 cm maakt het een ideaal apparaat om mee te nemen. Ook het gewicht doet hierbij een flinke duit in het zakje. De Lenovo ThinkPad X1 weegt namelijk maar ongeveer 1350 gram. De Yoga geeft je ondanks het relatief kleine formaat toch een 4K Ultra HD-beeldscherm van 14 inch hebt. Dit maakt het ideaal om onderweg aan de slag te gaan en biedt je genoeg ruimte om op het display grafisch aan de slag te gaan met de meegeleverde Lenovo stylus. Deze laatste voelt erg robuust aan en heeft 2048 drukniveaus, wat als muziek in de oren van grafische professionals zal klinken. Daarbij is de stylus voorzien van een magneetje om hem netjes en veilig in de zijkant van de ultrabook op te bergen.
img 20200806 151223f1596720009
De zijkanten van de Yoga bieden naast de opbergruimte voor de stylus op de rechterkant plek voor de aan/uit-toets en een USB-poort. Op de linkerkant een HDMI-aansluiting, een USB-aansluiting, een mini ethernet poort, een 3.5mm audiojack en een USB-C aansluiting. Daarnaast is de lader van de ThinkPad X1 Yoga er een die via USB-C je ultrabook supersnel voorziet van nieuwe stroom. Binnen een half uur is de spanning weer dusdanig dat je weer een uur of twee mee vooruit kunt. Niet dat je die snel nodig zult hebben met de krachtige accu die je tot 13 uur laat werken voor je op moet laden.
Dat gezegd hebbende, mist de Lenovo X1 Yoga ook een paar dingen. Zo heeft de ultrabook geen DVD- of Blu-ray drive en is er ook geen mogelijkheid voor een SD-kaart aanwezig. Nu is het ontbreken van een schijflade niks geks meer tegenwoordig, maar het gemis van een andere vorm van uitbreidbaar geheugen is een gemis. Het zijn geen dingen waar je niet omheen kunt, maar wel kleine minpunten die op den duur wat logistieke problemen op kunnen leveren.
img 20200806 150917f1596720040

Yoga met je laptop

Een van de speerpunten van de Lenovo ThinkPad X1 Yoga is dat het een flexibel apparaat is. In een handomdraai verander je de ultrabook in een tablet door simpelweg het scherm compleet open te klappen. Zodra je het toetsenbord achter je scherm vouwt, draait het display vanzelf om en kun je verder werken met de stylus. Een kind kan de was doen. Je hoeft je daarbij geen zorgen te maken dat je allerlei knoppen in gaat drukken als je het apparaat neerlegt, want het QWERTY-toetsenbord (helaas zonder numeriek toetsenbord) is verzonken in de behuizing. Ook de touchpad en de vingeradrukscanner zullen je in deze modus niet in de weg zitten.
Daarbij kun je de ultrabook ook op zijn kant zetten waardoor je scherm dan vanzelf draait (zoals bij je mobiele telefoon) en je naadloos door kunt werken. Twee robuuste scharnieren beloven bovendien dat je niet na een half jaar met een lamme laptop rondloopt die al dichtklapt als je ernaar kijkt, maar dat je jaren kunt genieten van deze 2-in-1. Het touchscreen is wel ontzettend gevoelig afgesteld. Dit zorgt ervoor dat je, wanneer je met je handpalm op het display leunt, soms iets anders doet dan je verwacht. Dit is in de instellingen van de Thinkpad X1 Yoga gelukkig wel aan te passen zodat het minder vaak gebeurt.
Een ander voordeel van het dubbelklappen van de Yoga is dat deze flexibele krachtpatser ook in staande houding neergezet kan worden. Zo heb je een ideaal apparaat om in de trein een Netflix stream op te starten en zonder extra standaard (en geen toetsenbord voor het beeld) te gaan kijken.
img 20200806 151006f1596720069

Patser onder de motorkap

De Lenovo ThinkPad X1 Yoga is hiermee al ontzettend veelzijdig als je alleen al naar zijn flexibele yogamoves kijkt. Onder de motorkap schuilen in de Yoga nog veel meer dingen die het apparaat een must have maken voor grafische professionals. De X1 Yoga is namelijk voorzien van ofwel een Intel Core i5 processor ofwel een Intel Core i7 processor van de tiende generatie, 16 GB aan RAM geheugen en een superstille en snelle NVMe SSD van 512 GB. Daarbij heeft de Yoga vier ingebouwde speakers die prima geluid geven tijdens games, muziek afspelen of het bekijken van streams.
Dit geeft je meer dan genoeg kracht om foto’s te bewerken in Adobe Photoshop, games te spelen en daarmee vanzelfsprekend ook teksten te verwerken en andere taken in Microsoft Office uit te voeren. De laptop is bovendien voorzien van Bluetooth 5.0 om makkelijk verbinding te maken met andere apparaten. De ThinkPad X1 Yoga geeft je de mogelijkheid om via wifi te werken, maar dat is er vaak niet als je onderweg bent. Gelukkig is er op de achterkant een Sim-kaart slot ingebouwd, waardoor je met een 4G datasim ook mobiel online kunt zijn.
Jammer genoeg kent de Lenovo X1 Yoga ook een paar nadelen onder de motorkap. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar even de accu los klikken als deze na een paar jaar minder goed gaat presteren. Ook hier geldt weer dat dit niks is waar je niet omheen kunt en bovendien zijn dit problemen die pas veel later op zullen gaan spelen, gezien de Yoga uitgerust is met krachtige hardware die wel een tijdje mee kan.
img 20200806 151047f1596720097

Lenovo ThinkPad X1 Yoga review - Ideaal voor zakelijk én prive

De X1 Yoga doet zijn naam dan ook eer aan op bijna alle gebieden. Het is een ontzettend flexibel apparaat dat je in alle situaties, privé of zakelijk, kunt gebruiken. Daarbij oogt hij stijlvol en door de aluminium behuizing voelt hij degelijk aan. Het gemis van een SD-slot en een schijflade zijn daarbij ook wat jammer net als de mindere flexibiliteit op het gebied van interne uitbreiding, maar op nagenoeg alle andere gebieden scoort de ThinkPad X1 Yoga dikke tienen.
Cijfer: 9

Populair Nieuws