iPhone XR Review - Uitstekende smartphone maar niet budget

Review
donderdag, 01 november 2018 om 13:32
iphone xr review uitstekende smartphone maar niet budget 141323 3
Een groot scherm, de A12 Bionic, Face ID en een 12MP camera. Het zijn allemaal features die de iPhone XS en iPhone XS Max hebben. Maar wist je dat ook de iPhone XR deze features heeft? De ‘budget’ iPhone is een uitstekende smartphone en waarom dat zo is, lees je in deze iPhone XR review.
De iPhone XR is vanaf vrijdag 26 oktober beschikbaar in Nederland. De smartphone van Apple is de budgetversie, maar ook voor de iPhone XR betaal je nog een flinke prijs. De prijs is een stuk lager dan de prijs van de iPhone XS en iPhone XS Max, maar nog altijd niet ‘budget’ te noemen. Dat is overigens niet het enige verschil tussen de iPhone XS en iPhone XR.
De iPhone XR is verkrijgbaar in drie varianten. De variant met 64GB aan opslagruimte kost 859 euro en de variant met 128GB opslagruimte kost 919 euro. Voor de iPhone XR met 256GB opslagruimte betaal je 1029 euro. Hiervoor krijg je in het doosje ook Apple oortjes en een oplader. Voor Apple begrippen zijn de smartphones dus ‘budget’, maar er zijn veel goedkopere goede smartphones te koop.
iPhone alle kleuren

Beschikbaar in meerdere kleuren

Een van de grote verschillen tussen de iPhone XR en de iPhone XS en XS Max is het aantal beschikbare kleuren. De iPhone XR is namelijk beschikbaar in zes verschillende kleuren: zwart, wit, blauw, geel, koraal en RED. Je hebt dus meer keuze om jouw iPhone in je favoriete kleur aan te schaffen. Alle kleuren zijn even duur en de keuze is dus aan jou.
De achterkant van de iPhone is een van de zes beschikbare kleuren, maar ook de (aluminium) zijkanten zijn aangepast aan de kleur van de iPhone. Hierdoor heb je een mooie iPhone die helemaal in jouw stijl beschikbaar is. Aan de voorkant zie je niet welke kleur de desbetreffende iPhone XR is, omdat bijna de gehele voorkant uit scherm bestaat.
iPhone 6S, 8 en XR

Een groot LCD scherm

Wanneer we het over het beeldscherm hebben, krijgen we meteen te maken met een nadeel van de iPhone XR ten opzichte van de iPhone XS. De ‘budget’ iPhone heeft namelijk een LCD scherm en geen OLED scherm, zoals de iPhone XS en XS Max. We zullen heel eerlijk zeggen dat je hier tijdens het dagelijkse gebruik niets van merkt, maar het verschil is zeker te zien, wanneer je goed oplet.
Een van de nadelen van het LCD scherm van de iPhone XR is namelijk het aantal pixels per inch (PPI). De budget smartphone van Apple heeft namelijk 326 PPI en dat is even veel als de iPhone 6. En dat is vreemd aangezien de iPhone 6 al in 2014 werd uitgebracht. Je kijkt je het nieuwe seizoen van House of Cards of de nieuwste Fortnite video’s van Ninja in een mindere kwaliteit dan op een iPhone XS.
Wel is het scherm van de iPhone XR groter dan dat van de iPhone XS. De XR heeft namelijk een scherm van 6.1 inch, terwijl het scherm van de XS 5.8 inch is. Het scherm van de iPhone XS Max is logischerwijs wel groter, namelijk 6.5 inch. Het scherm van de iPhone XR is groter dan dat van de iPhone 8 Plus, terwijl de smartphone wel kleiner is. Dat is mooi meegenomen.
Het scherm mag dan wel groter zijn, maar het LCD scherm van de iPhone XR heeft nog een ander nadeel. Er zit namelijk een dikkere zwarte rand om het scherm, maar dit is niet storend, wanneer je nog geen iPhone XS in je handen hebt gehad. De iPhone XR heeft, net als de iPhone X, XS en XS Max, een notch aan de bovenkant van het scherm waar de front camera in zit verwerkt.
iPhone XR achterkant

Maar één camera wel software voor portretmodus

Deze front camera heeft naast het maken van selfies voor op jouw Instagram pagina nog een belangrijke functie. De Face ID technologie zit hier namelijk ook in verwerkt. Geen vingerafdruksensor meer, maar je smartphone ontgrendelen met je gezicht. En dat is heel handig en het gaat heel soepel, want ook in het donker of met een bril of pet op werkt het uitstekend. De camera aan de voorkant is dan ook exact hetzelfde als die van de iPhone XS.
De camera aan de achterkant is wel anders. Er zit hier namelijk maar een camera, ten opzichte van twee camera’s op de iPhone XS. Gelukkig kun je nog altijd wel gebruik maken van de portretmodus. De iPhone XR maakt portretfoto’s door middel van software en dat werkt prima.
De iPhone XR maakt gebruik van Smart HDR foto’s. Dat wil zeggen dat de beste foto’s uit een serie foto’s worden samengevoegd voor een ultiem resultaat. De hardware op de iPhone XR is anders, maar dat wil niet zeggen dat smartphone van Apple minder mooie foto’s maakt. Het bokeh-effect dat door de software wordt gecreëerd zorgt voor prachtige foto’s en de scherpte van de achtergrond kan worden aangepast. Dit wordt mogelijk gemaakt door de sterke processor waarvan de iPhone XR gebruik maakt.
Portretmodus

Leuke extra features door de A12 Bionic processor

Deze processor, de A12 Bionic, is de nieuwste en sterkste processor die Apple ooit heeft gemaakt. Ook de iPhone XS en XS Max maken gebruik van deze processor. Een van de functies die mogelijk wordt gemaakt door de A12 processor is dus het aanpassen van de scherpte van de achtergrond van een foto. Ook merk je dat het wisselen tussen apps en het schuiven naar een andere pagina heel soepel verloopt. Dit is allemaal te danken aan de A12 Bionic. Maar daar blijft het niet bij.
Een andere functie die door de A12 Bionic processor wordt ondersteund is Augmented Reality. Dat is leuk tijdens het vangen van Mewto in Pokémon Go, maar ook voor een aantal handige functies, zoals AR Quick Look. Iedereen kent het wel: je wil iets online bestellen, maar bent bang dat het niet in jouw huiskamer, garage of bijkeuken past. Door middel van AR Quick Look is dit niet langer een probleem.
Stel je wil een fiets bestellen, maar je weet niet zeker of er nog voldoende ruimte in je garage is. Dan kun je, op een aantal websites, de AR Quick Look knop in Safari aanklikken. Hierdoor krijg je het artikel dat je wil aanschaffen op ware grootte te zien door je telefoon. Zo zie je in een oogopslag of het gaat passen. Op dit moment is de feature nog niet op veel websites beschikbaar, maar het is wel een feature die in de toekomst heel veel gebruikt zou kunnen worden. Het werkt op dit moment alleen in Safari en er zijn nog niet veel websites die deze functie ondersteunen. Al deze toffe features die beschikbaar zijn op de iPhone XR vragen flink wat van de batterij, maar gelukkig heeft de budget smartphone van Apple een hele goede batterij.
AR Quick Look

De hele dag appen, snappen en netflixen

Het is vervelend om onderweg te zijn met een lege smartphone. Je kunt de actuele reistijden niet meer checken, geen muziek meer luisteren en geen mobiele games meer spelen. Daarom is het goed dat de iPhone XR een 2942 mAh batterij heeft, die het volgens Apple tussen de negen en tien uur volhoudt.
Onze ervaring tijdens het testen van de iPhone XR voor deze review is dat de batterij zelfs langer mee gaat. De batterij was niet één keer helemaal leeg na een dag intensief gebruik. We hebben er onze social media mee bijgehouden, YouTube video’s bekeken, gebeld en berichten gestuurd via WhatsApp. Nog altijd hadden we op het moment dat we in bed stapten nog meer dan twintig procent batterij over.
iPhone XR met doosje

De iPhone XR review - Een uitstekende ‘budget’ smartphone

De iPhone XR heeft zo’n beetje alles wat de gemiddelde consument zoekt in een smartphone. Je kunt bellen, snapchatten, facebooken, netflixen, foto’s maken en ga zo maar door. Een aantal toffe extra features zijn AR Quick Look en de portretmodus die goed werkt ondanks dat er maar één camera aan de achterkant zit. Het scherm is iets minder, maar daar merk je nauwelijks iets van.
Wanneer je de iPhone XR aanschaft heb je een uitstekende smartphone, maar geen goedkope smartphone. Ook al loopt Apple er mee te koop als een budget smartphone. Voor tussen de 859 en 1029 euro koop je namelijk een hele goede Samsung of Huawei smartphone. Maar dat wil niet zeggen dat je geen waar voor je geld krijgt, wanneer je de iPhone XR aanschaft.
Cijfer: 8.5