iPhone 16 Review - De upgrade waard?

Review
zondag, 13 oktober 2024 om 10:00
iphone 16 plus 1

Ai, ai, ai; het is de eerste gedachte bij het zien van de iPhone 16. Waar het gevoel je al jaren bekruipt dat Apple’s ideeën voor vernieuwing op zijn, lijkt dat met de iPhone 16 dubbel en dwars zo te zijn. In onze iPhone 16 review ontdek je of dat ook daadwerkelijk het geval is.

De iPhone 16 is de nieuwste generatie smartphone van Apple, waarbij we specifiek met de iPhone 16 Plus aan de slag zijn gegaan. Het is in alle facetten dezelfde telefoon als de normale iPhone 16, maar dan met een grotere batterij en een 6,7 inch scherm (in plaats van een 6,1 inch scherm).

Oud en nieuw?

Qua features verschillende telefoons op geen enkel vlak en ook het ontwerp is gelijk. Leg de nieuwe iPhone naast het model van vorig jaar dan zie je alleen wel een verschil. Vorig jaar had de iPhone 15 namelijk haar camera’s op de achterzijde nog net wat anders gepositioneerd.

Om duidelijk te maken dat de iPhone 16 een ander model is, zitten deze nu weer onder elkaar (net zoals bij de iPhone X en 11). Tuurlijk, ook bij de iPhone 12 en 13 zaten de lenzen onder elkaar, maar toen was het glazen plaatje nog vierkant en groter dan op de iPhone 16.

Het design is daardoor een stukje strakker bij het nieuwe model, terwijl dit ook de eerste keer is dat de lenzen onder elkaar gecombineerd worden met het dynamische eiland op de schermkant van de telefoon. En dan zijn er nog de twee nieuwe knoppen voor het basismodel: de actieknop en de nieuwe cameraregelaar.

Eindelijk de actieknop

Over de actieknop zelf hoeven we niet al te veel woorden vuil te maken. Dat was namelijk vorig jaar één van de redenen om enthousiast te worden voor de iPhone 15 Pro-modellen. Daar is de programeerbare knop al een jaar te vinden en dat deze nu ook naar het basismodel komt, is een fijne toevoeging.

Hoewel je in eerste instantie wel even achter het oor zal krabben over het feit dat je geen Stille modus-slider meer hebt, merk je al snel dat de actieknop veelzijdiger is. Met één korte druk op de knop heb je veel meer opties dan alleen je telefoon op stil zetten. Denk aan je zaklamp aanzetten, een specifieke opdracht uitvoeren die je voorgeprogrammeerd hebt of het kiezen van een bepaalde focusmodus.

Met de actieknop krijgt de (normale) iPhone 16 dus een lekkere upgrade, maar eigenlijk werd die vorig jaar dus al geïntroduceerd. Mits je dieper in de buidel wilde tasten. De nieuwe knop die naar iedere iPhone 16-model komt, inclusief de Pro-modellen, is de cameraregelaar.

iphone 16 cameraregelaar

Voor wie is de cameraregelaar?

Deze zit verstopt aan de rechterkant, onder de aan/uitknop van de iPhone 16. Een simpele druk op de knop haalt de camera tevoorschijn en kan je foto’s maken. Eigenlijk kun je alles, van belichting en focus tot hoe je de camera wil gebruiken, bedienen met één vinger.

Het is best handig en gelijktijdig wat overbodig. Je moet de telefoon op wat onhandige wijze vasthouden om je vinger juist te positioneren als je met één hand je telefoon vast wil houden voor de foto’s. Ondergetekende maakte op zijn iPhone 15 Pro Max op die manier altijd foto’s en dat werkte prima, maar is op de iPhone 16 met de cameraregelaar juist lastiger.

En voor linkshandigen zit de regelaar helemaal op een onhandige plek. Als je dan de instellingen van de camera nog iets wil tweaken en met één hand wil werken, is dat door de plaatsing van de knop bijna niet te doen. En het is nu ook niet zo alsof je foto’s sneller maakt dan voorheen, ook niet als je twee handen gebruikt.

Klasse kiekjes

De foto’s zelf zijn nog altijd uitstekend. De 48 MP dubbele camera van de iPhone 16 maakt indruk en komt in de buurt van de ervaring die je op de iPhone 15 Pro Max voorgeschoteld krijgt. Vooral valt op dat het diepte-effect op foto’s standaard zichtbaar is bij foto’s waarbij je de focus op een object legt.

Daarnaast kun je de fotografische stijlen veel dieper personaliseren. En dat al terwijl je de foto aan het nemen bent, waardoor je meer controle hebt over hoe je wil dat een foto eruit komt te zien. Het is leuk om mee te spelen en als je je favoriete instelling gevonden hebt, kun je deze de standaard maken voor het maken van je foto’s.

Ook introduceert de nieuwe lijn smartphones de optie om ruimtelijke foto’s en video’s te maken voor het basismodel. Wat je daarmee kunt? Toffe foto’s en video’s maken waar je een Apple Vision Pro headset voor nodig hebt om optimaal te ervaren en die zijn niet in Nederland te koop. Het is dus een gevalletje: leuk dat het er is, maar zoveel kun je er nu ook niet mee.

Waar is Apple Intelligence?

En datzelfde probleem sijpelt ook een beetje door met één van Apple’s andere grote features voor de iPhone 16: Apple Intelligence. De AI van Apple is misschien wel dé vernieuwing voor de reeks telefoons van dit jaar, maar in dik een maand na release is deze nauwelijks te bekennen op de iPhone 16 zelf.

Met iOS 18, wat gefaseerd uitkwam met de iPhone 16 line-up, zou ook de introductie van Apple Intelligence komen. En omdat de iPhone 16 gebouwd is met Apple Intelligence in het achterhoofd is dat toch een belangrijk speerpunt. De feature komt bovendien in Europa pas ergens in 2025 uit.

En zelfs wanneer het wel uitkomt, zal Nederlands als taal in eerste instantie niet ondersteund worden. Het blijft voorlopig bij Engels, waarna Spaans, Frans, Duits, Italiaans en Portugees volgend jaar worden toegevoegd. De iPhone 16 halen doe je in de maanden na release dus niet vanwege Apple Intelligence.

Meer dan degelijk

En toch, hoewel er dus niet al te veel vernieuwing is, kan niet gesteld worden dat de iPhone 16 een slechte telefoon is. Integendeel zelfs, het is weer een goed gemaakt stukje hardware waarmee je flink wat jaartjes vooruit kunt. Alleen misschien niet als je de iPhone 14 of iPhone 15 hebt.

Het is een prima model om in te stappen als je op de iPhone 13-generatie of ouder zit. Het scherm is lekker helder, de camera is ontzettend goed en op de actieknop word je langzaam maar zeker verliefd. En dan is er bij het Plus-model nog die extra grote batterij die heerlijk lang mee gaat.

De iPhone 16 dicht op vele manieren het gat dat tussen de normale en Pro-lijn zit. De kwaliteit van de camera is daar een goed voorbeeld van, net als hoe mooi het scherm oogt (al blijft het pijnlijk dat de normale lijn maximaal een 60Hz refresh rate heeft). En de nieuwe features, hoewel ze wat tegenvallen of nog ontbreken, komen gewoon naar alle vier de modellen.

iPhone 16 Review - Instappen, maar niet voor…

Het prijskaartje van 1119 euro voor de iPhone 16 Plus is niet mals, maar daarmee krijg je wel een prima telefoon op de mat. Het is bijzonder jammer dat het nog lang wachten is tot het grootste speerpunt van de iPhone 16 uitkomt in Nederland. Al helemaal doordat de andere nieuwe feature in de vorm van de cameraregelaar tegenvalt.

Apple iPhone 16 Plus - 128GB - Groen Image
Apple iPhone 16 Plus - 128GB - Groen
EUR1149
Op voorraad
Koop op bol.

Onderaan de streep is de iPhone 16 Plus toch een zeer goede premium smartphone met een mooi (en herkenbaar) ontwerp, heeft de telefoon USB-C en is de camera ontzettend goed. Als je naar een iPhone over wil stappen of je model wil inruilen voor een nieuwere is dat zeker geen slechte keuze. Tenminste, zolang je niet al op de iPhone 15 (Pro)-lijn zit.

8