Grand Theft Auto IV Review

  Eindelijk ligt hij in de winkels, na jaren lang wachten: Grand Theft Auto IV. Dé game die al tijden de gamesindustrie in haar greep houdt. Iedereen had dan ook grote verwachtingen van het spel, maar kan Rockstar deze wel waarmaken?

  Al na een paar minuten was het duidelijk: dit is de game waar iedereen op gehoopt heeft. Neem bijvoorbeeld de stad Liberty City, deze is gebaseerd op New York en de stad leeft gewoon. Denk dan niet aan auto´s die rustig hun rondje rijden, en mensen die wat rondlopen, nee alles in deze stad leeft echt. Sta voor de grap eens stil op een druk kruispunt en kijk een paar minuutjes om je heen. Dan zie je dat mensen tegen elkaar opbotsen, er ruzies ontstaan, auto´s elkaar aanrijden en de politie criminelen achtervolgt. Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurt.

  Liberty City is dan wel niet zo groot als San Andreas, maar in tegenstelling tot die game is wordt nu elke ruimte volledig benut met gebouwen, parkjes, tankstations enzovoort. Wat ook prettig is, is dat er bijna geen laadtijden in het spel zitten, je kunt zo in en uit gebouwen lopen zonder enige vorm van laden, wat een fantastische speelervaring geeft.

  Grand Theft Auto IV Screenshot 51570 Grand Theft Auto IV Screenshot 50050 Grand Theft Auto IV Screenshot 25117

  America's Next Top Whore
  Grand Theft Auto IV is altijd een game geweest vol humor, en GTA IV zit er ook weer bomvol mee. Natuurlijk heb je grappige conversaties tussen Niko en de andere personen in de verhaallijn, maar ook als je rondloopt en rondkijkt kun je je kapot lachen. We zullen niet alles vertellen, maar radiospots en advertenties voor "America's Next Whore", een parodie op America's Next Top Model zijn slechts een tipje van de sluier. En wat denk je van een reclame voor het kopen van kant en klare babies? Niet tevreden? Dump dan de baby bij de dichtstbijzijnde rivier!

  Een beter verhaal dan veel films
  De verhaallijn rond hoofdpersoon Niko Bellic is zo mogelijk nog meeslepender dan de grootte van Liberty City. Na vele emails van je neef Roman besluit je op de boot te stappen en naar Amerika te gaan waar je een nieuw leven op zal bouwen. Tenminste, zo denk je, want als je eenmaal in de stad aankomt blijkt dat Roman zijn leven een stuk rooskleuriger heeft beschreven dan het daadwerkelijk is. Geen "bitches with big titties" - behalve in de stripclub dan - geen geweldige sportwagen, maar alleen een oud vervallen flatappartementje en een of andere oude roestbak. Dat is dan ook waar jij begint, maar dat betekent natuurlijk niet dat je je hele leven als een armoedige schooier moet leven!

  Net zoals in de vorige versies van Grand Theft Auto zul je namelijk uiteindelijk toch die topcrimineel moeten worden waar de hele onderwereld naar opkijkt, en waar de politie hard naar op zoek is. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf, je zult er wat voor moeten doen. Elke topcrimineel begint van onderen, klusjes doen voor andere mensen, wat mensen omleggen, en langzamerhand klim je omhoog in de ladder van de criminaliteit. Zo ook in Grand Theft Auto IV: je moet eerst nog als hetero met een man op stap, maar later ben jij het die de lakens uitdeelt. De manier waarop dit verhaal uitgewerkt is in de verschillende missies, en de manier waarop alle personages zijn uitgewerkt is zeer indrukwekkend. Het voert niet te ver om te zeggen dat het verhaal en de personages uit Grand Theft Auto IV een stuk beter en dieper zijn dan dat van veel films.

  Grand Theft Auto IV Screenshot 50056 Grand Theft Auto IV Screenshot 50078 Grand Theft Auto IV Screenshot 50042

  "Gimme a call"

  Nieuw in GTA is je mobiele telefoon, misschien wel je belangrijkste voorwerp. Je krijgt telefoontjes en berichtjes van vrienden en “zakenpartners” maar kunt ze natuurlijk ook zelf een belletje geven. Heb je een leuke meid ontmoet waar je het nummer van hebt ontvangen? Bel haar op en vraag haar of ze zin heeft om op een date te gaan. Ook hierin zijn de mogelijkheden weer eindeloos; ga bowlen, eten, drinken, darten, poolen, naar de bar, cabaret, stripclub, voor ieder wat wils. En als je haar weer afzet bij je huis kun je natuurlijk je geluk proberen, als je begrijpt wat ik bedoel.

  Overigens kun je ook met andere mensen gaan socializen. Hier krijg je echter wel wat voor terug, als mensen je aardig vinden kun je namelijk gebruik maken van hun diensten. Zo kun je bij Roman gratis gebruik maken van zijn taxidienst en geeft Little Jacob je gratis wapens. Zoiets als bowlen is echter niet zo simpel als het bowlingcentrum binnenlopen, en zien hoe Niko bowlt, het zijn allemaal kleine spelletjes die je zelf doet, wat een leuke toevoeging is aan het gigantische spel. Het zijn dan ook dit soort details die dit spel zo goed maken als het is.

  In Grand Theft Auto IV zitten zo’n 90 verhaalmissies, denk hierbij aan het achtervolgen van een bende drugskoeriers op een motor, maar ook het toezicht houden op deals met een snipergeweer. Deze missies zijn heel divers, en vervelen dan ook absoluut niet snel, wat je met dit soort spellen wel zou verwachten. Elke missie is weer een stukje anders dan de andere missie, en hierdoor blijft het altijd leuk om het te ontdekken. Door de meeslepende verhaallijn zul je ook telkens weer een nieuwe missie willen doen, en zul je telkens weer nog ééntje willen doen, omdat je benieuwd bent hoe het verhaal verder gaat.

  Grand Theft Auto IV Screenshot 48162 Grand Theft Auto IV Screenshot 46799 Grand Theft Auto IV Screenshot 44410

  Duck and Cover
  De vorige delen van GTA waren net zo op actie gericht als dit deel, maar toch is het schieten van Grand Theft Auto altijd erg simpel geweest. Voor GTA IV zijn er twee nieuwe systemen ontwikkeld, die verrassend goed werken. Als eerst heb je het coversysteem: door op R1 te drukken gaat Niko tegen een muur in een hoek aanstaan, en jij kunt alvast richten op je vijanden. Druk op de schietknop en Niko zal zich snel om het hoekje begeven, om ze neer te schieten. Het tweede nieuwe element is het schietsysteem. Je kunt door de richtknop volledig in te drukken je vizier automatisch afstellen op een vijand, en zien hoeveel gezondheid hij nog over heeft. Houd je de knop echter maar half in, dan kun je vrij richten, wat ook weer zijn voordelen heeft.

  De sprong naar de nieuwe generatie
  Het is goed te merken dat Grand Theft Auto IV de sprong naar de nieuwe generatie consoles heeft gemaakt. Had voorganger Grand Theft Auto: San Andreas nog veel last van stotterende beelden en fouten in de physics, in GTA IV is dit zo goed als verleden tijd. Opvallend, aangezien het er voor een game met zo'n grote omgeving érg goed uitziet.

  De physics zijn tevens van de bovenste plank, Niko beweegt, reageert en voelt als een echt persoon, net zoals de andere mensen. Alle bewegingen kloppen met de werkelijkheid, het is een genot om te kijken naar mensen die uit hun auto worden geslingerd, of Niko die te pletter stort van een groot gebouw; hoe cru dat ook mag klinken. Ook de manier waarop auto's reageren is op de schop genomen. Elke auto reageert op een andere manier op je rijkunsten, en het voelt allemaal een stuk realistischer aan dan voorheen. Het is weliswaar moeilijker om je auto onder controle te houden, het is wel een stuk uitdagender en daarom ook een stuk leuker.

  Bekijk de XGN Video Recensie van Grand Theft Auto IV
  {video:https://www.xgn.nl/xgnvideo/GTA4-recensie.flv}

  Eindelijk online!
  Eén van de meest welkome vernieuwingen is toch wel de online multiplayer, die werkelijk fantastisch is uitgewerkt. Natuurlijk zijn de simpele modi als Deathmatch en Team Deathmatch aanwezig, maar Rockstar heeft zich er niet zo makkelijk vanaf gemaakt. Er zijn namelijk maarliefst 16 modi beschikbaar, variërend van Cops 'n Crooks, waarbij twee teams worden gemaakt, en waarin de Crooks hun baas van de ene naar de andere plek moeten zien te brengen en de Cops moeten dit zien tegen te houden, tot een simpele race.

  Stuk voor stuk zijn deze modi zeer de moeite waard, en natuurlijk kunnen headsets worden gebruikt waardoor je goed kan samenwerken met je teamgenoten. Ook kun je in heel Liberty City spelen, dus niet alleen in een bepaald gedeelte van de stad. Qua gebieden hoef je je dus ook niet te vervelen. Het enige wat je wellicht nog nog kunnen wensen is een co-op verhaallijn, maar deze zit helaas niet in het spel verwerkt.

  Grand Theft Auto IV Screenshot 42293 Grand Theft Auto IV Screenshot 25114 Grand Theft Auto IV Screenshot 25110

  Conclusie
  Natuurlijk is Grand Theft Auto IV niet perfect, heel af en toe zakt de framerate wat in of verdwijnen de enkels van Niko in de grond. Ook hadden sommige zaken net eventjes wat beter uitgewerkt kunnen worden, maar als een game zó uitgebreid is, met zoveel oog voor detail, vergeet je dat graag. Grand Theft Auto IV is wat we ervan gehoopt hadden: een geweldige verhaallijn, uitdagende missies, een prachtige stad en een verslavende online multiplayer. Wat hadden we nog meer gewild? Het is één van de beste games op dit moment; één die nog lang gespeeld zal worden door mensen over de hele wereld. Heb je de game nog niet? Ga dan als de bliksem naar de winkel!

  9.6

  De plus- en minpunten

  Grand Theft Auto IV

  Verkijgbaar vanaf 29 april 2008

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.