FIFA 10 Review

  Het nieuwste deel uit de FIFA-franchise, FIFA 10, ligt aankomende week alweer in de schappen. EA belooft met FIFA 10 nog meer realisme, betere gameplay en meer modi dan het vorige deel. Maar weet FIFA 10 te scoren bij ons of wordt dit een seizoen op de reservebank?

  FIFA 09 was vorig jaar een ijzersterke game. Het aantal spelmodi was veel, online liep alles vlekkeloos en het rondspelen van de bal werkte heerlijk. Het is dan ook niet gek dat EA Sports er voor gekozen heeft om de basis van dit deel te gebruiken voor FIFA 10. Het komt er dus op neer dat FIFA 10 eigenlijk FIFA 09 is, maar dan stukken beter.

  Meer vrijheid
  Waarschijnlijk de grootste verandering is de toevoeging van de 360 graden-besturing. Dit systeem zorgt ervoor dat je je niet in maar acht verschillende richtingen kunt bewegen, maar dat je dus in 360 richtingen kunt lopen. Het is niet alleen het dribbelen waarover je hierdoor een stuk een stuk meer controle hebt. Ook het geven van passes en het aannemen van de bal is door dit systeem een stuk dynamischer en vloeiender.

  In het begin zul je niet veel van dit systeem merken. Maar als je recent een voetbalgame game gespeeld hebt waar het niet in voorkomt, zul je zeker merken dat het een enorm verschil is. Het geeft je namelijk een vrijer gevoel. De 360 graden-besturing is dus een enorme verbetering en dit zou dan ook een standaard moeten worden voor elke voetbalgame.

  FIFA 10 Screenshot 128191 FIFA 10 Screenshot 128189 FIFA 10 Screenshot 128187

  Fysiek te werk gaan
  Naast deze enorme verbetering van 360 graden-besturing, is de gameplay van het fysieke spel in FIFA 10 ook flink verbeterd. Dit is vooral te merken tijdens duels tussen twee spelers. Je zult nu merken dat een wel geplaatste tackle niet de enige snelle manier is om de bal af te pakken. Door schouderduwtjes heb je namelijk meer kans dat je de bal van de tegenstander inpikt. Wie de bal in zo’n duel wint, komt niet alleen door de vaardigheden van de spelers. Ook de positie en de manier waarop ze het duel ingaan zijn van belang.

  Helaas weet de scheidsrechter soms niet goed hoe hij met deze fysieke duel om moet gaan. Met een beetje pech fluit de arbiter om de twee tellen voor een overtreding en hierdoor verdwijnt al snel de vaart uit de wedstrijd. Zelfs bij een schijnbaar onschuldig duel, kun je regelmatig een vrije trap tegen of mee krijgen. En ondanks dat je een vrije trap nu snel kunt nemen om de vaart er in te houden, had de balans toch wat beter gekund.

  FIFA 10 Screenshot 115281 FIFA 10 Screenshot 115279 FIFA 10 Screenshot 115277

  Achterhoede
  Ook de AI is qua verdediging in het algemeen slimmer en sterker geworden. Hierdoor kun je bepaalde aanvallen, die in FIFA 09 nog makkelijk gingen, moeilijker of soms helemaal niet meer uitvoeren. Dit maakt het misschien iets moeilijker om te winnen, maar ook zeker een stuk realistischer.

  Daarnaast is niet alleen de verdediging in het veld verbeterd, de goalkeeper heeft namelijk ook een verbetering ondergaan. Deze zal nu sneller reageren, slimmer nadenken en zal bepaalde acties uitvoeren die je nog nooit in het vorige deel gezien hebt. Maar soms kan de keeper ook nog rare acties uithalen, zoals op ongewenste momenten te ver uit z’n doel komen of ballen recht in de voeten van de tegenstander knallen. Ondanks deze kleine minpuntjes heeft EA goed gekeken naar de echte wedstrijden en dat zorgt ervoor dat de gameplay van FIFA 10 erg goed is en lekker wekt.

  FIFA 10 Screenshot 115269 FIFA 10 Screenshot 115267 FIFA 10 Screenshot 115265

  Nieuwe game, meer mogelijkheden
  Naast de sterk verbeterde gameplay, kent FIFA 10 ook meer nieuwe en verbeterde modi. De vetste is waarschijnlijk wel de ‘Virtual Pro’ modus. De bedoeling hiervan is dat je met een eigen gecreëerde speler uitgroeit tot wereldprof. Je kunt het vergelijken met ‘Be a Pro’, waarin je begint met een middelmatige voetballer op een vaste positie en vaardigheden ontwikkelt door wedstrijden te spelen. Wat ook een leuke toevoeging is, is de mogelijkheid om je eigen gezicht op jouw virtuele pro te plakken door middel van de optie 'Game Face'. Je upload dan foto’s naar de FIFA 10 site en vervolgens kun je deze in het spel dus op jouw eigen pro plakken.

  In tegenstelling tot de modus ‘Be a Pro’, kun je nu jouw virtuele prof in het hele spel gebruiken. Dus in de manager modus, online, in competities en al de andere, vele spelmodi in FIFA 10. Het is dus geen apart gedeelte binnen de game, maar sluit naadloos aan bij de rest van het spel.

  Waarschijnlijk zul je, net als de meeste andere gamers, het overgrote deel van de tijd in FIFA 10 online doorbrengen. Hierin kun je nu kampioenschappen opzetten en bij losse wedstrijden kun je filteren op het aantal sterren van de tegenpartij. Op deze manier kom je niet elke pot tegenover Real Madrid, Barcelona en Manchester United te staan terwijl jij met een lager geklasseerd team speelt. En nu kun je natuurlijk ook de strijd aangaan met onze eigen sterspelers, zoals Van Persie, Robben, Huntelaar en meer. Dit jaar is het Nederlandse elftal namelijk teruggekeerd in de FIFA-game.

  FIFA 10 Screenshot 127598 FIFA 10 Screenshot 121877 FIFA 10 Screenshot 115253

  Onscherpe spelers, maar overweldigend applaus
  Op grafisch gebied is FIFA 10 jammer genoeg niet erg veel verbeterd. Hoewel de animaties in de game er gelikt en realistisch uitzien, valt de rest toch wel tegen. Zo konden de spelers nog wel wat scherper, het publiek is nog steeds vrij lelijk en de stadions zien er ook niet geweldig uit. Bovendien krijg je bij een wissel weer het irritante stadionshot uit FIFA 09 te zien. Hopelijk beseft EA dat zij op het goede spoor is qua gameplay, maar dat FIFA wel een keer in een nieuw jasje gestoken mag worden.

  Echter geldt dit niet voor de audio in de game. Deze is namelijk, zoals altijd, goed verzorgd. Het commentaar van de twee verschillende commentators is gewoon weer aanwezig. Evenals het juichende publiek, de diversiteit aan muziek, het applaus van de fans en de nodige sound effecten. Voor sommigen kan het Nederlandse commentaar weer stom gevonden worden. Maar gelukkig is er een handige optie in het begin van de game om de taal gewoon in Engels te veranderen.

  {mig:qT7crPSK75DV}

  Conclusie
  FIFA 10 is een hele goede voetbalgame en stukken beter dan zijn voorganger. De gameplay is sterk verbeterd in het spel. De 360 graden-besturing is een hele vooruitgang en zou een standaard moeten worden voor elke voetbalgame. De verschillende modi zijn dit jaar weer een stuk toegenomen en zorgen voor genoeg diversiteit en speeluurtjes. Grafisch is de game jammer genoeg amper verbeterd. Enkel de animaties zijn onder handen genomen en ogen nu een stuk realistischer. Al met al: FIFA 10 is een geweldige voetbalgame geworden. De game kent nog kleine foutjes, maar komt wel heel, heel erg in de buurt van perfectie.

  9

  De plus- en minpunten

  FIFA 10

  Verkijgbaar vanaf 1 october 2009

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2023 Alle rechten voorbehouden.