F1 2009 Review

  Na jaren is er eindelijk weer een Formule 1 game uitgekomen. Moet je gelijk in de Formule 1 wagen springen, of kun je beter met de auto van je oma rondjes tuffen?

  Eindelijk weer een Fomule 1 game
  Op de vorige consoles zijn er redelijk wat Formule 1 games verschenen maar op de huidige generatie verscheen er schaars wat. Op dit moment kunnen we echter aan de slag met het spel F1 2009. Het verhaal mag duidelijk zijn want het is een racespel en je vijanden vind je constant op het circuit. Een veel belangrijkere vraag is dan ook of het spel realistisch is.

  Om dit realisme te kunnen behalen is het om te beginnen handig als je alle licentierechten van de Formule 1 in het bezit hebt, wat in dit geval zeker zo is. Zo zullen alle 17 circuits van het afgelopen seizoen aanwezig zijn, en deze zijn allemaal stuk voor stuk voorzien van reclame zoals op de echte circuits.

  Een ander punt dat natuurlijk heel belangrijk is, zijn de teams en de coureurs. Zonder teams en coureurs heb je namelijk nog steeds geen Formule 1. Ook deze twee zijn in volle glorie aanwezig in F1 2009. Je kunt kiezen uit iedere rijder uit ieder team om zo altijd met je favoriet te kunnen racen.

  F1 2009 Screenshot 131034 F1 2009 Screenshot 131033 F1 2009 Screenshot 131032

  Single Race, Grand Prix weekend of kampioenschap
  Je hebt meerdere keuzes die je kunt maken aan het begin van het spel waaronder de modus die je wilt spelen. Je kunt namelijk een aantal races zo racen, maar je kunt er ook voor kiezen een Grand Prix weekend of een kampioenschap te gaan doen. De modus race laat je simpelweg proberen een record neer te zetten op een circuit terwijl je tegen anderen racet. Beide andere modi zijn een stuk uitgebreider.

  In de Single Race kun je ervoor kiezen om een race op een willekeurig Circuit te rijden. Ga je voor een Grand Prix weekend dan kun je niet alleen een willekeurige race rijden, maar ook de training en de kwalificatie behoren tot de opties. Als laatste heb je het kampioenschap waar je niet meer kunt kiezen, maar de races in de volgorde van dit jaar moet rijden.

  F1 2009 Screenshot 128478 F1 2009 Screenshot 128477 F1 2009 Screenshot 128475

  Vijftien mogelijkheden
  Omdat een racespel zoals F1 2009 nogal moeilijk kan zijn voor de beginners heeft Sumo Digital ervoor gekozen om maar liefst 15 mogelijkheden aan te bieden die aan te passen zijn waardoor het spel moeilijker of juist makkelijker wordt. Hierbij moet wel aangegeven worden dat deze mogelijkheden wel in verband hangen met het realisme want een race van drie ronden hebben we nog nooit gezien, en ook een onverwoestbare auto is natuurlijk niet echt.

  Voorbeelden van andere mogelijkheden die aanpasbaar zijn, zijn de pitstops, het krijgen van straffen en het weer. In iedere mogelijkheid heb je dan ook nog eens gradaties, zoals mooi weer of variabel. Ook als je een auto kiest kun je verschil merken, doordat een aantal auto's gebruik maken van KERS en de overigen niet. Deze technologie zal net als in de echte Formule 1 de ene keer een voordeel zijn en de andere keer juist niet.

  F1 2009 Screenshot 119747 F1 2009 Screenshot 119749 F1 2009 Screenshot 125130

  Grafisch zeker niet slecht
  Het feit dat F1 2009 dit jaar alleen maar op de Wii en de PSP uitkomt zorgde voor een hoop speculatie over de kwaliteit van de graphics. De Wii staat namelijk niet bekend als een console waarop grafisch sterke spellen uitkomen, ondanks dat er af en toe toch een spel uitspringt.
  F1 2009 is ook zo'n spel dat het ondanks de mindere kwaliteit van de Wii, voor elkaar weet te krijgen om goede graphics te toveren. De graphics kunnen weliswaar niet op tegen die van een Xbox 360 of een PlayStation 3 game, maar in vergelijking met andere Wii spellen is de kwaliteit zeer goed.

  Dit merk je bijvoorbeeld aan de toch mooie circuits waar je overheen racet, die vol details zitten zoals de borden langs de kant, de bomen en de tribunes die levensecht na zijn gemaakt. Het enige wat er minder uitziet is het publiek. Dit is namelijk gewoon plat. Maar verder toch zeker grafisch goed.

  F1 2009 Screenshot 106812 F1 2009 Screenshot 106811 F1 2009 Screenshot 106810

  Live verslag en Boardradio
  Ook de audio in F1 2009 is zeker niet slecht te noemen. Zo zal iedere race beginnen met een kort verslag van het circuit zoals we dat gewend zijn bij de echte races. Hierdoor heb je tevens een beetje achtergrond informatie tijdens het rijden. Ook is het spel voorzien van een Boardradio waarover de laatste informatie naar je toe wordt gespeeld zoals de standen en de straffen.

  De geluiden van de auto's zelf lijken direct uit de race van TV te komen want deze zijn zeer precies en verschillen zelfs deels per auto. Verder klinken ook het schakelen, het remmen en de geluiden van andere auto's om je heen alsof je zelf een wedstrijd zit te kijken.

  F1 2009 Screenshot 124906 F1 2009 Screenshot 124908 F1 2009 Screenshot 124903

  Negatieve punten?
  Toch kent dit spel ook een aantal negatieve punten. Zo is het niet mogelijk om online te racen tegen al je vrienden, terwijl dit toch vaak het leukste is. Doordat het spel zeer realistisch is, ontbreken er ook een hoop andere zaken en is er geen variatie te vinden zoals bijvoorbeeld het kunnen spelen van een pitmonteur.

  Verder ziet de pitlane er tijdens een race wel heel erg leeg uit. Op het moment dat je bijvoorbeeld een stop & go penalty krijgt zal normaal gesproken in het echt de pitstraat volstaan, maar in dit spel is er nog geen logo te bekennen. Daarnaast mag je niet zelf in de pitstraat rijden, terwijl dit nou net leuk was geweest.

  Als laatste laat de besturing af en toe nog eens te wensen over. Het stuurtje is namelijk zeer gevoelig, en ondanks dat dit in de echte Formule 1 ook zo is, beland je hierdoor heel makkelijk in de grindbak. Verder is de besturing gelukkig wel goed uitgewerkt.

  {mig:ZATRZ8vYYet8}

  Realisme tot en met
  Door het realisme in het spel weet Sumo Digital een goed Formule 1 spel neer te zetten dat je zeker zal verblijden. Toch gaat het realisme soms iets te ver waardoor er andere mogelijkheden missen. Gelukkig is het spel wel mooi genoeg, klinken de geluiden echt en is de replaywaarde goed. Dus, stap in deze Formule 1 wagen, en laat die oma lekker zelf langzaam rondjes rijden.

  7

  De plus- en minpunten

  F1 2009

  Verkijgbaar vanaf 19 november 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.