Earthworm Jim HD Review

  Superhelden heb je in alle soorten en maten. De gespierde man is waarschijnlijk een van de meest gebruikte vormen. Een regenworm die de wereld redt, zie je echter een stuk minder vaak. Toch is de worm Jim tot alles in staat dankzij zijn superpak. Redt Jim met deze remake zijn vroegere carrière of kan hij beter zijn superpak aan de wilgen hangen?

  De originele versie van Earthworm Jim verscheen al in 1994 op de SEGA Mega Drive. Sindsdien is deze game al meerdere malen opnieuw uitgebracht op de consoles die er toen waren. De game is recent ook uitgebracht als Xbox Live Arcade en PlayStation Network game. Earthworm Jim is dus echt een game die al tijden meegaat, maar weet het spel nog steeds te vermaken of is het zijn magie onderhand verloren?

  Nieuw en oud
  Earthworm Jim HD neemt je mee naar de originele game, het is immers een remake. Gelukkig blijft het daar niet bij en zitten er ook nog allemaal nieuwe dingen in. Zo zijn er enkele nieuwe levels, kun je samen spelen in de coöperatieve modus en, zoals de naam al weggeeft, kent de gme nu high-definition graphics.

  Naast deze nieuwe dingen is de gameplay wel gewoon als vanouds. Jim dartelt zelfs als een bejaarde regenworm nog vol passie door de levels heen. Het klimmen, klauteren en slingeren gaat nog even soepel als het 16 jaar geleden gebeurde. Net als de meeste games van uit die tijd is de gameplay wel uitdagend. Vooral op de hoogste moeilijkheidsgraad zul je het flink lastig krijgen.

  Earthworm Jim HD Screenshot 144592Earthworm Jim HD Screenshot 144604Earthworm Jim HD Screenshot 144600

  Samen spelen
  Met een game die al vele malen uitgebracht is, is het voor een ontwikkelaar altijd weer een uitdading alles een beetje fris te laten aanvoelen. Een van de meest opvallende verbeteringen is de toevoeging van een co-op modus. Met vier spelers kun je samen levels doorlopen en zal je ook voldoende samen moeten werken om het einde van een level te bereiken. Het probleem is soms wel dat je per se bij elkaar moet blijven. Als iemand achter blijft, verdwijnt hij al snel uit beeld en komt hij ook niet meer terug tot het volgende checkpoint.

  Checkpoints zijn er genoeg in de toch wel wat korte levels. Gelukkig zijn de levels er dan wel in groten getale. Speciaal voor de co-op modus zijn er al ongeveer twintig levels te vinden en in de singleplayer zijn dit er nog meer. Vooral de nieuwe levels die speciaal in deze remake zijn toegevoegd verlengen de speeltijd een heel stuk. Het is wel jammer dat je de game niet snel een tweede keer gaat uitspelen. Een keer is leuk, maar ook genoeg. Ook de co-op blijft niet lang genoeg leuk. Met een aantal vrienden is het zeker de moeite waard om te spelen, maar met zoveel andere goede co-op games zijn de mogelijkheden in deze downloadbare titel te beperkt om voor langere tijd te vermaken.

  Earthworm Jim HD Screenshot 144596Earthworm Jim HD Screenshot 144602Earthworm Jim HD Screenshot 144594

  Gewoontjes
  Om dan toch een beetje met de games van nu mee te gaan is de game omgezet in high-definition en dit is een goede keus geweest. Alles is weer lekker fris en helder. Het is een prettige wasbeurt die het uiterlijk van de game erg goed heeft gedaan. Natuurlijk moet je geen graphics gaan verwachten als in Uncharted 2 maar voor een downloadbare game ziet het zeker netjes uit.

  Het geluid is echter maar gewoontjes. Het klinkt allemaal wel goed, maar er is niets speciaals aan. De geluidseffecten zijn grotendeels nog dezelfde als in de originele game en daar was niets mis mee, maar echt geweldig was het nu ook weer niet. De uitspraken die Jim in zijn repertoire heeft, zijn echter wel erg goed. Hij heeft nog steeds dezelfde grappen als vroeger, maar de humor heeft het al die jaren overleefd en zal je nu ook nog aan het lachen maken.

  {mig:D7dSmhQRe3mA}

  Groovy
  Earthworm Jim is helaas niet meer wat hij ooit geweest is. De vroeger zo populaire game is er in die jaren wel op vooruit gegaan, maar komt nog net te kort om echt succesvol te zijn. De co-op is een erg leuke toevoeging waar je toch zeker wat tijd in kunt stoppen. Maar heb je de levels eenmaal gezien, dan heb je er ook wel genoeg van. Deze remake is vooral leuk voor de fans van vroeger, de jeugd van tegenwoordig zal Jim niet zo snel erkennen als een superheld.

  7

  De plus- en minpunten

  Earthworm Jim HD

  Verkijgbaar vanaf 6 june 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.