Dragon Blade Review (Blu-ray) - verbroedering van Chinezen en Romeinen

  Jackie Chan staat er bekend om dat hij kont kan schoppen. Maar in de film Dragon Blade wil hij juist liever niet vechten. Hij wil vrede tussen alle volkeren. Of dat hem lukt verklappen we niet, maar het zorgt voor een interessante film. Lees er alles over in deze Dragon Blade Review.

  2000 jaar geleden was China één grote chaos van verschillende volkeren. Al deze volkeren hadden een klein stukje van het land die met elkaar verbonden waren door de zijderoute. Deze handelsroute moet een veilige plek zijn en daarvoor zet de veiligheidseenheid zich in. Het team wil koste wat het kost geweld voorkomen, maar dat is niet altijd even makkelijk.

  Dragon Blade Review

  Loyaliteit en vriendschap staan centraal

  Commandant Huo An (Jackie Chan) leidt het team, maar wordt dan door een insider bedrogen en hierdoor wordt de complete veiligheidseenheid naar de Wilden Ganzen vesting. Deze vervallen stad fungeert als een soort werkkamp, waar de gevangenen alles opnieuw moeten opbouwen.

  De animo in het kamp is ver te zoeken. Iedere aanwezige Chinees loopt een beetje aan te klooien en de gevangenen van verschillende komaf vliegen elkaar steeds in de haren. Een hopeloze en bedroefde stemming is het gevolg. En de veiligheidseenheid is ook niet echt welkom.

  Maar al snel na de komst van de veiligheidseenheid doemt aan de horizon een Romeins legioen op. Ze zijn verdwaald en uitgedroogd en besluiten de vesting in te nemen. Maar door een aantal gebeurtenissen sluiten ze vriendschap met de gevangenen en helpen de stad opbouwen.

  Dragon Blade Review

  Niet alles even sterk neergezet

  De vriendschap tussen de Romeinen en de Chinezen wordt later in de film flink op de proef gesteld, alsook het geloof van de veiligheidseenheid in een vredige wereld. Dragon Blade is een verhaal over broederschap en loyaliteit, maar vooral om te doen waar je in gelooft. En het mooiste is, het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

  Regisseur Daniel Lee heeft zijn boodschap over loyaliteit en broederschap erg goed in beeld gebracht en dit siert de film enorm. Ook het enorme cultuurverschil tussen de Romeinen en de Chinezen komt erg goed tot zijn recht. Maar helaas is het niet allemaal even sterk neergezet.

  Het verhaal van Dragon Blade laat je een namelijk verscheurd China zien, maar dit is op een paar scenes na niet duidelijk. Er zijn wat gevechten en strubbelingen tussen de verschillende volkeren, maar dat is ook alles.

  Dragon Blade Review

  Wisselende kwaliteit qua acteerwerk en choreografie

  Dragon Blade heeft overduidelijke Jackie Chan invloeden. Denk aan de typische grappige momenten tijdens een gevecht, waar Jackie Chan echt een domme kop trekt zoals alleen hij dat kan. Chan is in deze film dan ook niet alleen een acteur, maar ook verantwoordelijk voor de choreografie.

  Het acteerwerk van Chan is gedurende de film prima, zoals we van hem gewend zijn. Alleen de andere twee grote namen in Dragon Blade John Cusack en Adrien Brody komen soms wat verveeld over. Op andere momenten spelen ze dan weer een goede rol, maar het blijft de hele film een beetje wisselvallig bij deze twee.

  Op het gebied van de choreografie laat Chan dan weer een paar steekjes vallen. Zo zijn de Romeinen niet zo strak in hun bewegingen als in de geschiedenisboeken staat geschreven. In films als The Last Legion of Centurion komt dit veel beter tot zijn recht. De Romeinen zijn in Dragon Blade gewoon niet wat ze horen te zijn.

  Dragon Blade Review

  Visueel dik in orde

  De Chinezen daarentegen wel, maar daarvan heeft Chan dan ook veel meer kaas gegeten. Toch is Dragon Blade een film die je de volledige twee uur blijft vermaken. Al is het maar voor de visuele pracht.

  Daar is namelijk kosten noch moeite voor gespaard. Met een budget van dik 65 miljoen dollar mag je dan ook wat verwachten. Nou, dat is er. Het enige minpunt wat je opmerkt is dat de rotsen die op een gegeven moment gegooid worden wel erg nep overkomen. Verder zijn de kostuums en de wapens met name prachtig uitgewerkt.

  Bovendien zijn deze veelal handgemaakt. Dit kun je bekijken in de extra Behind The Scenes op de Blu-ray. Ook de omgevingen zijn bijzonder goed in elkaar gezet, al zijn de sets vaak klein en de achtergronden ingekleurd met CGI. Dit laatste valt niet op, maar het komt mooi naar voren in de Making Of die ook op de disc staat.

  Dragon Blade Review

  Vermakelijk met een goede boodschap

  Dragon Blade is een big-budgetfilm die qua visuele pracht zeker de moeite waard is. Ondanks het wisselvallige acteerwerk en sommige onderdelen die niet sterk uitgewerkt zijn, weet de film je toch twee uur te vermaken.

  Ook krijg je een goed inzicht in de Chinese cultuur van toen, vermengd met een stukje Romeine cultuur. En dan zijn er natuurlijk toffe vechtscènes, maar die hebben de focus op de Chinese kant liggen waardoor de Romeinen wat rommelig overkomen. Dragon Blade is sinds 10 december te koop op Blu-ray en DVD te koop.

  7

  De plus- en minpunten

  • Visueel erg goed
  • Blijft vermakelijk
  • Brengt de boodschap erg goed over
  • Oude Chinese cultuur snuiven
  • Acteerwerk wisselvallig
  • Sommige elementen niet goed uitgewerkt in het verhaal
  • Romeinse choreografie is wat rommelig

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.