Donkey Kong Country Returns Review

  Na bijna 15 jaar ligt er eindelijk weer een Donkey Kong Country game in de winkels waarin de aap terugkeert naar zijn eigen eiland. Zal Donkey ons wederom weten te overtuigen zoals hij dit deed in 1994?

  In alle drie de avonturen op de Super Nintendo streden Donkey Kong en zijn familie tegen de kremlins die als aanvoerder K. Rool hadden. De grote krokodil/kremlin bleek meerdere ambities te hebben, maar zowel als koning, als piraat en als professor wist hij de bananen van Donkey Kong niet te behouden. Na bijna 15 jaar rust leek het erop dat Donkey Kong zich echt geen zorgen meer hoefde maken, maar ineens is de vijand dichterbij dan gedacht.

  Na een vulkaanuitbarsting op het eiland van de aap verschijnen er allerlei wezens die de dieren op het eiland van Donkey Kong hypnotiseren. Onder hypnose beginnen deze dieren Donkey's bananen te jatten, maar waarom weet niemand. Natuurlijk laat Donkey dit niet op zich zitten en strijdvaardig als hij is trekt hij erop uit om de bananen terug te halen.

  Natuurlijk verwacht je veel oude vertrouwde elementen uit eerdere delen te zien wanneer je een spel gaat spelen dat eindigt op 'Returns'. Dit is dan ook precies wat je krijgt. Het begint al met de gameplay in het spel. Het spel zal geheel in 2D gespeeld worden, net als vroeger. Er is echter wel diepte in het spel te vinden, want regelmatig komt er bijvoorbeeld iets in beeld vallen of zul je zelf naar de achtergrond geschoten worden.

  Donkey Kong Country Returns Screenshot 145650Donkey Kong Country Returns Screenshot 145653Donkey Kong Country Returns Screenshot 145652

  Heel veel nostalgie
  Daarnaast zul je ook in de bewegingen van de aap zien dat er goed gekeken is naar de vorige delen. Zo zul je weer moeten rollen en klimmen, maar ook op een geheel nieuwe manier op de grond moeten timmeren om vijanden te verslaan en extra's te vinden.

  De game combineert de bekende gameplay elementen van de eerdere delen namelijk prima met het gebruik van de Wiimote. Om te rollen en op de grond te timmeren moet je met de Wiimote schudden, maar verder speel je de game zoals de klassieke delen uit de franchise; met de Wiimote zijlings zodat deze lijkt op een klassieke controller. Deze combinatie van besturing is erg makkelijk, voelt nostalgisch aan, en biedt tevens een leuke nieuwe dimensie in de gameplay door het actief bewegen van de controller.

  Een ander zeer nostalgisch tintje wordt gegeven door de vrienden en familie van Donkey Kong. Het is namelijk weer mogelijk om rond te rijden op Rambi de neushoorn en in de werelden kun je terecht in opa Cranky’s winkel om bepaalde handige spullen te kopen. Hier komt ook gelijk een tegenvaller om de hoek, omdat we wel wat meer oude karakters wilden terugzien.

  Donkey Kong Country Returns Screenshot 159935Donkey Kong Country Returns Screenshot 159936Donkey Kong Country Returns Screenshot 159934

  Voor alle gamers
  Naast enkele aanpassingen in de besturing, is er nog meer nieuws terug te vinden. Zo zijn het deze keer dus niet de kremlins die je bananen stelen, waardoor er nieuwe vijanden langskomen. Sommige daarvan kun je niet zomaar verslaan, maar moet je een bepaalde timing voor hebben of een bepaalde actie uitvoeren. Dit zijn de wat lastigere vijanden, maar ook de eindbazen van bepaalde levels. Ook de levels zelf bieden af en toe een leuke uitdaging, waardoor je even goed op je tellen moet passen.

  Zoals je je misschien wel kunt voorstellen kan dit voor lastige moment zorgen waarop de casual gamers afhaken. Nintendo heeft hiervoor net als in eerdere spellen ook weer de super guide aangebracht. Wanneer je acht keer of vaker dood bent gegaan, kun je de computer tijdelijk het spel over laten nemen om te zien hoe het moet en om verder te komen. Hierdoor is het spel zowel voor de hardcore gamer, de Donkey Kong fan, en voor de casual gamer weggelegd.

  Een andere goed merkbare vernieuwing is de manier waarop Donkey en Diddy gebruikt worden. In de eerdere delen kon je met beide karakters spelen en wanneer de één dood ging, dan ging je met de ander verder. In de singleplayer modus zul je in deze game altijd met Donkey spelen. Wanneer je Diddy tegenkomt zal hij op je rug klimmen zodat je meer leven krijgt en verder kunt springen. Je kunt er natuurlijk ook weer voor kiezen om met twee spelers de aap uit te hangen in de co-op modus. De ene speler kruipt dan in de huid van Donkey, terwijl de andere Diddy zal besturen.

  Donkey Kong Country Returns Screenshot 159944Donkey Kong Country Returns Screenshot 159932Donkey Kong Country Returns Screenshot 159943

  Klassieke muziek
  De game zit dus vol klassieke elementen, maar dan net met een vleugje vernieuwing erover. Hetzelfde merk je bij de audio. De meeste nummers zijn afgeleid van de eerste Donkey Kong Country, maar hebben wel wat kleine aanpassingen waardoor het nieuwer lijkt. Hierdoor is de audio dus leuk voor de oudere spelers die de muziek nog kennen, maar ook voor de jongere spelers doordat de muziek nog steeds goed bijdraagt aan de omgevingen. Dat geldt overigens ook voor de geluidjes bij de voorwerpen.

  Zoals eerder aangehaald is het spel grafisch net als vroeger samengesteld. Je speelt de game als zijnde tweedimensionaal, maar alles zit in een driedimensionaal jasje. Dit keer is alles natuurlijk wel een stukje scherper vormgegeven en ziet alles er heel wat gelikter uit. Toch lijkt bijvoorbeeld Donkey nog precies op de aap als uit het eerste spel. De special effects in het spel zijn veel meer aanwezig dan in de eerdere delen waardoor het geheel er goed en spectaculair uitziet.

  De replaywaarde van het spel is dankzij de mogelijkheid om objecten te verzamelen weer hoog, zoals dit altijd al was. Cranky vertelt in het spel bijvoorbeeld dat er nog geheime dingen te ontdekken zijn door alle objecten te verzamelen. Naast het alleen of met zijn tweëen doorspelen van de levels kun je dus nog een aantal items verzamelen. Hieronder vallen de bekende letters K.O.N.G. die je moet verzamelen in ieder level, maar ook puzzelstukjes die je in de bonussen krijgt. Door al deze dingen te verzamelen kun je ook extra’s vrijspelen die je kunt bekijken in het menu.

  {mig:uUyRhkUzw7jt}

  Een waardige opvolger
  Donkey Kong heeft in zijn nieuwe avontuur weer hetzelfde probleem als altijd en dat is dat zijn bananen gejat worden. Zijn avontuur en daarmee zijn eiland ziet er dit keer alleen veel gelikter uit, maar bevat toch vele nostalgische tintjes. Het enige dat echt duidelijk tegenvalt is het ontbreken van veel bekende karakters. Toch weet Donkey Kong Country Returns ons te overtuigen van zijn individuele kracht en is dan ook voor zowel de hardcore als de casual gamer zeer geschikt. Daar komt bij dat het spel er goed uitziet, mooi klinkt en vooral niet té makkelijk is. Donkey Kong Country Returns is dan ook zeker een aanrader voor de feestdagen.

  9

  De plus- en minpunten

  Donkey Kong Country Returns

  Verkijgbaar vanaf 3 december 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.