Divinity II: The Dragon Knight Saga Review

  Vorig jaar werd Divinity II: Ego Draconis voor de Xbox 360 uitgebracht en dat werd door ons niet echt met gejuich ontvangen. Het spel kreeg namelijk een lage beoordeling vanwege de vele glitches en fouten. Ontwikkelaar Larian Studios beloofde echter beterschap en komt nu met Divinity II: The Dragon Knight Saga. Heeft de ontwikkelaar geleerd van zijn fouten?

  Divinity II: Ego Draconis was een PC-port en dat was duidelijk te merken. Het leek alsof het spel ongewijzigd naar de Xbox 360 was overgezet en zoiets gaat uiteraard niet zonder fouten. Het is te hopen dat Divinity II: The Dragon Knight Saga die fouten niet bevat. Pluspunt is in ieder geval dat The Dragon Knight Saga uit twee games bestaat, namelijk het oude Divinity II: Ego Draconis en het nieuwe Divinity II: Flames of Vengeance. Twee voor de prijs van één.

  Divinity II: The Dragon Knight Saga Screenshot 161889 Divinity II: The Dragon Knight Saga Screenshot 161890 Divinity II: The Dragon Knight Saga Screenshot 161891

  Drakenverhalen
  In Divinity II: Ego Draconis neem je de rol aan van een Dragon Slayer en krijg je de taak om in de wereld van Rivellon de draken en drakenrijders te verjagen. Alleen gebeurt er iets heel opmerkelijks; na een tijdje verander je namelijk zelf in een drakenrijder. Bij je zoveelste avontuur om een draak te vinden ontmoet je er één die jou ineens in een Dragon Knight laat veranderen. Juist op het moment dat bijna alle Dragon Knights zijn uitgeroeid, verander jij nota bene in een drakenrijder. Zo zijn de rollen ineens omgedraaid en dien je juist de dingen te doen waar je eerder zo tegen was. Denk aan het uitroeien van volkeren en dergelijke. Dit allemaal dankzij de machtige Damian, die de wereld wil veroveren. Helaas voor hem duurt zijn avontuurtje niet lang.

  In Flames of Vengeance besef je als Dragon Knight namelijk dat je behoorlijk wat dingen hebt misdaan. Gelukkig krijg je de kans om wraak te nemen op Damian. Het wordt verteld in vrij lineair, maar wel vermakelijk verhaal. Net als bij Ego Draconis is dat verhaal goed te volgen. Maar na het aanmaken van je personage is het helemaal niet duidelijk wat je daadwerkelijke taken zijn. Bij de eerste opdracht ben je namelijk al vijftien minuten bezig met het rondzoeken, iets wat erg frustrerend werkt.

  Divinity II: The Dragon Knight Saga Screenshot 161892 Divinity II: The Dragon Knight Saga Screenshot 161893 Divinity II: The Dragon Knight Saga Screenshot 161894

  Vernieuwde engine
  De meeste aandacht van deze game gaat niet naar het verhaal, maar naar de gameplay. De belangrijkste taak voor de Belgische ontwikkelaar Larian Studios was om de Xbox 360 versie wat beter te maken. Divinity II: Ego Draconis was op z’n zachtst gezegd niet echt lekker speelbaar, maar met de vernieuwde engine moet dat helemaal goed komen. Dat zie je ook in Divinity II: Flames of Vengeance wel terug, maar nog steeds voel je de onzekere gameplay in de 360-versie. Tevens draait het spel nog af en toe haperig - het vorige spel deed dat de hele tijd - maar dat is niet bijzonder ernstig.

  Wel ernstig is de gameplay die opnieuw niet weet te overtuigen. De besturing is nog steeds erg slecht en vooral in gevechten zul je dat erg vervelend vinden. Dat geldt ook voor het traditionele levelsysteem (je krijgt bij gevechten de zogenaamde experience points, die nodig zijn om een niveau hoger te komen). In games als deze is besturing één van de belangrijkste aspecten, aangezien je hier vaak in actie bent en vaak moet rondlopen. Als dat al niet goed werkt, dan is er toch iets heel erg mis met de game.

  Divinity II: The Dragon Knight Saga Screenshot 161899 Divinity II: The Dragon Knight Saga Screenshot 161898 Divinity II: The Dragon Knight Saga Screenshot 161897

  Toevoeging?
  Het feit dat Divinity II: The Dragon Knight geen compleet nieuw spel is, mag geen excuus zijn. Het simpel toevoegen van de uitbreiding Flames of Vengeance mag ook niet het enige zijn, aangezien er nog behoorlijk wat aanmerkingen waren over Ego Draconis. Dat is erg jammer, temeer omdat het concept en verhaal van Flames of Vengeance (en ook die van Ego Draconis) gewoon erg degelijk zijn. Het spel had de mogelijkheid je te kunnen vasthouden tot je erbij neervalt, maar door de gebrekkige gameplay ben je het na een half uur spelen wel weer even zat. Dat is jammer, want twintig uur extra gameplay in Flames of Vengeance klinkt voor role-playing game fans heel erg aantrekkelijk.

  Grafisch in orde
  Daarbij komt ook nog dat Divinity II: The Dragon Knight Saga er heel erg mooi uitziet. De vijanden, personages, gebouwen en omgevingen zijn in een heel mooi sfeertje weergegeven en laat je echt denken dat je een mysterieus avontuur aan het beleven bent. In Ego Draconis zaten er nog wat framedrops en dergelijke in, maar dat is in deze vernieuwde versie gelukkig een stuk verbeterd. Zoals eerder gezegd in deze recensie zijn er af en toe wat haperingen, maar dat neem je dan maar voor lief.

  Qua geluid is het spel ook in orde. De voice-overs zijn goed gedaan en de sfeer wordt prima neergezet door spannende geluiden en typische strijdkreten van jouw personage. Het leukste is misschien toch wel dat je bij het aanmaken van je personage zelf je strijdkreet kunt uitkiezen en je daarbij kunt kiezen uit een overdreven of juist voorzichtige strijdkreet.

  {mig:rXqGTAuLk9mH}

  Prima, maar ook weer niet prima
  Divinity II: The Dragon Knight Saga is een game die op papier erg goed in elkaar zit, maar steeds teleurstellender wordt naarmate je het spel langer speelt. Dat is erg jammer, want de game heeft best veel potentie. Helaas is de gameplay simpelweg niet in orde, ondanks dat Flames of Vengeance een prima toevoeging is. Maar qua volledige game is Divinity II: The Dragon Knight Saga niet goed genoeg, ondanks dat je twee games voor de prijs van één krijgt.

  5.0

  De plus- en minpunten

  Divinity II: The Dragon Knight Saga

  Verkijgbaar vanaf 20 november 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.