Dark Sector Review

  Tussen alle grote toppers raakt Dark Sector een beetje ondergesneeuwd wat enigszins jammer is gezien deze actie game je adrenaline laat aanmaken. Wat dacht je van de combinatie van een gun en een werpwapen?

  Dark Sector combineert meer dan dat. Als je Gears of War hebt gespeeld en bekend bent met Resident Evil 4, heb je het idee dat je met Dark Sector ergens tussenin belandt. Maar betekent dit automatisch dat als je twee succescollege games combineert, je een gouden mixje in je console stopt? Helaas gaat dit niet geheel op, maar een mixje om te proeven is wel tot stand gekomen.

  Dark Sector Screenshot 50713 Dark Sector Screenshot 50711 Dark Sector Screenshot 50709


  Gevaarlijk virus
  Dark Sector voert je in eerste instantie terug naar 1987, in dit tijdperk spelen we het spel nog even in zwart-wit. Je kruipt in de schoenen van actieheld Hayden Tenno die op missie wordt gestuurd naar het Russische Lasira. Deze Oost-Europese stad bevindt zich aan de rand van de afgrond. Een strikt geheim uit de Koude Oorlog bedreigt de bewoners met de dood. Ene figuur Mezner wil namelijk dat iedereen besmet wordt met een bepaald virus zodat deze groep zal muteren in afgrijselijke moordmachines. We gaan 20 jaar verder in de tijd en deze technocyte virus moet gestopt worden door CIA-man Tenno, die uitermate geschikt lijkt te zijn voor de job, gezien hij lijdt aan Congenitale Analgesie, waardoor hij amper pijn ervaart. Echter wordt Tenno al snel gevangen genomen en, hoe kan het ook anders, besmet met dit virus. Gelukkig heeft dit een iets anders effect op hem dan op de rest van de mensheid.

  Meer dan een fijn wapen
  Hoewel het verhaal niet heel boeiend is in de rest van de game (we spelen de game nu in kleur) beschikt Tenno over een aangenaam wapen: de glaive. Dit is een werpwapen waarop drie messen geplant zijn. Het is net zoiets als frisbeeën, alleen dan anders. Dit dodelijke wapen is de grootste kracht van Dark Sector en voert je mee in de actie. Het is een genot om met je glaive je tegenstanders om zeep te helpen, ondanks dat hun angstkreten iedere keer hetzelfde zullen klinken. Met behoorlijke precisie kun je mikken op je vijanden, waardoor je complete ledematen er kunt afhakken. Het fijne is dat je de glaive gedurende de game kunt upgraden waardoor je meer mogelijkheden krijgt, zoals het vergroten van je bereik. Tevens kun je het speeltje gooien door elektriciteit, zodat je je tegenstanders kunt elektrocuteren of wat dacht je van het bevriezen van je tegenstanders? Tevens zul je een aspect van Heavenly Sword terugzien, maar laten we vooral niet teveel verklappen.

  Dark Sector Screenshot 45679 Dark Sector Screenshot 45678 Dark Sector Screenshot 45677


  Het mag duidelijk zijn: dit speeltje maakt het spelen van Dark Sector waard! Je wordt meegevoerd in de actie wat ook komt door een goed camerastandpunt; net zoals in Resident Evil 4 hangt deze achter de schouder van de speler. Muterende wezens die je op je afkomen jagen je soms de stuipen op het lijf. Helaas laat de game wat vijanden betreft ook te wensen over. Je vijanden zijn echt ontzettend dom en lijken totaal niet te reageren op jouw handelingen, dat is erg jammer. Dark Sector steelt het element van Gears of War, namelijk het schuilen achter objecten, maar helaas is dat element in deze game niet sterk! Doordat je tegenstanders zo dom zijn, maakt het vaak niet uit of je wel of niet schuilt.

  {video:http://www.gametrailers.com/download/32071/t_darksector_enemy_jackal.flv}


  Daarbij kun je behoorlijk wat keren geraakt worden door kogels voordat je het loodje legt. De game is dan ook niet echt heel moeilijk. Maar de glaive maakt veel goed en de besturing speelt lekker. Naast je werpwapen draag je ook nog gewoon een gun die je tussentijds kunt upgraden. Ook de wapens van je vijanden kun je gebruiken, houd er alleen wel rekening mee dat deze zijn afgestemd op de eigenaar, waardoor jij ze maar heel even in de hand kunt houden, maar dat maakt het juist cool in dit tijdperk waarin we toch steeds meer realisme proberen te evenaren.

  Evolution Engine
  Ook daarom is er gebruik gemaakt vande Evolution Engine. Dit is terug te zien in de game: er is gebruik gemaakt van hoogwaardige texturen. De game doet zijn naam aan wat betreft het dark gedeelte; de levels zijn veelal grauw en donker, en komt daardoor grafisch toch niet helemaal goed uit de verf. Enerzijds zijn de texturen van hoogwaardig niveau, anderzijds zijn de omgevingen saai, oninteressant en nogal eens repetitief. Het hele middenstuk van de game breng je praktisch door onder de grond en de vraag is of dat duistere je aanspreekt. Niet alleen de omgevingen, ook de vijanden had wat afwisselender mogen zijn. Er zijn tussentijds een paar bazen, maar dit schiet nog iets te kort. Gelukkig ziet het met de soundtrack van de game wel goed en maakt dit de gevechten weer spannend. Maar de game blijft met name door de glaive overeind staan. De actie is hierdoor intens en er is sprake van een diepe filmische beleving door het ontbreken van informatie op het scherm.

  Dark Sector Screenshot 47249 Dark Sector Screenshot 47248 Dark Sector Screenshot 47247


  Speelmodi
  De singeplayer bevat tien hoofdstukken waaraan je zo’n tien uren zult besteden. Hoewel het allemaal hier om draait, is er de mogelijkheid om de game online te spelen. Er zijn twee modi. Bij de eerste kruipt één personage in de huid van Tenno en moet de rest hem proberen tegen te houden.. In de andere modus zijn er twee teams die ieder een persoon heeft met de glaive. Missie: als eerste die persoon afmaken met de glaive. Deze twee modi zijn aardig maar daar is ook alles mee gezegd. Een onbesproken pluspunt nog van Dark Sector is de gebruiksvriendelijkheid van het spel. Het spel laat zich makkelijk bedienen en door op SELECT te drukken kun je bepaalde tutorials nog even rustig nalezen, dat is erg prettig.

  Actiefans moeten dit snoepje proeven
  Dark Sector probeert een topgame te zijn maar dat lukt helaas niet doordat bepaalde punten niet goed zijn uitgewerkt. De AI van de tegenstanders is tergend slecht plus hetzelfde geluid dat daarbij tekens uitgeschreeuwd wordt. De levels zijn behoorlijk donker, wat de naam van de game eer aan doet, helaas ziet niet alles er grafisch even mooi en interessant uit en wordt de game als snel herhalend. Toch mag je als actieliefhebber deze game niet overslaan omdat je werpwapen,de glaive, veel goed maakt. Op een leuke manier kun je je vijanden om zeep brengen en door de upgrades en mogelijkheden gaat dit op de een of andere manier niet snel vervelen. Een gouden mix is niet tot stand gekomen door Gears of War en Residen Evil 4 te combineren, daarentegen is Dark Sector wel een leuk snoepje geworden. Het stilt de honger even.

  7.1

  De plus- en minpunten

  Dark Sector

  Verkijgbaar vanaf 4 april 2008

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.