Crackdown 3 Review - Slaat de plank helaas mis

Review
vrijdag, 01 maart 2019 om 9:43
xgn google image
Waar Sony de ene exclusieve game na de ander eruit knalt, is het bij Microsoft de afgelopen tijd een stuk stiller. Met de komst van Crackdown 3 moet daar na lange tijd een eind aan komen. Weet derde deel binnen de over-de-top actiefranchise te overtuigen? Lees alles over de avonturen van de Agency in de Crackdown 3 review.

Verken het mysterieuze New Providence

Je leest het goed, je mag weer als zogenoemde Agent op pad voor de befaamde Agency. Dit keer is Pacific City alleen niet de nieuwe bestemming. Nee, tien jaar na het vorige deel heeft de mensheid jouw hulp weer nodig en dat leidt je naar de stad New Providence die wordt gecontroleerd door de mysterieuze organisatie Terra Nova. Het is het begin van een sinister plot vol met verrassende wendingen en intriges.
Oké, dat is niet helemaal zo en je zou het verhaal van Crackdown 3 beter kunnen beschrijven als het tegenovergestelde van het bovenstaande. De game schotelt je een nieuwe bende met badguys voor die neergehaald moet worden en aan jou om er een arsenaal wapens bij te pakken en flink wat lood weg te knallen terwijl je de inwoners bevrijdt van de onderdrukking die Terra Nova heet.
Het is die over-de-top actie die de kern van de game vormt en het is verreweg het beste onderdeel van Crackdown 3. Raketwerpers, miniguns, shotguns, laser rifles, alles is beschikbaar. Wie bang is dat zijn of haar munitie snel opraakt, hoeft niet te vrezen. Zolang je genoeg vijanden een kopje kleiner maakt, worden je levensbalk en munitievoorraad netjes bijgevuld. De game wíl dus dat je op moordtocht gaat.
crackdown 3 review

Op zoek naar de gloeiende bollen

Daarbij kun je net als in vorige delen weer op pad om honderden orbs te verzamelen die jouw Agent sterker, sneller en explosiever maken. Elke actie die je doet, zorgt ervoor dat dat aspect van jouw karakter een boost krijgt, dus je weet wat je te doen staat. Meer explosies betekent grotere explosies in de toekomst en hoe meer vijanden je neer knalt, hoe sterker jouw schietijzers worden.
Het klinkt allemaal heel herkenbaar en dat klopt. Crackdown 3 voelt in zekere zin in een extended cut-editie van een van de vorige delen. De enige innovatie is de nieuwe spelwereld, maar verder biedt de game niets nieuws tegenover diens voorgangers. Daarbij is die nieuwe locatie, New Providence, wel volgestopt met activiteiten om te ondernemen, maar die missies slagen er ook niet in om je als speler lang te boeien. Dat komt voornamelijk doordat vrijwel alle activiteiten die je onderneemt, aanvoelen als zijmissies die je eerder in andere games hebt gespeeld.
Schiet hier tien tonnen kapot, knal daar een bendeleider af, bevrijd hier wat gevangenen, het is allemaal weinig inspirerend. Het zijn enkel de (eind)bazen die je tegenkomt die ervoor zorgen dat je nog wat inspirerende missies voorgeschoteld krijgt, al hoef je hier ook niet veel innovatie te verwachten. De opzet van Crackdown 3 voelt hierdoor simpel. Iets té simpel eigenlijk.
crackdown 3 review

Herhaling slaat al snel toe

De game voelt nu als een titel die in een paar maanden in elkaar geknutseld, met een open wereld die leeg aanvoelt door weinig interactie met je omgeving, herhalende missies en een campagne die je in nog geen zes uur kunt doorlopen in je eentje. Het is in ieder geval niet terug te zien dat de game al sinds 2014 in ontwikkeling is geweest en dat is zonde.
Want die korte momenten waarop de actie echt weet te boeien worden snel ingeruild voor de harde werkelijkheid, waarin je voor de twaalfde keer voor je gevoel dezelfde missies op een andere locatie aan het voltooien bent. Wil je toch door New Providence heen springen, dan kun je dat het beste doen met een andere speler in de co-op.
Op die manier kun je het flinterdunne plot lekker met z’n tweeën invullen en op die manier is er zeker wat lol te maken. Ondanks de kritiekpunten blijft de singleplayer van Crackdown 3 verreweg het beste onderdeel van de game, want de bijgevoegde multiplayer is de grootste domper binnen het totaalpakket.
crackdown 3 review

Graatmagere multiplayer

Beide onderdelen zijn apart ontwikkeld en het is in deze multiplayer-modus, genaamd Wrecking Zone, waarin de beruchte cloud-techniek uit de originele aankondiging is verwerkt. Die techniek zorgt ervoor dat de gehele kaarten binnen de multiplayer helemaal kapotgemaakt kunnen worden. Op papier klinkt dat natuurlijk enorm vet, maar in de praktijk valt dat helaas tegen.
Levels ogen namelijk erg simplistisch, met grote blokken en weinig details. Het zorgt ervoor dat de multiplayer van Crackdown 3 oogt als een game uit 2011, waardoor de game al snel gedateerd aanvoelt. Daarbij schotelt de multiplayer je enkel twee gamemodi voor die je kunt uitproberen, namelijk Agent Hunt en Territories. Agent Hunt is feitelijk Team Deathmatch waar je in twee teams van vijf elkaar om probeert te leggen. Een kill wordt wel pas meegeteld als je de dogtag oppakt die een verslagen vijand op de map dropt.
Daarnaast heb je Territories, waar je twee verschillende punten op de map moet over zien te nemen om punten te scoren. Erg origineel is het niet en de gameplay van Crackdown sluit er bovendien niet lekker op aan. De game wil dat je veel rondspringt en kogels ontwijkt, maar vervolgens moet je stilstaan op een vaste locatie om te kunnen winnen. Het is niet logisch en al het bovenstaande zorgt ervoor dat je alles na twee of drie potjes wel hebt gezien.
crackdown 3 review

Crackdown 3 Review - Stelt helaas teleur

Het is jammer, maar het moge duidelijk zijn dat Crackdown 3 niet de klapper is die Microsoft misschien wel een beetje nodig heeft. De singleplayer is erg eentonig met repetitieve missies, veelal dezelfde vijanden en ook de gameplay varieert weinig. In co-op met een vriend het tuig van New Providence neerhalen is de beste manier om de campaign te tackelen, dus zorg er zeker voor dat er nog een Agent klaarstaat om je te assisteren. Het levert een middagje samen hersenloos knallen op en dat kan nog best gezellig zijn.
De multiplayer daarentegen kun je het best helemaal onaangeraakt laten. Met weinig indrukwekkende levels en maar twee modi is hier weinig spektakel te vinden. Het prijskaartje van 60 euro verdient Crackdown 3 met dit alles dan ook zeker niet. Wil je de game toch uitproberen, dan biedt Xbox Game Pass een uitkomst. Daarmee kun je Crackdown 3 als tussendoortje meepakken, want meer dan dat is deze shooter helaas niet.
Cijfer: 5

Populair Nieuws