Chantelise: A Tale of Two Sisters Review

Review
maandag, 08 augustus 2011 om 14:00
xgn google image
Japanse role-playing games onderscheiden zich telkens weer van onze westerse rollenspellen en Chantelise: A Tale of Two Sisters is echt wel op en top Japans. Kan de game zich redden tussen een zee van andere Japanse rollenspellen die steeds vaker hun weg naar het westen vinden?
Chantelise: A Tale of Two Sisters is eigenlijk helemaal geen nieuwe game. Het spel verscheen in 2006 al op de Japanse markt en heeft nu pas de weg gevonden naar Europa en Amerika. Ontwikkelaar EasyGameStation kende eerder al succes met het rollenspel Recettear en ook Chantelise kende heel wat succes in Japan. Maar vier jaar is een lange tijd in de game-industrie en dus is de vraag of Chantelise ook nu nog onze aandacht kan vasthouden.
Een elfje als aas
Maak kennis met Chante en Elise, twee zusjes die tegen vele waarschuwingen in, gaan wandelen terwijl de maan bloedrood is gekleurd. Al snel raken ze verdwaald en verschijnt er een donkere schaduw over de maan. Voor de meisjes goed en wel doorhebben wat er gebeurt, verandert Chante in een elfje. Hierna ga je een stukje verder in de tijd en krijg je te zien hoe Chante haar magische krachten ontwikkelt en hoe Elise beter is geworden met het zwaard. De zusjes zijn iemand op het spoor die verantwoordelijk is voor Chante’s huidige staat. In dit avontuur zullen heel wat monsters centraal staan, maar ook humor tekent de game. Het verhaal zelf mag dan niet veel waard zijn, de humoristische conversaties maken heel wat goed. Denk hierbij aan het gebruik van elfje Chante als aas tijdens het vissen. Tijdens je avonturen kom je namelijk rivieren tegen maar dat is zeker niet alles.
Vechten in realtime
De wereld van Chantelise bestaat uit een opeenhoping van kerkers waarin je van de ene met vijanden gevulde kamer, naar de andere loopt. Aan het einde volgt steeds een hoofdbaas. Dit klinkt saai, maar de gameplay werkt eigenlijk erg soepel. De gevechten vinden plaats in real-time, wat dus betekent dat zowel jij als je tegenstanders vrij kunnen rondlopen. Door enkele simpele knoppen in te duwen kun je met je zwaard slaan of toverspreuken gebruiken. In het begin moet je wel opletten dat je niet sterft. Wie doodgaat, komt weer tot leven in een naburig dorpje, wat betekent dat je vaak nog erg lang onderweg bent om die ene hoofdbaas nog eens uit te dagen. Checkpoints of een andere manier van opslaan zou handig geweest zijn.
Geforceerde platformpjes
Waar EasyGameStation wel aan gedacht heeft, is een springknop en dat is vrij zeldzaam in een Japanse RPG. Andere spellen als Blue Dragon of de vroegere Final Fantasy games hadden deze optie niet. Je hebt de mogelijkheid om te springen en dus dacht EasyGameStation dat het leuk zou zijn om platform-elementen te introduceren. Soms zul je dus kleine puzzeltjes moeten oplossen om naar het volgende deel van een kerker te gaan. Helaas werkt het springen niet zo goed waardoor je gefrustreerd wordt door de schade die je telkens oploopt door naast een platformpje te springen. De camera is enkel op deze momenten je tegenstander en weigert betere posities in te nemen om een duidelijker beeld van de platformen te tonen. Het hele platform gebeuren voelt geforceerd en overbodig aan.
Centjes sparen
Hoe veel je ook in het rond springt of met monsters vecht, je personage zal nooit een hoger level bereiken bij welke eigenschap dan ook. Net als in Monster Hunter Tri op de Wii zul je dus sterker moeten worden door allerlei spullen te kopen met het geld dat je krijgt na het verslaan van eindbazen en andere wezens. Geld is echter schaars en je zult heel wat beesten in de pan moeten hakken als je een goede uitrusting wilt bemachtigen. Het is dus de bedoeling dat je steeds goed nadenkt over welke items je precies gaat kopen. Als achteraf blijkt dat je een eindbaas niet kunt verslaan omdat je een fout zwaard hebt gekozen, kan het erg lang duren voordat je genoeg geld hebt opgespaard om het met een sterkere bijl te proberen.
Zwakke animaties
Deze wapens zien er overig niet zo goed uit, want Chantelise is grafisch geen sterke game. Je personage is een 2D-figuurtje dat zich bevindt in een 3D-achtergrond. Het is een vreemde mix en niet iedereen zal deze kunnen waarderen. Daarnaast zijn de animaties zwak en ontbreken de achtergronden elke vorm van detail. De conversaties worden dan wel weer goed weergegeven met vrolijke afbeeldingen die zo uit een anime-reeks kunnen komen. De muziek is helemaal goed, het hele spel lang word je achtervolgd door vrolijke deuntjes en wapengekletter. Bijna elke aanval die je doet zorgt ervoor dat je personage een klein gilletje slaakt. Maar let op, want dit kan na verloop van tijd wel irritatie opwekken. Het is trouwens leuk om te horen dat alle stemmen nog steeds Japans zijn, wat perfect bij de sfeer hoort.
Een smakelijk tussendoortje
Het spel is beschikbaar op Steam voor slechts 7,99 euro en dus mogen we iets minder streng zijn op de minpunten. De graphics zijn niet goed en het duurt soms erg lang voordat je de nodige wapens en geldsommen hebt om een eindbaas te verslaan. Bovendien is het erg vervelend dat er geen checkpoints zijn in de kerkers. De minpunten vallen eigenlijk goed mee want de gameplay is best leuk en de conversaties zullen je meermaals aan het lachen brengen. Liefhebbers van Japanse rollenspellen zullen in hun nopjes zijn met de Japanse stemmen en de duidelijke anime stijl van de conversaties. Chantelise: A Tale of Two Sisters is zeker het proberen waard als je nog eens zin hebt in een meer dan degelijke role-playing game.
Cijfer: 6.5

Populair Nieuws

Laatste Reacties