Monopoly bestaat al meer dan 75 jaar, vorig jaar kwamen er daarom diverse edities uit van dit beroemde bordspel. Eerder testten wij voor jullie
Monopoly Revolution en
Monopoly U-Build. We ronden de serie vandaag af met Monopoly Gekke Geldautomaat, een editie die zich voornamelijk richt op kinderen.
Monopoly is een familiespel dat leuk is voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Veelal wordt het gespeeld met familie: dus volwassenen en kinderen door elkaar. Monopoly Revolution is een spel met een pinautomaat als grote vernieuwing en U-Build richt zich meer op het zelf bouwen van een spel. Ook Monopoly Gekke Geldautomaat is weer anders.
Type: bordspel
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Duur: 90 minuten
Uitgever: Hasbro
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: € 30,-
Geldautomaat
Monopoly Gekke Geldautomaat is qua idee hetzelfde als het traditionele Monopoly, toch is de uitwerking anders. Het grootste verschil is dat de regels aangepast en veelal versimpeld zijn, dit omdat de minimale leeftijd waarmee het spel gespeeld kan worden, vijf jaar is. En om die kleintjes veel plezier te bieden is er een geldautomaat aanwezig: één waar je een kleine pinpas instopt zodat er daarna automatisch allemaal geld uit de machine rolt.
Het idee van een pinpas in een automaat stoppen kwam ook aan bod in de Revolution-versie, maar daar rolde geen geld uit, want alles ging elektronisch. Kinderen vinden alleen maar cijfers horen 'bliepen' natuurlijk een stuk minder interessant dan dat ze geld rijkelijk zien vloeien, dus wat dat betreft is de geldautomaat in Monopoly Gekke Geldautomaat een goede keuze geweest. En stiekem, heel stiekem, vinden volwassenen het ook leuk om voortdurend geld te zien stromen uit de geldautomaat.
Versimpeld
De regels zijn dus versimpeld. Net als het klassieke Monopoly is er een speelbord en kun je met twee tot vier spelers meedoen. Maar niet langer zijn straatnamen gelijk aan de realiteit. Namen als Herestraat en de Kalverstraat hebben plaats moeten maken voor termen als Treurstraat, Lachstraat of Chocolade-pad. De namen zijn grappig en een glimlach valt dan ook niet te onderdrukken. Aan originaliteit is er in ieder geval geen gebrek.
Maar dan, hoe zijn de spelregels precies? Hoe win je? Winnen gaat nog steeds door de beste straten te bezitten, huizen en hotels te bouwen en zorgen dat de rest, vooral niet jij, failliet gaat. Dat is vrijwel hetzelfde als de traditionele Monopoly, toch zijn er een hoop verschillen. Niet langer wordt er gedobbeld met twee dobbelstenen maar met één. Verder zijn alle stations achterwege gelaten. Het speelbord bestaat nu met vakjes voor straatnamen, 'gebruik de geldautomaat', 'nog eens gooien', naar de gevangenis, slechts op bezoek/de gevangenis en start. Opties als een kans-kaart pakken behoort dus niet tot de mogelijkheden, althans niet als speelvak. Zodra je de geldautomaat mag gebruiken, rollen er automatisch vier briefjes uit. Dit is of geld en/of een of meerdere kans-kaarten. Dus ze zijn wel aanwezig, alleen op een andere manier.
Het grootste verschil is de opzet van straten kopen met de daarbij behorende straten en hotels. Iedere speler krijgt een bepaald budget aan het begin van het spel en moet elke keer als hij/zij op een straat komt deze kopen, mits er geld is uiteraard. De keuze om dus zelf te bepalen of je iets wel of niet kunt kopen is er niet. Logisch ook, want voor kleine kinderen wordt het te lastig om daar ook over na te denken, naast alle andere regels die ze al onder de knie moeten krijgen. Verder mag een speler meteen huizen en hotels bouwen, een stratenreeks (die altijd bestaat uit slechts twee straten!) hoeft niet compleet te zijn. Het voordeel is wel als je twee straten bezit je dubbele huur mag vragen, maar daar houdt het bij op.
Wil je een huisje bouwen, mag dat meteen, mits je een keer over het spelbord bent geweest en uiteraard geld hebt. Niet langer moet je meerdere huisjes bouwen om dan pas deze te vervangen voor een hotel. In deze Monopoly variant ga je meteen van een huisje naar een hotel. Het zijn dus veel snellere stappen die je maakt doordat allerlei regels achterwege worden gelaten. En dat is logisch, want het is al moeilijk genoeg voor de kleine kinderen. Nu is het leuk en duurt het niet langer dan 1,5 uur voordat er een winnaar uit de bus komt. Wel moet gezegd worden dat als er alleen volwassenen spelen, deze beter een andere Monopoly variant kunnen nemen, zoals Revolution, want Gekke Geldautomaat is dus heel eenvoudig qua opzet.

Nadelen
Hoewel er dus goed nagedacht is om het spel zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor kleine kinderen, kleven er ook wel wat nadelen aan het spel. Zo zijn de geldbriefjes veel, maar dan ook veel te klein en fragiel. Eén niesbui, vieze vette vinger en het materiaal valt al niet meer te gebruiken. En het is nu al bijna geen doen om die briefjes in de geldautomaat te krijgen. De briefjes moeten flink geschud worden anders wordt het spelen saai, maar de briefjes zijn zo klein en dun dat het al niet normaal geschud kan worden. Eenmaal die briefjes in de geldautomaat te hebben gestopt, werd helaas meteen al duidelijk dat de automaat niet altijd na behoren werkt. Zo spuugde deze vele malen er meer dan vier briefjes per keer uit, iets dat toch niet zou mogen. Hoe moet dat als alle briefjes gekreukeld en vies zijn? Want dát worden ze, zo slecht is het materiaal nu eenmaal.
Ook de pinpas die je in het apparaat moet steken is veel, maar ook veel te klein, zeker voor kinderen! Het gebeurde regelmatig dat en pinpas even op het spelbord lag en door alle felle kleuren niet eens in één oogopslag terug te vinden was, dit vanwege de uiterst kleine vorm. Tot slot is ook de doos niet goed, het is één die niet mooi een onderkant met deksel heeft, maar één die gevouwen moet worden waarmee duidelijk is dat er wel een wat groter budget gestopt had mogen worden in de uitvoering van dit spel.

Alleen leuk voor kinderen van vijf, zes of zeven jaar
Het het idee van het spel is leuk en de simpele regels zijn goed voor kleine kinderen. Ook zullen ze zich goed weten te vermaken met de geldautomaat. Toch is het zo dat het materiaal niet even goed uit de verf komt en de regels voor volwassen net even té simpel zijn. Voor de allerkleinsten is dit spel een aanrader, maar als ze al een paar jaar ouder zijn is het verstandiger om een andere Monopoly versie aan te schaffen, één die mooier uitgewerkt is en meer regels heeft.
Cijfer: 6