Cars 2: The Videogame Review

  Eerder al verscheen Cars 2: The Videogame op de consoles naar aanleiding van de gelijknamige film. Nu is het tijd om te racen met Pixar auto's in 3D op Nintendo's handheld. Als dat maar goed gaat.

  'Leuk!' denk je dan oprecht als Cars 2: The Videogame uitkomt. Pixar is geweldig. Bliksem McQueen is geweldig. Cars 2 in de bios was genieten. Dan moet zo'n game op de 3DS toch ook wel voor een glimlach zorgen? Shit, één ding vergeten: games naar aanleiding van films, daar is wat mee. Wat ook alweer?

  Een game naar aanleiding van een film
  Waarschijnlijk dat ze niet zo goed zijn! Te vaak proberen games mee te liften op 't succes van een film waardoor de game hoge verwachtingen schept en je meestal toch laat thuiskomen van een koude kermis. Cars 2: The Videogame is hier helaas zo'n voorbeeld van. Nergens weet het indruk te maken en dat is jammer.

  Het verhaal: racen en spioneren
  Allereerst heeft de game een verhaallijn die opgebouwd is uit twee elementen: races en spionage missies. In de races doe je mee met Bliksem McQueen en zijn WGP-rivalen om te bepalen wie de volgende World Grand Prix-kampioen wordt. Die races zelf zijn niet heel moeilijk, gewoon gassen en gaan met die banaan. Verder zijn er nog opties om een boost te geven, een trucje te doen, erg makkelijk allemaal. Het racen zelf is alles behalve realistisch. Zo word je snel eerste, maar kun je ook zomaar weer ingehaald worden.

  Dat het niet realistisch is, maakt niet zoveel uit, want met Cars denk je gewoon aan plezier. Helaas voelt het racen zelf niet altijd lekker aan. De auto's besturen niet soepel en de banen zelf zijn ook niet erg uitdagend. Op zich is het leuk, maar niet voor heel lang. Daarvoor treedt het al te snel in herhaling. Toch is het racen zelf wel het leukste element van de verhaallijn.

  Want wat absoluut niet leuk is, zijn de spionage missies. Kom op mensen, als je denkt aan Cars, denk je aan auto's en dan wil je met zo'n gelijknamige game toch lekker racen? Spionage missies halen het tempo dan ook geheel uit de game en zijn oersaai uitgewerkt. Leuk is dat ze het verhaallijn ondersteunen en iedereen die Cars 2 heeft gezien, herkent dan elementen. Maar daar is dan alles meegezegd. Wat je doet is eten en drinken verzamelen bijvoorbeeld en auto's ontwijken. Of van punt a naar B en auto's ontwijken of camera's. Maar die auto's die je moet ontwijken hebben het IQ van het achterwerk van een koe. Als je achter ze of naast ze rijdt, hebben ze je niet door, enkel als je midden voor hun koplampen opduikt. De spionage missies zijn dan ook totaal niet boeiend om te spelen en kun je doen met twee vingers in je neus. Geen aanrader dus.

  Vier andere opties in de C.H.R.O.M.E.-modus
  Mocht je nou toch een doorzetter zijn, dan is je troost dat het verhaal niet lang duurt. Wat wel weer leuk is, is de C.H.R.O.M.E.-modus. Een modus die bedoeld is om een geheim agent te trainen. Deze modus is onderverdeeld in aparte opties. Zo zijn er de veldmissies, circuitcup, racesimulator en multiplayer. De leukste optie is absoluut de circuitcup waaarin je met één van de vrijgespeelde racepersonages kunt racen in meerdere wedstrijden om de circuitcup te winnen. Dit is waarom je Cars 2 speelt, lekker racen. Wel is het net zoals met het verhaal zo dat de banen niet heel uitdagend zijn. Maar voor kinderen ,die toch minder kritisch zijn, is het waarschijnlijk hartstikke leuk.

  Ook niet onaardig is de racesimulator waarbij je direct kan racen met een van de personages uit de film. Wat ons verder absoluut tof leek, is de multiplayer. Hoe fijn zou dat zijn om lekker eens online langs iemand te scheuren in een Cars 2 auto? Helaas is dit niet gelukt, op meerdere momenten hebben we de game getest, maar niemand was online. Verwacht daar dus maar niet te veel van. Een gemiste kans!

  Overige aspecten
  Dan rest ons nog de vraag in te gaan op het 3D-effect. Hoe bijzonder is dit in Cars 2? Niet. Ja, het is aanwezig, maar heel veel stelt het allemaal niet voor. Sowieso stelt de game teleur op grafisch vlak. Valt er dan niets goeds over de game te vertellen? Jawel. Wat zeker tof is, is dat een aantal originele stemmen aanwezig is, en dat speelt fijn. Verder is het zo dat de game een eigen achievement-systeem heeft, niet onaardig, want uitdaging zorgt ervoor dat we altijd door willen spelen. Een slimme zet dus.

  Geen aanrader
  Ondanks dat Cars 2 wel een paar goede elementen bevat, is de game in z'n totaliteit toch wel een teleurstelling. Met Cars 2 wil je racen en vooral geen verhaal spelen met spionage missies die slecht zijn uitgewerkt. Het haalt het tempo en de zin helemaal uit de game. Wel aardig zijn de opties in de C.H.R.O.M.E.-modus waarbij je lekker kunt racen en toernooitjes kunt spelen. Al moet gezegd worden dat uitdaging soms ver is te zoeken. Meer iets voor de kleintjes onder ons dus. Zoek je echter een goede racer, ga dan voor Rigde Racer op de 3DS, die game komt een stuk beter uit de verf. Toch een kinderjasje nodig? Ga dan voor de console versie van Cars 2 of lekker de film zelf. Maar laat deze 3DS-titel vooral liggen.

  4

  De plus- en minpunten

  • Sommige originele stemmen aanwezig
  • Eigen achievement-systeem
  • Slechte spionage missies
  • Uitdaging ontbreekt
  • 3D-optie voegt niets toe
  • Het racen voelt niet echt lekker aan

  Cars 2: The Video Game

  Verkijgbaar vanaf 24 june 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.