Cars 2: The Video Game Review

Review
door Timo
zaterdag, 23 juli 2011 om 19:00
xgn google image
Met raceautootjes spelen die ook nog eens kunnen praten lijkt een prachtige formule voor een hele hoop lol. Nu de game Cars 2 in de winkel ligt samen met de gelijknamige film die in de bioscoop draait, dacht Disney vermoedelijk precies hetzelfde. Maar is dit een zoveelste filmgame die keihard crasht of weet dit spel wél de finish te halen?
Vorig jaar keken veel mensen uit naar de nieuwste Toy Story film, waaronder ook ik stiekem wel. Toen de film in de bioscopen te zien was, lag er ook een game van in de winkels. Ontwikkelaar van die game, Avalanche Studios, werkte nauw samen met Disney Pixar, wat er voor zorgde dat de game over het algemeen beter werd ontvangen dan verwacht van een filmgame. Met de game Cars 2 is precies dezelfde samenwerking aan de gang tussen beide bedrijven. De verwachtingen zijn daarom ook redelijk hoog en gelukkig weet de game deze voor het grootste gedeelte waar te maken.
In de film Cars 2 race je over de hele wereld omdat je deze moet redden. Terwijl Bliksem McQueen deelneemt aan de World Grand Prix heeft zijn vriend Takel een hele andere bezigheid. Hij is namelijk in zee gegaan met de Britse geheim agenten van het ‘Command Headquarters for Recon Operations & Motorized Espionage’, kortweg C.H.R.O.M.E genaamd. Professor Zündapp, eigenaar van de grootste oliereserves ter wereld, heeft namelijk kwade plannen om de maak van een nieuwe biobrandstof te saboteren. Hij moet dus gestopt worden. Het spel volgt niet exact dezelfde verhaallijn, maar bevat wel veel van dezelfde elementen uit de film. Het spel begint bijvoorbeeld in een simulatie van C.H.R.O.M.E., waarin je alle kneepjes leert van het racen met een auto.
Slome start en stotterende auto's
Echt handig is deze instructie les niet, het is meer overbodig en langdradig. De uitleg tijdens de simulatie is namelijk zo simpel dat je schoonmoeder van 93 het zelfs nog zou snappen. Na ongeïnteresseerd en hersenloos de uitleg gevolgd te hebben, kunnen we dan eindelijk gaan racen. Na ongeveer de vierde race wordt het opeens een stuk moeilijker en hebben we zelfs moeite om de eerste plaats te halen. De ene na de andere auto racet ons voorbij, terwijl wij toch echt één van de snelste auto's gekozen hebben.
Wat gaat hier fout? Voordat we daar antwoord op konden geven, waren we bezig met de volgende race, die zo makkelijk was dat we nu opeens weer makkelijk met een voorsprong van vijf tot tien seconden winnen. Het lijkt er op dat de game niet helemaal in balans is qua snelheden van de verschillende auto's en de moeilijkheidsgraad, maar dat betekent niet dat alle pret gelijk verdwenen is!
Knallen à la Mario Kart
Cars 2 leent veel van Mario Kart, en zoals jullie weten zorgt Mario Kart altijd wel voor een avondje plezier. Dit is bij Cars 2 ook zeker het geval. Maar in plaats van de schildpadschelpen en bananenschillen, gebruik je nu echte wapens, zoals machinegeweren en raketwerpers. Dankzij het feit dat er nu geheime agenten een rol spelen in Cars 2, konden deze wapens worden toegevoegd, wat zorgt voor een hoop lol.
Verschillende modi zorgen vervolgens voor de nodige afwisseling. Zo bent je het ene moment vijanden aan het afknallen in een grote arena en het andere moment aan het spelen in teams in een ‘capture the flag’-achtig speltype. Met eenvoudig drop-in en drop-out splitscreen multiplayer voor maximaal vier spelers moet Cars 2 het hebben van de plezier die je samen kunt beleven met het spel, net als bij Mario Kart dus het geval is.
Nu komt echter het feit om de hoek kijken dat er in je eentje dus niets aan is. Naast het racen zelf, gelukkig wel in verschillende modi, is er niet veel te doen. Bij een game als ModNation Racers zijn er nog heel veel mogelijkheden als je vrienden even niet langs kunnen komen, maar bij Cars 2 is dit niet het geval. Aan de andere kant is het dan wel weer handig dat elke modus die in de game beschikbaar is zowel in singleplayer als in splitscreen te spelen is, wat dus betekent dat je tijdens het spelen met vrienden ook gewoon alle auto’s en circuits kunt vrijspelen. En dat zijn er aardig wat.
Pixar-stijl, jeeeej!
De circuits en auto’s zijn dan ook de aspecten van het spel die goed uit de film zijn overgezet. Elk circuit bevat meerdere sluiproutes en geheime paden, maar sommige circuits steken qua ontwerp wel met kop en schouders boven de rest uit. Zo is het circuit van Monaco grappig om op te racen en is het onveilig maken van de straten in Londen ook leuk om te doen. De auto’s en circuits zien er ook nog eens leuk uit. De herkenbare stijl van de Pixar-films zien we haast perfect terug in de game. De manier hoe de autootjes door de bochten driften tot de tekenfilmachtige graphics, alles klopt.
Wel een minpunt is het ontbreken van online multiplayer. De game richt zich volledig op de splitscreen multiplayer. Dat is geen verrassing, want uiteraard is Cars 2 vooral bedoeld voor de jongere gamertjes en hun ouders om samen op de bank te spelen. Voor de oudere gamers had het echter leuk geweest om online de strijd aan te gaan, de game leent zich er namelijk wel goed voor.
Meer onder de motorkap
Al met al laat Cars 2 zien dat een filmgame niet altijd slecht hoeft te zijn. De game is met vrienden erg leuk om te spelen en biedt niet alleen plezier voor de jongere gamers onder ons. Voor de wat serieuzere gamers zijn er namelijk genoeg verschillende modi en genoeg circuits en auto’s om vrij te spelen. Jammer is wel dat er geen online multiplayer in zit. Het spel heeft door de slechte tutorial slechts een matige start, maar weet uiteindelijk wel de finish te behalen. Wees maar niet bang voor het schattige uiterlijk van het spel, er zit meer dan je verwacht onder de motorkap van Cars 2: The Video Game.
Cijfer: 7