Bordspel: Trival Pursuit Team Review

Review
zondag, 19 december 2010 om 13:37
xgn google image
Er zijn in de loop der jaren al heel wat Trival Pursuit spellen verschenen, maar in die spellen draaide het om het slimste individu. In Trivial Pursuit Team gaat het erom dat je niet alleen wint, maar dat juist in teamverband doet.
Met Trival Pursuit Team krijg je een speelbord geleverd, twee pionnen, een kaartenhouder met standaard, twaalf kaartsetten kaarten en 30 blanco kaarten. Maak teams en win. Hoe groot de teams zijn, maakt niet uit, zo lang je maar wint.
Trivial Pursuit Team
Type: bordspel
Aantal spelers: 2 teams
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Duur: ca. 90 min
Uitgever: Hasbro
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: €40,-
Doel van het spel
Beide teams plaatsen hun pion op het startveld en de bedoeling is zo ver mogelijk te komen langs het speelpad. Dit doe je door punten te verdienen en die krijg je door vragen goed te beantwoorden. Het mooie aan Trival Pursuit Team is dat het spel een kaartenhouder bevat waardoor je op een simpele manier kaarten uit de houder kunt halen. Tevens zijn alle kaarten van het hele spel al goed geselecteerd, dus je hoeft niets te schudden, je kunt zo beginnen.
De speelrondes
De opzet is heel anders dan je gewend bent van het gewone Trivial. Trival Pursuit Team wordt in vier rondes gespeeld, waarbij in elke ronde zes vragenkaarten langs het speelbord worden gelegd. Zo'n ronde ziet er als volgt uit:
  • Iemand pakt de eerste kaart uit de houder en leest deze hardop voor. Dit zijn de spelregels voor ronde één.
  • Iemand pakt de volgende zes kaarten en legt deze omgekeerd op tafel. Dit zijn de speelkaarten.
  • Het team dat begint moet een kaart aanwijzen op tafel en het andere team leest vervolgens de vraag voor (het goede antwoord staat ook op deze kaart).
  • Als een team met succes de vraag heeft beantwoord, moet de pion het verdiende aantal punten op het speelbord vooruit zetten.
  • Nu is het andere team aan de beurt.
De soorten vragen
Trival gaat om het testen van kennis en daarom worden er vragen gesteld die goed beantwoord moeten worden. De zes kaarten die elke ronde omgekeerd op tafel komen te liggen, zijn steeds onder te verdelen in zes categorieën: Aardrijkskunde, Amusement, Geschiedenis, Kunst & Literatuur, Wetenschap & Natuur en Sport & Ontspanning.
Iets wat deze kaarten nu hebben, wat het normale Trivial niet kent, zijn subcategorieën. Dus op elke kaart staat nog eens een subcategorie die gebaseerd is op het onderwerp van de vraag zelf. Bijvoorbeeld Kunst & Literatuur en dan is de subcategorie 'penseel en palet'. Die subcategorieën zijn erg handig om te bepalen of iets wel of niet in het straatje past van jouw team.
Verder zijn er verschillende soorten vragen en ook hier onderscheidt het spel zich van het gewone Trival. Niet langer draait het enkel om één vraag en één antwoord. Nee, er zijn nu meerdere mogelijkheden. Net zoals er zes soorten kaarten zijn, zijn er ook zes soorten vragen:
  • Multiple Choice. Hier moet het juiste antwoord uit de vier opties gegeven worden waarbij met een goed antwoord in één keer zes punten zijn te verdienen, bij een tweede poging drie punten en bij een derde poging één punt. Die punten heb je nodig om aan het einde van een vraag te lopen op het speelbord.
  • Ben jij de expert? Bij deze vraag kun je ervoor kiezen de vraag te laten beantwoorden door één speler van een team of het gehele team. Een solo-antwoord levert zes punten op en een team-antwoord zorgt voor drie punten.
  • Wat is het verband? Bij deze vraag moeten drie vragen beantwoord worden die een zeker verband met elkaar hebben.
  • Noem er 6. Hier moeten zes dingen uit de categorie genoemd worden. Een team krijgt geen aftrek voor foute antwoorden, maar krijgt wel slechts zes pogingen.
  • Meer of minder. Als een team kiest voor een moeilijke vraag en deze goed beantwoord levert het zes punten op, en bij een makkelijke vraag drie.
  • Alles of niets. Bij deze vraag moet er geluisterd worden naar vijf beweringen en er moet gezegd worden of die beweringen waar of onwaar zijn. Bij een correct antwoord, mag je kiezen of te stoppen en de punten te houden of door te gaan. Maar bij een fout antwoord zijn alle punten verloren.
Paar punten van kritiek
Deze diverse soorten vragen zijn een leuke toevoeging aan Trival Pursuit Team. Maar hoewel het spel absoluut leuk is om eens met vrienden te spelen, kent het spel ook nadelen. Allereerst leveren de spelregels niet overal uitsluitsel. Bijvoorbeeld bij de 'Ben jij de expert?' vragen wijs je een expert al aan voordat de vraag opgelezen is of mag een team eerst de vraag horen en dan beslissen hoe deze te beantwoorden? Het ligt voor de hand om te denken dat het op voorhand al besloten moeten worden, maar in de spelregels staat niets vermeld.
Ten tweede is er totaal geen balans in de moeilijkheidsgraad. Dit is niet aanwezig bij de soorten vragen, want bij een multiple choice vraag kun je al snel punten winnen. Immers bij een derde poging win je ook nog wel één punt. Een multiple choise vraag is daarmee al een stuk makkelijker dan de 'Ben jij de expert?' variant.
Behalve dit is de balans qua moeilijkeidsgraad ook ver te zoeken in de vragen zelf. Zes landen opnoemen die tot en met 2008 meer dan één keer het songfestival wonnen is een stuk makkelijker om te verzinnen dan deze vraag te beantwoorden: 'Een bummer voor de Belgen. Welke gloednieuwe attractie werd in 2008 in Walibi gestolen?' Antwoord: 'De Vertigo'. Je denkt al gauw dat je in teamverband meer weet, toch zul je helaas bij dit spel merken dat je als team zijnde vaak in het duister tast en niemand ook maar enig idee heeft. En dat is erg jammer.
Minder leuk dan het gewone Trivial
Trivial Pursuit Team klinkt leuk en dat is het dan ook wel. Helaas is de uitwerking alleen niet zo goed als de reguliere Trival variant. De balans in moeilijkheid is ver te zoeken waardoor bij sommigen het speelplezier dan ook afneemt. Neem je het spel echter met een korreltje zout, kun je toch wel degelijk een aantal avonden vermaak hebben. Want spelen in teamverband is gezellig en levert ook altijd wel minstens één hilarische situatie op.
Pluspunten:
+ Mooi kaarthouder systeem
+ Door enkel de kaarthouder mee te nemen en niet het bord is het ook handig mee te nemen op reis
+ Leerzaam
Minpunten:
- Niet zo leuk als het reguliere Trivial
- Spelregels zijn niet altijd duidelijk
- Geen balans in moeilijkheidsgraad
- Na 12 keer spelen, ken je alle vragen al
Cijfer: 6.5

Populair Nieuws