Bordspel: Moord in Maanlicht Review

Review
zondag, 03 april 2011 om 17:30
xgn google image
Niet alleen zijn films of boeken waarin een moordenaar centraal staat heel erg spannend. Het kan ook leuk zijn om zelf detective te spelen. Dit bewijst Moord in Maanlicht!
Moord in Maanlicht is een klassiek moordspel waarin jij op zoek gaat naar een moordenaar. Daarbij vraag je je vier essentiële dingen af: Wie? Waar? Waarom? Hoe? Kortom, op zoek naar de dader!
Moord in Maanlicht
Type: bordspel
Aantal spelers: vanaf 2 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: ca. 30 min.
Uitgever: University Games
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: € 25,-
Het verhaal
Moord in Maanlicht gaat om mensen die samenkomen in Villa Maanlicht. Het is een geheime locatie waar ze via een mysterieuze uitnodiging naartoe gelokt zijn. Opeens klinkt er een schreeuw door het gebouw en is er een onbekende man dood. De vraag is: wie uit het gezelschap is de dader?
Hoewel dit een spannend verhaal is, gaat Moord in Maanlicht daar niet dieper op in. Het is niet een moeilijke zoektocht waar je aan begint. Qua opzet heeft het spel erg veel weg van Mastermind. Speler A moet namelijk als het ware een 'code' maken; kortom het uitzoeken van een moordenaar, een moordwapen, een motief en een moordplaats. Vervolgens moet speler B deze code kraken.
Zoiets als Mastermind
Dit gaat op een soort gelijke manier als Mastermind. Want ook nu moet je tegenover elkaar zitten en maar op de gok raden welke vier kaartjes je tegenstand geselecteerd heeft. De volgende mogelijkheden zitten in het spel verwerkt:
  • Verdachte: Amber, Eugene, Ilona, Harry, Gerard en Monica.
  • Methode: Van trap geduwd, neergestoken, vergiftigd, geëlektrocuteerd, slangenbeet, doodgeschoten.
  • Motief: Geld, jaloezie, macht, roem, liefde, wraak.
  • Plaats: Badkamer, kledingkast, tuin, keuken, biljartkamer, slaapkamer.
In Mastermind werk je alleen maar met kleuren, daardoor wordt Moord in Maanlicht meteen al een stuk levendiger door de verschillende opties. Het spel speel je met twee spelers of twee teams en daarna is het maar raden geblazen. Toch is de geluksfactor alles bepalend. Zo heb je geluk als je meteen als eerste stap vier foute kaarten selecteert, dan kun je die in ieder geval uitsluiten. Want anders dan met Mastermind weet je niet wat je goed doet, enkel wanneer je iets niet goed doet. Bij elke ronde die jij speelt, moet je tegenstander namelijk aangeven hoeveel kaarten je goed hebt, maar niet op welke plek! Daarmee is het dus redelijk uitdagend om de code te kraken.
Speelbord
Hoe win je? Simpel, het spel heeft een mooi bordspel dat omhoog oploopt met traptreden. Elke keer als jij een code goed kraakt, krijg je punten voor het aantal pogingen waarin dit gelukt is. Dus los jij een moord op in drie beurten, krijg je automatisch meer punten dan als je dit pas in twaalf beurten doet (nul punten!). Moord in maanlicht heeft twee puntentellers en die worden op het speelbord elke keer verzet na een potje gespeeld te hebben. Degene die als eerste bij Villa Maanlicht aankomt, dus bovenaan de trap, wint het spel.
Leuk tussendoortje
Nu, is Moord in Maanlicht een leuk spel dat mooi in elkaar zit. Het is een mooi speelbord, met mooie kaartjes, dus dat is allemaal geregeld. Ook wordt het door de verschillende kaarten een stuk levendiger dan Mastermind. Maar je kunt je voorstellen dat het ook wel snel gaat vervelen. Immers doe je elke ronde hetzelfde, een code kraken op geluk. Het voordeel is wel, omdat het spel zo eenvoudig is, dat iedereen het kan spelen en dat je ook niet veel spelregels hoeft door te nemen. Dus het is een leuk spel, maar echt iets om tussendoor te doen en niet avond na avond te spelen. Leuk om eens in de aanbieding te kopen.
Pluspunten:
+ snel te spelen
+ creatiever dan Mastermind
+ mooi goed functionerend speelbord
Minpunten:
- niet geschikt om uren achter elkaar te doen
Cijfer: 7.5