Na het ietwat vreemde bordspel van
afgelopen maand, is het tijd voor een nieuw bordspel. Deze keer gaan we aan de slag met Casa Grande, ofwel Italiaans voor 'groot huis'. Vergeet de dobbelstenen uit Strike, het is nu tijd om gebouwen te bouwen en vooral veel geld te verdienen.
Casa Grande voelt meteen fris en vernieuwend aan. Al na het lezen van de handleiding, denk je: hé dit ken ik nog niet, zoiets heb ik nog niet eerder gespeeld. Je wordt dan ook meteen geprikkeld om te spelen en te ontdekken wat het bordspel allemaal te bieden heeft.
Type: bordspel
Aantal spelers: 2-4
Getest met: 2 personen
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: 45 minuten
Uitgever: Ravensburger
Huidige adviesprijs: € 39,99
Spelidee
Casa Grande wordt gespeeld met twee, drie of vier spelers. Voor deze recensie is het spel getest met twee personen. Het spel bevat een spelbord en verder krijgt elke speler bouwstenen en platformen in handen. De bedoeling is namelijk om gebouwen te bouwen, het liefst zo ver mogelijk de hoogte in om daarmee geld te verdienen. De speler die op het einde het meeste geld bezit mag zichzelf terecht de winnaar noemen.
Een speelbeurt
Spelers spelen om de beurt. Hoe ziet zo'n beurt er dan uit en wat moet er gebeuren, vraag je je wellicht af. Zoals veel (zeker de traditionelere) bordspellen wordt Casa Grande gespeeld met een dobbelsteen. Het aantal ogen bepaalt hoe ver een speler op het looppad vooruit mag. Daarna moet hij een bouwsteen op het bord plaatsen en de derde stap bestaat uit het mogen leggen van een platform. Dit laatste hoeft dus niet.
Bouwen, dat moet er gebeuren. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 24 bouwstenen. Deze bouwstenen hebben allemaal hetzelfde formaat en zijn van zeer goede kwaliteit. Dat is essentieel, want op een gegeven moment zul je ze op elkaar moeten plaatsen en de hoogte in moeten. Met fragiel materiaal is dat niet mogelijk, maar daar hoef je bij Casa Grande dus niet bang voor te zijn.
Bouwen maar
Er wordt elke ronde maar één bouwsteen gelegd, tenzij een speler op een hoekveld van het speelbord terecht komt. Het punt is dat een speler een bouwsteen moet plaatsen op een baan waar hij in staat, op de uiteindes van het speelbord (ofwel de hoekvelden) is dit niet mogelijk. Er wordt niet verticaal gebouwd, maar alleen in rechte lijnen. Zodra een speler op een hoekveld terecht komt, zijn er twee mogelijkheden: of de speler ontvangt geld door op de bonusschaal een paar plekken te stijgen, of hij verplaatst zijn poppetje naar een ander vakje en kan alsnog bouwen. Kan dat? Ja. Links op het bord, dus daar waar niet gebouwd wordt, bevindt zich een bonusschaal. Standaard beginnen de spelers op het getal 5. Arriveert iemand bij 9, dan krijgt diegene geld. Zie het als een passeren bij start van Monopoly of iets dergelijks. Elke keer op een hoekveld, betekent plaatsen stijgen en dus sneller geld kunnen verdienen.

Echter, kan er ook een andere keuze gemaakt worden en dat is dus veranderen van vakje. Als een speler dit doet, daalt hij juist op de bonusschaal en is dus verder verwijderd van de geldelijke uitbetaling. Hier komt het strategische element om de hoek. Je moet goed nadenken bij Casa Grande wat je per keer doet. Het is niet zo vanzelfsprekend om standaard op de hoekvelden te blijven staan en niets te bouwen. Want het neerzetten van gebouwen is essentieel. Zodra je als speler een platform kunt voltooien, ontvang je namelijk ook geld. En zodra je eenmaal in de hoogte gaat bouwen, ontvang je snel al meer geld dan je krijgt als je het einde van de bonusschaal hebt bereikt.
Het bouwen van een platform werkt eenvoudig. Elke speler krijgt aan het begin van de beurt 17 platformen van verschillende groottes en vormen. Zodra een speler bouwstenen heeft gelegd, in de vorm van zo'n platform, dan kan er een platform gelegd worden. Dit strookje komt dan op de bouwstenen te liggen. Afhankelijk van het aantal vierkanten waaruit het platform bestaat, als ook het aantal bouwlagen, ontvangt de speler geld. Het is dus zaak om zo snel mogelijk proberen in de hoogte te gaan, want dat levert meer geld op.
Natuurlijk is dit niet zo eenvoudig als het wellicht lijkt, omdat er meerdere factoren zijn waar rekening mee gehouden moet worden. Allereerst mogen bouwstenen niet rechtstreeks op elkaar geplaatst worden, maar moet er altijd een platform tussen liggen.Ten tweede moeten de platformen op de eigen kleur komen, dus de eigen bouwstenen en niet die van een andere speler. Elk platform bestaat uit gemarkeerde vierkanten en het is de bedoeling dat daarin de eigen kleuren komen. Verder mag er wel gebruik gemaakt worden van bouwstenen van andere spelers, alleen kan dit niet zomaar. Wil je gebruik maken van iemands bouwlaag, ontvangt die speler bonuspunten. Kortom, een speler stijgt dan een paar plaatsen op bonusladder, op weg naar een geldelijke betaling.
Klein nadeel
Het spel kent een paar kleine nadelen en dat is dat er uiteindelijk niet heel veel gebruik gemaakt wordt van de bonusschaal. Veelal is men aan het bouwen, probeert men dit op eigen bouwstenen en komt men niet vaak terecht op hoekvelden. Zo wijst de praktijk tenminste uit. Verder is het zo dat met twee spelers het aantal bouwstenen wat weinig is. Het spel houdt op zodra een speler zijn laatste bouwsteen gebruikt. Het is alleen jammer dat er daarna nog genoeg vrije velden op het speelbord zijn en er nog rustig doorgebouwd had kunnen worden.

Aanrader!
Dus voor je het weet, is het spel afgelopen, terwijl je eigenlijk nog wel door had willen spelen. Maar dat is alleen maar een goed teken. Casa Grande is een enorm tof bordspel, van zeer stevig materiaal en biedt een prima combinatie van iets eenvoudigs met toch een stukje strategie. Zoiets als dit heb je nog niet eerder gespeeld. Bovendien is het fijn dat je niet in één oogopslag ziet wie er aan de winnende hand is, tot het einde toe is het ontzettend spannend. Bouwen is fijn. Casa Grande kost wat, maar het is absoluut het geld waard. Steun die huizenmarkt in deze moeilijke financiële periode, want het plezier betaalt zich wel weer uit!
Cijfer: 8.5